Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 10    

A password will be emailed to you.

vanvalamifurcsaesmegmagyarazhatatlan
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (2 votes cast)

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

2014.10.30. Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen. Oda jut, ahová mindenki más: a rendbe, fegyelembe, a szívfájdalom elmúlásába, a 2 centivel a föld fölött járásba. De egy budapesti ezt nem bírja, kell a súly a lelkének, mert ez tartja a földön. Áron végül megtanulja ezt, Lisszabonból hazatérve még utoljára tesz egy próbát arra, hogy létezést produkáljon ebbe a világba, a saját életébe, a maga tempójába, a belátással kiegészülő lázadozásba.

KRITIKA

Reisz Gábor piszkosul jó megfigyelő. Látja azokat az apró, mindennapi pillanatokat, amiket ugyan mindannyian átélünk, mégsem tudnánk ilyen lenyűgözően egyedi módon feldolgozni és visszaadni azokat.

Tóth Csaba

vanvalamifurcsaesmegmagyarazhatatlanMondhatnám azt is, hogy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan egy szakítás és az azt követő „gyászfolyamat” krónikája, de talán pontosabban fogalmaznék, ha azt mondanám, hogy ez a film a nagyvárosi ember hétköznapi kis bénaságainak csodálatos kis gyűjteménye. Ugyan rendelkezik röviden összefoglalható történettel – egy srácot otthagyja a barátnője, amitől ő picit megborul, bénán csajozni kezd, majd végül elmegy új életet kezdeni Portugáliába, hogy onnan már a kapcsolaton továbblépve kezdhessen tiszta lappal -, a lényege mégsem ez. Ülünk egy emberekkel teli váróteremben, ahol az egyetlen monoton és idegesítő zajt valakinek a folyton járó lába jelenti. Egy srác üvöltve telefonál mellettünk a villamoson. A pillanat, amikor csak egy dolgot kéne vinnünk valahová, de azt is elfelejtjük. Amikor meglátjuk a volt szerelmünket egy nyilvános helyen az új párjával, és próbálunk úgy elbújni, amennyire csak lehetséges. Amikor megalázó módon megbüntetnek a BKV-n. A pillanat, amikor valószínűtlenül könnyen összejönne egy búfelejtő szex egy akkor megismert lánnyal, de az utolsó pillanatban elmegy a kedvünk az egésztől. A pillanat, amikor véletlenül újra összefutunk egy volt csoporttársunkkal, aki az általánosban még nagymenő volt, most pedig csak egy igazi lúzer. Ezek a dolgok mind megtörténnek a film főhősével, vanvalamifurcsaesmegmagyarazhatatlan02Áronnal, de akár veled is megtörténhetnének, sőt biztos vagyok benne, hogy egy jó részük már meg is történt. Reisz Gábor a sok apró, jól eltalált momentummal eléri, hogy a filmje gyakorlatilag kétpercenként összekacsintson a nézőkkel. Tudja, hogy tudjuk, hogy tudja.
Az apró részletek tökéletes kivitelezése mellett szerencsére a filmnek akadnak egyéb erényei is. Reisz úgy ábrázolja Budapestet, hogy aki élt vagy járt már párszor a városban, szinte könnybe lábad a szeme a gyönyörűségtől. Egyszerűen életre kel nála ez a város, és nemcsak a dunai panorámát látja benne – persze ez sem maradhat ki -, hanem a negatív apróságokat is. Az éjszakai romkocsmázás hangulatát például már jó néhány magyar filmes próbálta visszaadni, de Reisz az, akinek ez először maradéktalanul összejött. Ráadásul a rendezőnek volt mersze az alapjáraton teljesen reális sztorit néhány totálisan agyament ötlettel elemelni a valóságtól. Egészen zseniális pillanat például az, amikor Áron megpróbálja a mobilján felhívni a multinál dolgozó édesanyját, és a kezelő várakozásra kapcsolja őt, és miközben szól a telójából a liftzene, a srác zseniális vágóképek egész sorával fél Budapesten végigsétál, estéből nappalba megy át, még a Sziget fesztiválon és egy strandon is megfordul, bravúrosan érzékeltetve ezzel az ilyesféle várakozások végtelenségét. A VAN egy igazi örömmozi, ami még magyar viszonylatban is aprópénzből készült, de ez egy pillanatra sem látszik rajta.

voxmeter085

96 perc, magyar

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, 2.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 29 October 2014

Szólj hozzá!