Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 11    

A password will be emailed to you.

valerian01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.4/5 (5 votes cast)

Valerian és az ezer bolygó városa

2017.07.20. (Valerian and the City of a Thousand Planets) Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) a kormány különleges ügynökei, akiket az univerzum rendfenntartásával bíztak meg. Valerian azonban többet remél egy egyszerű szakmai kapcsolatnál, ezért szünet nélkül ostromolja partnerét, Laureline-t, aki hagyományos értékrendje miatt, no meg ismerve Valerian kusza nőügyeit, folyamatosan visszautasítja. Parancsnokuk (Clive Owen) útmutatása alapján következő küldetésük a lélegzetelállító intergalaktikus városba, Alphába vezet, amely egy folyamatosan növekvő metropolisz a világegyetem négy sarkából érkező ezernyi különleges fajjal. Az idők során az Alpha 17 milliós lakosa összekovácsolódott – egyesítették képességeiket és technológiájukat a fejlődés érdekében. Sajnos azonban az Alphán nem mindenkinek ugyanaz az érdeke, láthatatlan erők dolgoznak a háttérben, amelyek hatalmas veszélyt hozhatnak az emberiségre…

KRITIKA

Ezt a filmet még hosszú évekig emlegetni fogjuk.

Soós Tamás

valerian01Amikor Luc Besson kitalálta, hogy filmre viszi gyerekkorának kedvenc képregényét, ami már Az ötödik elem dizájnját (többek közt a légitaxit) is inspirálta, és önerőből, nagystúdiós segítség nélkül összekalapozott hozzá 180 millió dollárt, még jó ötletnek tűnt ez az egész. Bár a Valerian és a Laureline-képregényeket Franciaországon kívül nem sokan ismerik, de sejtettük, hogy sok minden ismerős lesz, hiszen egy bizonyos amerikai geek, George Lucas lépten-nyomon merített belőle a Star Warshoz. Például amikor az Ezeréves Sólymot kellett megtervezni, Leia hercegnőt rabszolgaruhába öltöztetni, vagy Han Solót karbonitba fagyasztani. És hát az Avatar és a A galaxis őrzői sikere még ma is érezteti hatását, amihez nyugodtan hozzácsaphatjuk az idén 20 éves Az ötödik elem iránt érzett nosztalgiát, így máris azt hihetjük: egy Besson-űroperával nemigen lehet mellényúlni.
De nagyobbat nem is tévedhetnénk. Besson fantáziája ugyan továbbra is tobzódik, és a Valerian és az ezer bolygó városa tényleg olyan, mint egy beelesdézett Avatar (igen, ez bók volt), de ezzel még nem vagyunk kisegítve, ha olyan szórakoztatóan naiv mesére vágyunk, amilyen Az ötödik elem volt. Mert hiába nyűgöz le a francia rendező ambíciója, hiába tátjuk el a szánkat, hány űrlényt, hány világot, hány vizuális ötletet zsúfolt bele a filmbe, ha már az alapokkal gondok vannak. Leginkább a castinggal: Dane DeHaan hiába jó színész, most végleg bebizonyosodott, hogy nem ő az új DiCaprio. Neki a kattant kívülállók állnak jól, nem a vagány szépfiúk. Itt egy fiatal Han Solót kéne játszania, egy lezser és vicces nőcsábászt, aki mellesleg tapasztalt űrrendőr is, de egyiket sem hisszük el neki. Cara Delevingne-nel azt a „szeretlek is meg idegesítesz is” évődést kéne előadniuk, amit Harrison Ford és Carrie valerian02Fisher A Birodalom visszavágban, de ehhez a színészek közt felszikrázó levegő és a csípős egysorosok is hiányoznak.
Besson egyszerűen már nem tud csattanókat vagy laza beszólásokat írni, a film így csak elvétve csikar ki egy-egy félmosolyt az emberből. És sajnos a karakterek sem igazán szórakoztatóak: hol van már Gary Oldman és az ő félrenyalt hajú gonosz-karikatúrája? Clive Owen karót nyelt és sótlan, a felvonultatott alienfajok között pedig nem találunk emlékezeteseket. A főszerepet kapó mülök szentimentális na’vi-utánzatok, a csőszájú űrlénytrió fárasztó, a kannibál bennszülöttek pedig utoljára a Tom és Jerryben voltak viccesek. Ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy van ugyan története a filmnek, de nem olyan, amit 137 percen keresztül kéne csavarni. Besson telezsúfolta B-filmes közhelyekkel, amik működhetnének, ha ötletesen és viccesen adnák elő azokat, de a poénok többsége félremegy, amikor meg komolyan veszi magát a film, olyan gyilkos párbeszédekkel támad a szeretet erejéről, amit nemcsak Nicholas Sparks, de még Oravecz Nóra is cikinek tartana.
Még azt se hazudnánk, hogy ezt a színpompás agymenése ellenére is unalmas katyvaszt mentené a látvány, mert a látvány önmagában nem ment semmit. Minek bemutatni kismillió alient, ha utána a 99 %-uknak semmilyen szerepe nem lesz? Ja, hogy Besson is a folytatásra játszik, és már a harmadik Valerian-filmet is megírta? Inkább az elsőt kellett volna rendesen.

voxmeter045

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

137 perc, francia-amerikai

Valerian és az ezer bolygó városa, 3.4 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 19 July 2017

Szólj hozzá!