Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 2    

A password will be emailed to you.

glass01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Üveg

2019.01.17. (Glass) M. Night Shyamalan összeköti két remek filmje, a 2000-es A sebezhetetlen és a 2017-ben bemutatott Széttörve cselekményét egy vadonatúj thrillerben, az Üvegben. A Széttörve végét követően David Dunn (Bruce Willis) Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) emberfeletti képességekkel bíró énje, a Fenevad nyomába ered. Miközben több alkalommal is éles helyzetben találkoznak, a háttérben Mr. Üveg, azaz Elijah Price (Samuel L. Jackson) alakja bontakozik ki, olyan titkok őrzőjeként, amelyek mindkét férfit számára létfontosságúnak bizonyulhatnak.

KRITIKA

M. Night Shyamalan befejezte A sebezhetetlennel megkezdett, majd a Széttörvével váratlanul kibővült szuperhős-trilógiáját. Az Üveg rajongóknak kötelező, de a csoda most elmarad.

Soós Tamás

glass01A Széttörve a padlóról kaparta fel a Hollywood kegyeiből kiesett rendezőt, aki egy meglepően feszült emberrablós thrillert forgatott egy 23 személyiséggel rendelkező őrültről. Azt hiszem, a Széttörve Shyamalan leginkább önvallomásos filmje, hiszen benne is több személyiség él: egy zseni és egy kókler. A zseninek olyan filmeket köszönhetünk, mint a Hatodik érzék vagy minden idők egyik legjobb szuperhősfilmje, A sebezhetetlen, a kóklernek pedig olyan blamákat, mint Az utolsó léghajlító, vagy a gyilkos növényekkel (!) támadó Az esemény. Shyamalan sajátos stílust teremtett magának: a természetfeletti jelenségekkel kacérkodó, de pszichológiailag is megalapozott thrillert egy mindent átértelmező csavarral a végén, és filmjeit vagy imádni, vagy utálni szokás attól függően, hogy épp melyik énje készítette. Az Üveg viszont új jelenség a pályáján, ezt ugyanis egyszerre dirigálta a zseni és a kókler, és annyira vegyes benyomást kelt, mintha az indiai rendező jelenetről jelenetre váltogatta volna a személyiségét. Egyikben még izgalmas gondolatokat vet fel a szuperhősfilmek zsáneréről, a következőben pedig az egészet tönkrevágja valami banális logikai bakival, vagy egy szenzációhajhász csavarral, ami pont olyan sekélyesen értelmezi át a sztorit, ahogy azt Shyamalan az elszúrt filmjeiben szokta.
Meg kell hagyni, hogy az Üveg végig fenntartja az érdeklődést, és egészen a fináléig kíváncsian várjuk, mit fog kihozni Shyamalan a sztoriból, amelyben a biztonsági őrként melózó szuperhőst (Bruce Willis), a glass02törékeny csontú géniuszt (Samuel L. Jackson) és a tudathasadásos őrültet (James McAvoy) bezárják egy pszichiátriára, ahol egy doki megpróbálja meggyőzni őket, hogy valójában nem szuperhősök, csak zakkant emberek mindhárman. Az ötlet nem eredeti, elsütötte már a Defendor, és sokkal jobban megvalósította A sebezhetetlen valóságba ágyazott szuperhőstörténete, amiben a főhős sokáig azon viaskodott, vajon tényleg hős-e, vagy csak egy különösen erős ember.
Az Üveg legnagyobb hibája, hogy nem tud kilépni az elődei árnyékából, és önálló világot teremteni a folytatásra. A készen kapott figuráknak nincs hova fejlődniük, mert Shyamalan nem tudta ügyesen továbbgondolni a történetet, csak egymásnak eresztette a különböző szuperhősöket, a Marvel/DC párosénál jóval kisebb költségvetésből. Emiatt a szuperhős-csaták leginkább egy béna birkózómeccsre emlékeztetnek, és mivel Bruce Willisék sem kaptak átélhető, a hétköznapokban gyökerező konfliktusokat (David Dunn csak statiszta a saját sztorijában), a lezárás sem tartogat számunkra semmiféle katarzist.
Az Üveg végül két szuperhősfilm-típus közül a földre esik: kerüli ugyan a nagyzoló, marveles kliséket, de nem tud olyan művészi kivitelezésű, eredeti alkotássá nemesedni, mint A sebezhetetlen volt. Vannak érdekes felvetései, gondolatai, James McAvoy pedig megint brillírozik a személyiségeit másodpercek alatt cserélgető gonosz szerepében, de az Üveg végül összeroppan az elvárások súlya alatt. És a filmvégi nagy csavar? Na, az megint csúnyán félremegy.

voxmeter055

 

129 perc, amerikai

Üveg, 3.3 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 16 January 2019

Szólj hozzá!