Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 1    

A password will be emailed to you.

passengers02
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.6/5 (7 votes cast)

Utazók

2017.01.12. (Passengers) Csodálatos a jövő. Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel.  Elvileg. A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát – és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat.  Olyanok, mint két hajótörött, a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek.  Ha életben akarnak maradni, meg kell érteniük, mi történt velük…

 2 OSCAR-JELÖLÉS 2017
(Legjobb látvány; Legjobb zene: Thomas Newman)

KRITIKA

Ádám és Éva az űrben.

Arányi Zsuzsanna

passengers02Cseppet sem csodálkozunk rajta, hogy az Utazók forgatókönyve felkerült a Blacklistre, amelyen azon projektek nevei szerepelnek, amit a szakma nagyon is elkészítésre méltónak tart, mégsem csap le rájuk egyetlen stúdió sem. A dolog mindkét oldalról érthető, egyrészt egy nagy potenciált rejtő sztoriról van szó, ugyanakkor meglehetősen rizikós vállalás is vászonra álmodni. Ígéretes volt, hogy a film az Oscar-jelölt Morten Tyldum (Fejvadászok, Kódjátszma) rendező kezei közé került, a főszerepre pedig sikerült megnyerni napjaink két közönségmágnes színészét, Chris Prattet és Jennifer Lawrence-t. A végeredmény azonban közel sem váltotta be reményeinket, a csalódás mértéke attól függ, mit várunk el egy filmtől. A látványra és a sztárokra nem lehet panasz, az izgalmas alapvetésből azonban némileg káros üzenettel mászik ki a film.
Egy hipermodern űrhajó több mint ötezer hibernált emberrel a fedélzetén egy kolonizálásra váró bolygó felé halad. Egy meteoriteső meghibásodások sorát eredményezi a luxus járművön, amelynek első következményeként Jim Preston (Pratt) magához tér – 90 évvel a tervezett időpont előtt. A klasszikus lakatlan szigeten rekedt ember stációit járja be a figura, a kétségbeeséstől a helyzet kihasználásán át (ez azért mégiscsak egy luxusűrhajó, így szórakoznivaló akad bőven) az összeomlásig: Jimet végül az öngyilkosság határára sodorja a magány. Amikor egy másik utas, Aurora Lane (a Csipkerózsika szerepében passengers01Lawrence) is felébred alvókapszulájában, átváltunk a romantikus komédia műfajára, hogy a végén egy katasztrófafilmbe (minden értelemben) csapjon át a dolog.
Már ennyiből is kitűnik, hogy az Utazók kissé gonosz megfogalmazással afféle Frankenstein szörnye, az első nagyjából háromnegyed óra azonban kétségtelenül szórakoztató. Az űrbéli Ádám és Éva kapcsolatának reklámfilmbe illő jelenetei csak a főszereplőknek köszönhetően kerülték el a bántó giccsességet. A gazdag, kreatív, jómódú Aurora és a talpraesett, régi vágású, földhözragadt Jim kapcsolata elképzelhetetlen lett volna a Földön eltérő gondolkodásmódjuk és társadalmi státuszuk miatt, itt azonban szerelembe esnek. Vajon a hajón, vagy a „való” életben nincs igazából más választásuk? Nem csak ezt, de ennél egy sokkal súlyosabb és érdekesebb kérdést (amit nem írunk le, ha esetleg valaki nem találta volna ki a trailerből) sem hajlandó boncolgatni a film, csupán bagatellizál, és romantikus gúnyába erőszakol egy többre érdemes témát. Kapargatja a felszínt, és esze ágában sincs ezt a két gyönyörű, tehetséges embert „szájtépésre” pazarolni – fussanak inkább kicsit izzadtan egy jól (gyáván) elhelyezett akciólavinát beindító fordulatnak hála, csókolózzanak kacagva vagy épp sírva. Gyönyörű köntösbe csomagolt, elcukiskodott, kegyetlen történet ez, tele logikai bukfencekkel. Az Utazók pofátlanul arra épít, hogy az ember nem elmélkedik el rajta, csak befogadja a szemkápráztató látványt, és a készen tálalt érzelmeket.

voxmeter060

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

116 perc, amerikai

 

Utazók, 3.6 out of 5 based on 7 ratings
Reviewed by Echte on 11 January 2017

Szólj hozzá!