Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 8    

A password will be emailed to you.

bumblebee01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Űrdongó

2018.12.20. (Bumblebee) 1987-ben Űrdongó menekülni kényszerül a Cybertronról, és egy kaliforniai tengerparti kisváros roncstelepén rejtőzik el. Charlie (Hailee Steinfeld) éppen 18 éves lesz, és keresi a helyét a világban. Ő talál rá az ütött-kopott, lerobbant Űrdongóra. Amikor Charlie életre kelti, hamar ráébred, hogy ez az autó nem csak egy közönséges Volkswagen Bogár…

KRITIKA

Szolgálati közlemény: az alábbi kritikát Szöllőskei Gábor kollégánknak ajánlom, aki a VOX Transformers-ügyi szuperhőseként rendre és lelkesen vállalta be az egyre fárasztóbb mozisorozat aktuális részének kritikáját. Gábor, ezt a filmet nagyon megérdemelted volna. De a legjobb hír az, hogy mindannyian megérdemeltünk végre egy igazán klassz Transformers-filmet!

Kovács Gellért

bumblebee01Bizony-bizony, ha valaki azt mondja nekünk, mondjuk tavaly, a Transformers – Az utolsó lovag premierje után, hogy jövő karácsonykor a franchise legújabb darabjánál szerethetőbb karácsonyi moziszórakozást nehezen tudunk majd ajánlani, alighanem barátságosan körberöhögjük az illetőt. Pedig azt már akkor is lehetett tudni, hogy a Michael Bay által ápolt, s alaposan helybenhagyott sorozat első spin-offját és kvázi előzményfilmjét Travis Knight rendezi, aki a Laika stúdió egyik alapembere – s bár láttunk már mindenfélét, pláne olyan mindenfélét, amelyhez köze volt Michael Baynek, de azt azért nehezen tudtuk elképzelni, hogy a Kubo és a varázshúrok rendezőjének ne sikerüljön összehoznia egy korrekt stúdiófilmet a The Smithsért s egyéb korabeli rockegyüttesekért rajongó, hobbiautószerelő tinilányról, aki 1987-ben összebarátkozik az első alakváltó robottal, aki búvóhelyet keres az Álcák által fenyegetett Autobotoknak.
Összehozta, de még mennyire összehozta, s igazából az a legnagyszerűbb, hogy Knight a lehető legtermészetesebb módon nyúlt vissza a Mattel-játékvilág (rajzfilmes, képregényes) alapjaihoz, s olyan nagyon nem is kellett megerőltetnie magát mindeközben. Hiszen már Michael Bay első, 2007-ben bemutatott Transformers-filmje is egyfajta – Spielberg produceri segedelmével megerősített – variációja volt az E. T. – A bumblebee02földönkívülinek. Aztán Bayjel történt, ami történt, a sorozatból lett, ami lett, s enyhén szólva is elkanyarodtunk a kedvelhető, átélhető sci-fi mesék univerzumától.
Az Űrdongó ide repít minket vissza, pontosabban oda, ahol tényleg nem történik más, mintsem az, hogy egy lányka, akinek nagyon hiányzik az apukája, megismerkedik egy földönkívüli robottal, aki „jobb híján” Volkswagen Bogárrá alakul át a Föld nevű bolygón. S mivel egy jól megindokolt jelenetnek köszönhetően képtelen a hagyományos verbális kommunikációra, az autórádióban hallható dalszövegeken keresztül kommunikál új ismerősével. És persze megismerkedik popkultúránkkal, no meg az amerikai hadsereggel is, akik között ott keménykedik az első sorban egy igazi izomagy – aki mindazonáltal nem véletlenül haragszik annyira a transformerekre.
Knight nem szívbajoskodik, hanem régen tapasztalt szeretettel s a kor divathullámának megfelelően remake-eli az E.T.-t, a Szuper havert, s még ki tudja, mit. Néha egészen konkrét jeleneteket vesz át ezekből az alapművekből, s igen, most az is bőven elég, hogy az idegen egy autó, aki igazából robot (vagy egy robot, aki autó is, ahogy tetszik), no meg az is, hogy a földönkívüli barátja fiú helyett: leány. Mert működik az ifjúsági mese, működnek az akciók, aranyosak a poénok. Működik az, amit mozinak hívnak.
És az összhatás bűbájából még az sem tud levenni semmit, hogy a producerek között ott bujkál persze maga Michael Bay is. Fene bánja, hadd bujkáljon csak – de azért reméljük, közben jegyzetelt is valamennyit!

voxmeter085

113 perc, amerikai

Űrdongó, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 19 December 2018

Szólj hozzá!