Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 1    

A password will be emailed to you.

pacificrim01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Tűzgyűrű: Lázadás

2018.04.05. (Pacific Rim: Uprising) John Boyega (Star Wars: Ébredő erő) áll a TŰZGYŰRŰ: LÁZADÁS élén, amely a 2013-as, nagyszabású, szörnyes és robotos látványorgia méltó folytatása, melyben egy új nemzedék szeretne a világ legnagyobb hőseivé válni, hogy felvegyék a harcot a legnagyobb szörnyekkel, melyek valaha a bolygónk felszínén jártak.

KRITIKA

Nem sok olyan embert találni, akinek a Tűzgyűrű lenne a kedvenc Guillermo del Toro-filmje, de kétségtelen, hogy az óriásrobotos és óriásszörnyes filmnek megvolt a maga bája. A nagy kérdés: mi maradt ebből a del Toro nélküli folytatásban?

Tóth Csaba

pacificrim01Az első filmes Steven S. DeKnight rendezőnek olyan óriási elvárásokat azért nem kellett megugrania. Már az első rész sem volt sokkal több egy cool arcokkal teli óriási zúzásmaratonnál, ahol kis hősök vittek végbe nagy tetteket egy gigantikus robot páncéljába bújva. Bár volt benne némi hazafias pátosz, del Toro sosem ment át Michael Baybe. A figurák ugyan sematikusak voltak, de érezhető volt, hogy itt bizony ők és a köztük lévő kapcsolatok a főszereplők, így miattuk lehetett izgulni az óriási fémtestek és a földönkívüli gigaszörnyetegek összecsapásain is. Egy elsősorban kamasz fiúknak szóló álom méregdrága megvalósításának lehettünk szemtanúi 2013-ban, és a nagy kérdés az, vajon mindent láttunk-e akkor, amit látnunk kellett, vagy maradt azért elég kraft egy épkézláb folytatáshoz?
A második rész nagy ötlete, hogy nem rögtön veszi fel a fonalat, hanem tíz évvel később, amikor a világ már kezd felgyógyulni a nagy kaiju pusztításból. Itt ismerjük meg Jake-et (John Boyega), aki jaeger alkatrészekkel seftel a feketepiacon, és rögtön egy kalandos üldözés során láthatjuk először, hogy aztán elkapják, és visszavigyék az akadémiára, ahol pilóta-tanoncokat kell oktatnia. Steven S. DeKnight rendezőt érezhetően érdeklik a karakterei, nem éri be annyival, hogy csak a méregdrága CGI-ra húzza fel a filmjét. Boyega újfent bizonyítja, hogy elég karizmatikus és szimpatikus arc ahhoz, hogy elvigyen a hátán egy filmet, még annak ellenére is, hogy túl sok segítsége ebben nem akad. A társát játszó pacificrim02Scott Eastwood kimondottan gyenge, egyetlen hitelesen elmondott mondatot is nehéz találni tőle, bár tegyük gyorsan hozzá, hogy az apukája sem volt egy színészkirály fiatalon. DeKnight hagy helyet a történet- és karakterépítésnek, nem sieti el az összecsapásokat, ami jót tesz a filmnek. Az első nagy ütközet Sydney-ben így jóval drámaibb hatású, mintha csak úgy bedobta volna korábban. Míg del Toro sok csatát sötétben ábrázolt, a folytatásban már napfényben, sőt, hóban is folyik a küzdelem, tehát ilyen értelemben mindenképp látványosabb képsorokat kapunk a pénzünkért.
Persze a történet fordulatai kellően gyerekesek, és ha valaki ezért ostobának nevezi a filmet, nem téved nagyot, viszont végig éreztem azt is, hogy az alkotók nem haknizták le a dolgot, hanem szeretettel és rajongással készítették. A jaegereknek és a kaijuknak is súlya, jelenléte van a vásznon, Boyegáért lehet izgulni, a film végi gigászi összecsapás pedig még nekem is egy örömkönnycseppet csalt a szemembe, pedig engem aztán hidegen szoktak hagyni a nagy CGI-zúzások. Kétségtelen, hogy az első rész frissessége hiányzik belőle, de a Tűzgyűrű – Lázadás még így is egyike a teljesen vállalható folytatásoknak.

voxmeter065

111 perc, amerikai-kínai-brit

Tűzgyűrű: Lázadás, 3.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 04 April 2018

Szólj hozzá!