Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 5    

A password will be emailed to you.

tf4_01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.5/5 (14 votes cast)

Transformers: A kihalás kora

2014.06.26. (Transformers: Age of Extinction) A Transformers: A kihalás kora a negyedik film Michael Bay rendező világszerte hatalmas sikert arató sorozatában. A film története azután indul, hogy az előző részben egy nagyszabású csata elpusztított egy nagyvárost, de megmentette a világot. Ahogy az emberiség újra kezdi megszokott életét, egy titkos csoport bukkan fel, amely megpróbálja befolyásolni a történelem menetét. Eközben egy új, hatalmas, ősi veszedelem veszi célkeresztjébe a Földet. Az emberek egy új csoportjának segítségével Optimusz Fővezér és az Autobotok az eddigi legfélelmetesebb kihívásukkal néznek szembe. Egy hihetetlen kaland során újból kibontakozik a jó és a rossz harca, mely végül nagyszabású összecsapásba torkollik, szerte a világon.

KRITIKA

Michael Bay az előkészületek óta azt ígérte, hogy az új Transformers-film más lesz. Sötétebb, zsigeribb, emberibb, húsbavágóbb. A kihalás kora láttán kicsit elgondolkodtunk azon, vajon nem a történelem legnagyobb PR-bakijának voltunk-e megélői, és a kiadott sajtónyilatkozat Bay tavalyi, Pain & Gain című filmjéről szólt igazából?

Szöllőskei Gábor

A viccet félretéve, és megkockáztatva, hogy nem olvassátok tovább e kritikát (amit rosszul tennétek), már most idevésem, hogy a Transformers negyedik epizódja pontosan ugyanabban a szellemben készült, mint a korábbi trilógia. Ez természetesen semmiféle meglepetést nem okozott, hiszen továbbra is Bay dirigált, és a forgatókönyv kapcsán ezúttal is Ehren Krugert kell megagyabugyálni. Pedig előzetesen sokat készültem arra, hogy A kihalás korát majd egy teljesen különálló filmként értékelem, így azonban kénytelen vagyok az eddigi Transformers-univerzumon belül elhelyezni. Sokadszorra nem írhatjuk le ugyanazt, pedig itt is tízezerrel dübörög a szemet gyönyörködtető gépcséplés, felszínesen felskiccelt és főként érdektelen emberek pattognak flippergolyóként a masinamonstrumok között, valamint könnyfacsaróan naiv és amerikaiasan ostoba dialógok süvítenek ki minden fellelhető szájból és hanggenerátorból. Koncentráljunk inkább a különbségekre! Annyiban valóban új etapról van szó, hogy az alkotók színészi fronton formattálták a franchise-t, és így Shia „Nonono” LaBeouf és valamelyik Victoria’s Secret-modell helyett most egy mindent megbütykölő tipikus amerikai egyedülálló apa (Mark Wahlberg), és tipikus mufurc tinilánya (Nicola Peltz), valamint annak tipikus menőző, de azért „helyén van a szíve”-pasija (Jack Reynor) alkotják a hősközpontot. Így az eddigi Sam Witwicky-féle felnövés-történet helyett apa-lánya és após-vejkó konfliktusokkal megtűzdelt hacacárét nézhetünk, ám sajnos hiába a váltás, az emberi tényezők ezúttal sem érdekelnek senkit. ATransformers-sorozat továbbra is azoknak kedvez, akik bokájukig leesett állal és Amanda Seyfriedre meredt szemekkel (nem, ő nem szerepel) imádja skubizni, ahogy gigantikus gépek zúzzák le egymást és a várost. Mert ebben ezúttal sincs hiány, sőt!
Na, de térjünk vissza az új dolgokra! A sztori szerint az emberek a harmadik epizód chicagói rombolása után és egy gonosz CIA-vezér (Kelsey Grammer) vezetése alatt kíméletlenül irtják a robotokat, mindegy hogy Álca vagy Autobot az a szerencsétlen. Sőt, egy ambiciózus tudósnak (Stanley Tucci) hála, a gépek technikájának megszerzésével már mi, humanoidok is tudunk építeni és irányítani Transformereket. Mindeközben egy űrközi fejvadász, bizonyos Vesztegzár (tekintsük őt a film fő antagonistájának) szeretné elkapni Optimus fővezért. Szóval megint beüt a kozmikus gebasz, amibe három átlagember csöppen bele és lesz nem kevés hatással az események alakulására. Vagyis egy szimpla történet-továbbgördítésről van szó, a folytatások megszokott elemeivel. Bayék mindenesetre ezúttal nagyon helyesen passzolták a képletből a maximum kisgyerekeket, vagy felnőtt félkegyelműeket szórakoztató kínos poénokat. Ráadásul az új Autobotok (Vadászeb, Célkereszt és Drift) is korrekt figurák saját, elkülöníthető személyiséggel. Vesztegzár pedig a Transformers-filmek eddigi legkeményebb arca. Apropó, arc! A gépek és a csaták ezúttal sokkal átláthatóbbak, letisztultabbak, temérdek rajongó imája talált meghallgatásra tehát, s így, bár szellemiségében hozza az ostoba Bay-szintet, A kihalás kora akcióban a legjobb.

A végső százalék  a VOX írói által adott százalékok átlaga.

166 perc, amerikai

Transformers: A kihalás kora, 2.5 out of 5 based on 14 ratings
Reviewed by Echte on 25 June 2014

Szólj hozzá!