Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 8    

A password will be emailed to you.

toystory01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Toy Story 4

2019.06.20. (Toy Story 4) Woody mindig is magabiztosan töltötte be helyét a világban, s jól tudta, első számú feladata vigyázni gazdájára, legyen az akár Andy, akár Bonnie. Ám miután Bonnie egy vonakodó új játékot hoz szobájába, egy nagy kaland régi és új barátok oldalán rádöbbenti Woodyt, mily nagy hely is lehet a világ egy játék számára.

KRITIKA

Vannak játékok, amiket sohasem lehet megunni.

Villányi Dániel

toystory01Ehhez pedig az kell, hogy azok a játékok olyan fantáziadúsak legyenek, amik mindig tudnak újat adni. Vagy az, hogy elkapjanak valamit a játszás örök lényegéből, amit mindig újra lehet élni velük. Vagy az, hogy kötődjünk hozzájuk személyesen, a játék révén mindig felelevenítve a közös emlékeket is. Esetleg mindezek egyszerre. A Toy Story játékai, azaz szereplői pedig ilyenek, és általuk maga a Toy Story is egyetlen nagy, örökérvényű játék, hiába létezik csak számítógép generálta pixelekben, és látható csak kivetítve. Ezzel a játékkal most újra alkalmunk nyílik játszani, és az élmény nem változott.
A Toy Story filmtörténelmet írt azzal 1995-ben, hogy az első, teljes egészében számítógépes animációval készült mozifilm lett, nem mellesleg pedig elindította diadalmas útjára a Pixar stúdiót. A Toy Story 2 1999-ben az első Pixar-folytatás lett, és még viszonylag gyorsan következett az első rész sikeréből. Aztán eltelt jó néhány év, és 2010-ben már-már azt hihettük, a Pixar azért tér vissza a klasszikus címhez, mert talán kezd kifogyni a kreativitásból. A Toy Story 3 erre alaposan rácáfolt, és paradox módon egy sokadik rész formájában lett bizonyítéka annak, hogy a stúdió mindig képes új és zseniális ötletekkel előállni. A Toy Story 3 végén pedig könnyes módon zárult le végleg a gyerekszobai játékok és Andy gazdájuk közös története, így nem nagyon látszott lehetőség bármi folytatásra. A Pixar viszont ismét meg tudott lepni toystory02minket, és nemcsak az eddigiekből szervesen következő, de friss és ötletteli folytatást hozott össze a negyedik felvonásban – ha pedig bárki azt hitte, nem létezhet ebben a világban meghatóbb búcsú az előző film véginél, majd most figyeljen!
Első mozifilmes rendezésében az amúgy már rutinos Pixar-alkotónak számító Josh Cooley magabiztosan hozza a Toy Story-hangulatot a sok színes szereplővel és sok szellemes mondattal, a történet pedig ezúttal egy önreflexív felvetésből indul: mitől játék a játék? Az új gazda, Bonnie ugyanis egy műanyagvillából készít bábut, akinek öntudatra ébredését gyengéden terelgetik a többiek – az egésznek cselekményes keretet pedig egy lakókocsis kirándulás ad, hogy a szokásos elveszős-megmentős, gonoszokkal megküzdős, sőt, őket is megmentős kalandok se maradjanak ki. Közben pedig csomó olyan fontos dologról is tud szólni ez a módfelett szórakoztató családi film, mint a teremtés és az élet csodája, a szabadság és biztonság közti örök dilemma, a túlzott ragaszkodás és a rögeszmék mérgező hatása, vagy akár a szervátültetés. Meg persze a közösség ereje, hiszen a legmegunhatatlanabb játékokkal is jobb közösen játszani.

voxmeter085

A Toy Story 4 a Magyar Filmadatbázisban!

100 perc, amerikai

Toy Story 4, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 19 June 2019

Szólj hozzá!