Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 5 + 2    

A password will be emailed to you.

tintin01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Tintin kalandjai

2011.11.03. (The Adventures of Tintin) Tintin, az ifjú riporter, jellegzetes frizurájával, foxterrierje és néhány hű barátja társaságában (élükön a mogorva Haddock kapitánnyal) mindig új kalandba veti bele magát. A világjáró kalandor ismét szimatot fog: ezútal Haddock kapitány egyik őse, Sir Francis Haddock elsüllyedt hajójával kapcsolatban fedez fel valamit, amit sokan régóta keresnek. És most nemcsak a hír értékes: az Unikornis nevű kalózhajó szállítmánya ugyanis csupa arany és drágakő volt. Izgalmas, tengeren és sivagaton át, vizen és levegőben vezető útja során nemcsak Haddock, hanem egy börtönből szökött rab és a két detektív, Thomspon és Thompson (az egyiknek felfelé pödört a bajsza, a másiknak lefelé konyul) is az expedíció segítségére van. A Tintin-képregények 70 nyelven több mint 200 millió példányban keltek el eddig, és évente 2 millió új kötet talál gazdára. A legendás Hergé műve először 1920-ban, egy brüsszeli újságban látott napvilágot, és a folytatások ötven éven át tartották izgalomban az egyre népesebb rajongótábort. A Tintin-történetek végül 23 albumba gyűjtve váltak igazán népszerűvé: Hergé 1983-as halála előtt még azt mondta, ha valaki megfilmesíti művét, örülne, ha az Steven Spielberg lenne.

OSCAR-JELÖLÉS 2012!
(Legjobb zene)

KRITIKA

Spielberg kihasználja az animáció korlátlan lehetőségeit, avagy az összes eddigi kalandfilm egyben.

Szöllőskei Gábor

Korábbi motion capture technikával készült animációs filmek esetében már filóztunk a VOX hasábjain azon, hogy ha már ennyire hasonlít a rajzolt világ a reálishoz, akkor mi szükség az animációra? Miért nem tolják elénk azt hús-vér valójában? Nos, a Tintin kalandjaiban ott a válasz. Az egy dolog, hogy a belga Hergé (böcsületes nevén Georges Prosper Remi) képregény-sorozatából Steven Spielberg és Peter Jackson talán minden idők legszebb és legélethűbb animációs szösszenetét kanyarították ki, ráadásul rögvest leiskolázták Robert Zemeckis motion capture trilógiáját (Polar expressz, Beowulf, Karácsonyi ének) is e téren. És bár sokat ad hozzá a végső élményhez, mégsem az a lényeg, hogy mennyire szép az egész kaland-kavalkád. Az emberi fantázia határtalansága volt Spielberg adu-ásza, aki jópofa filmes ötletekért cserébe eddig sem árult Fedél nélkült az ex-Moszkva téren. Az animáció műfajában azonban bármit megengedhetett magának.
Tintin történetei (az első 1929-ben jelent meg) amúgy is alapját képezik a ma ismert és szeretett kalandfilm műfajának, szisztémáját és történetvezetését tekintve legalábbis felettébb sokat merített belőle Indy, vagy akár Rick O’Connell is.Adott egy titokzatos tárgy, számtalan rejtély, akció földön, vízen, levegőben, utazás a világ minden szegletébe, rettenthetetlen főhős és vicces mellékalakok, talán csak a kalandor oldalán sikongató női karakter hiányzik most, ám a gyermeki célközönség minden bizonnyal kevésbé hiányolja majd a beerőltetett romantikus szálat. Ennyi a kábé száz éve működő recept, máris eresztheti mindenki kényelmes pozícióba a támlát.
És ezért is megalapozott Tintin esetében a színészekre utólag ráhúzott rajzgúnya, hiszen az ügyes animátorok utazás nélkül, egy időben rajzolják meg a francia várost, az afrikai sivatagot és a végtelen óceánt, vágás nélkül döntenek romba egy marokkói várost, vagy elégítik ki akcióéhségünket egy rakodódaru-párbajjal. A Tintin kalandjai tele van olyasmivel, ami élőszereplős filmben már nevetséges/necces/banális lenne, így azonban veszettül szórakoztató. Ötletesen megkomponált akciók és képi átvezetések közepette folyik a harc az Unikornis nevű hajó kincséért, Tintin és tintás barátja, Haddock kapitány pedig egy szuszra pörgik végig a filmet, nagyjából levegőt venni sincs időnk két akció között. S, bár jó dolog a feszesség, így kissé tömény is a végeredmény, s, mivel a hatások nem tudnak leülepedni, nem is maradnak meg tartósan bennünk. Ez azonban a kutyát sem érdekli majd a film közben, hiszen Speilbergék százpercnyi élvezettel lakatják jól érzékszerveinket.

107 perc, amerikai-új-zélandi

Tintin kalandjai, 4.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 02 November 2011

Szólj hozzá!