Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 2    

A password will be emailed to you.

thor01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.9/5 (7 votes cast)

Thor: Ragnarök

2017.11.02. (Thor: Ragnarok) A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!

KRITIKA

A tavalyi év legszívmelengetőbb meglepetését (Vademberek hajszája) szállító Taika Waititi végre megfejtette, hogyan lehet valami bravúrosat kihozni ebből az elsőre nem túlságosan érdekes, nagydarab szőke hústoronyból.

Forgács W. András

thor01Szegény Thor. Úgy tűnik, a mennydörgés istene okozta eddig a legtöbb fejfájást a Marvel felső vezetőinek – három film alatt három rendezőt fogyasztott el. Megpróbálták shakespeari drámával bevezetni Kenneth Branagh értő segédletével, majd odaadták egy megbízható tévérendezőnek (Alan Taylor), de valahogy sehogy sem működött jól. Simán megtörténhetett volna az, ami Hulkkal – ne is kapjon saját filmet, mert minek. Szerencsére nem így lett.
Ha valamit megtanulhattunk az elmúlt kilenc évből az az, hogy fogadjuk a filmkészítők nyilatkozatait fenntartásokkal: még le sem forgott a Thor – Ragnarök, a rendező máris is olyan nagyívű dolgokat nyilatkozott, miszerint ez itt kérem, a hetvenes-nyolcvanas évek sci-fi–fantasy filmjeit idéző mókás kaland lesz, és ha játszott a kedves közönség valamikor He-Man figurákkal, akkor élvezni fogja. Egy pillanatra el is bizonytalanodik az ember: de hiszen nem olyan régen láttuk A galaxis őrzői vol. 2-t…
A nagy publicitáshadjáratban persze nagyon egyszerű összezavarodni, amellett hogy csak idén három Marvel-filmet mutattak be. Hogy még egy a “legjobb zenék a ‘70-es, ‘80-as évekből válogatással megbolondított űrkalandot végignézzek, ahhoz több kell, mint Tom Hiddleston fürtjei és csibészes mosolya.
Nos, örömmel jelenthetem, minden aggodalom felesleges volt: a Thor – Ragnarök igenis élvezetes lett, mindezt anélkül hogy ötpercenként The Sweet vagy Queen számokat vetettek volna be, esetleg egy újabb cuki animált-karaktert. Thor már a korábbi felvonásokban megénekelt darabossága itt valóban működik, és nagyon jól ellenpontozza egészen nyilvánvaló fizikai fölényét. Végre-valahára olyan kihívásokat kap, amelyek méltóak egy istenhez. Loki marad továbbra is a Marvel-világ legérdekesebb ellenlábasa, de Jeff thor02Goldblum és Cate Blanchett is kiváló választások a palettabővítésre: előbbi hozza a formáját, utóbbi pedig lubickol a halál istennőjének szerepében.
Megtudunk valamit arról, mi is történt Hulkkal az elmúlt két évben, összetalálkozunk az utolsó Valkűrrel (Tessa Thompson), aki jelenleg inkább iszik, és a rendező is tiszteletét teszi a szó szerint kőlény Korg képében. A poénok kevésbé a James Gunn-féle humort képviselik, inkább a Waikikitől megszokott, már-már kisrealista, de mindenképpen rendkívül emberi és apró, idioszinkratikus súrlódásokból erednek.
Mindezek mellett a Thor – Ragnarök szerepe kétségtelenül az, hogy elvigye a Marvel Mozis Univerzumának történetfonalát a Bosszúállók – Végtelen háború küszöbéig, ezt a stáblista közbeni jelenet meg is teszi. Írjuk továbbá a film javára, hogy előképzettséget nem kíván, bár akad néhány poén, amelyek igazán csak akkor élvezhetők igazán, ha képben vagyunk Thor és a többiek eddigi kalandjaival.

voxmeter090

130 perc, amerikai

Thor: Ragnarök, 3.9 out of 5 based on 7 ratings
Reviewed by Echte on 01 November 2017

Szólj hozzá!