Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

Expendables01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)

The Expendables: A feláldozhatók 3

2014.08.28. (The Expendables 3) A Feláldozhatók visszatérnek Barney Ross-szal (Stallone) az élen, hogy eddigi legbrutálisabb ellenségükkel nézzenek szembe. Barney, a profi főnök már megszámlálhatatlan bevetést vezetett, rengeteg szövetségest szerzett, és ellenségei számát is szépen gyarapította. Ám akivel most kell megbirkóznia a veterán zsoldosnak, arra ő sem számított. Váratlanul felbukkan Barney egykori társa, Conrad Stonebanks (Gibson) akivel annak idején együtt alapították meg a verhetetlen Feláldozhatók csapatát. A tömeggyilkossá vált egykori csapattag, a könyörtelen fegyverkereskedő egyszer már megmenekült Barney karmai közül, és most bosszúra éhes: végleg le akar számolni egykori bandájával, célja, hogy kiiktassa a Feláldozhatókat. Ám Barneynak is megvan a maga terve. Fiatal zsoldosokkal frissíti a csapatot, akik gyorsaságukkal, technikai tudásukkal felrázzák a berozsdásodott gépezetet. És megkezdődik az eddigi legszemélyesebb Expendables hadjárat.

KRITIKA

Bizonyosan lesznek olyanok, akik már unják mindezt, hiszen nem sok újdonságot kínál Sly és az öregfiúk legújabb menete, de azok az elvetemültek, akik még a második rész nézésekor is többször vették észre magukon, hogy fülcimpáig ér a szájuk, most sem fognak csalódni.

Szöllőskei Gábor

A feláldozhatók harmadik epizódja pontosan ugyanabban a szellemben készült, mint az eddigi előzmények. Nagyjából mindegy is, ki ül a rendezői székben, sajátos stílusjegy sosem üti fel a fejét, az új direktor, Patrick Hughes is épp úgy vezényelte le a vén csontok harmadik mészárszékét, ahogy Stallone és Simon West a magukét. Jelesül ezúttal sem hiányoznak a kiöregedett akciósztárok, természetesen ismét új arcokkal kiegészülve, ráadásul most egy fiatal csapat is kivehette a részét a mókából. Stallonéék láthatóan próbálták ezúttal magukhoz édesgetni a fiatalabb közönséget is, azokat, akik nem rajtuk nőttek fel, vagy csak az első két Expendables-filmből ismerték meg őket. Az ifjú karakterek (élükön az alkonyatos Kellan Lutz-cal) mellett a mű korhatár-besorolása is ezt bizonyítja. Az első két epizód erőszakosságát ezúttal passzolták, és bár úgy hullanak benne az arcnélküli emberek, mint a női fehérneműk a Hemsworth-tesók előtt, ezúttal csak verejtéket láthatunk, vért aligha. Ez persze egyáltalán nem jó hír a klasszikus akciórajongók számára, és ezzel az eredeti koncepció csorbul erősen, de szerencsére az élvezetből nem von le túl sokat, Slyék ügyesen megoldották, hogy úgy tűnjön, max fordulatszámon pörög az irtás.
A történet most sem rengeti meg a földet, a Feláldozhatók talán legszemélyesebb harca ez, melyben egy volt alapítótag, bizonyos Conrad Stonebanks (Mel Gibson) próbálja kiirtani egykori bajtársa jelenlegi csapatát. Barney, hogy védje barátait, kirúgja őket, és egy új, fiatal gárdát toboroz, hogy velük csípje el a rettenthetetlen gazt. Persze a ráncos különítmény sem hagyja annyiban a dolgot. Ilyesmi. Ennél sokkal érdekesebbek az új karakterek. Gibson például meggyőző és szórakoztató gennyláda, fénykorában sosem osztottak rá gonosz figurákat, pedig kifejezetten jól megy neki. Az ausztrál sztár csúcspontja egyértelműen a repülőben lekötözve tartott kis monológja a félmondatokat böffentő Stallone előtt. Aztán itt van még az Antonio Banderas alakította Galgo is, aki kétségkívül a film legviccesebb figurája, az 54 éves spanyol pedig kifejezetten lubickol szerepében, talán sosem bizonyította még ennyire meggyőzően komikusi vénáját. A harmadik friss belépő pedig Wesley Snipes, aki Dr. Halálként egyesíti magában korábbi szerepeit. Ez persze amúgy is jellemző a franchise-ra, a szereplők folyamatosan kikacsintanak és utalgatnak régebbi karaktereikre, ez most sem hiányzik, Arnie elereszt egy új Arnie-idézetet, és Banderas is villant egy mariachis megmozdulást. Igazából ebben rejlik a sorozat bája, mert önálló filmként abszolút feledhető.  Az újdonság varázsa már a második résznél is hiányzott, a hozzám hasonló nosztalgia-betyároknak azonban még mindig nem unalmas együtt látni a letűnt korok kicsit elhasznált, ám annál dicsőbb hőseit. Ők sosem mennek ki a divatból!

126 perc, amerikai-francia

The Expendables: A feláldozhatók 3, 3.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 27 August 2014

Szólj hozzá!