Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 12    

A password will be emailed to you.

ex2_01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (10 votes cast)

The Expendables: A feláldozhatók 2.

2012.08.30. (The Expendables 2) A feláldozhatók visszatértek, és ezúttal személyes ügyről van szó. Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), Dézsma (Randy Couture) és Hale Caesar (Terry Crews) újra együtt vannak, sőt két taggal, Billyvel, a kölyökkel (Liam Hemsworth) és Maggie-vel (Yu Nan) még bővülnek is, amikor Mr. Church (Bruce Willis) összetrombitálja a csapatot egy látszólag egyszerű melóra. Barney és régi vágású zsoldosai könnyen jövő dohányban reménykednek, ám amikor csúnyán félremennek a dolgok, és egyiküket brutálisan meggyilkolják, a feláldozhatók bosszút esküsznek. Hiába járnak idegen területen, ahol minden ellenük dolgozik, a revánsvágytól fűtött társaság elszántan zúzza-tizedeli az ellenséget, és közben az idővel versenyt futva egy váratlan veszélyt is el kell hárítaniuk, hiszen 2,7 kg tiszta plutóniummal már a világ egyensúlyát is meg lehet borítani. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amire az az aljas figura számíthat, aki lemészárolta a testvérüket. Mert ekkor vetik be csak igazán magukat a feláldozhatók.

KRITIKA

Sly papa ismét összeterelte a ratatatákat, akik újfent bizonyítják, hogy akár egy sercintéssel is simán térdre kényszerítenék a mai, pelyhes állú, eksönködő ifjoncokat.

Szöllőskei Gábor

Hogy hiánypótló alkotás volt-e két évvel ezelőtt A feláldozhatók, arra nem mernék megesküdni, hiányát ugyanis nem éreztük a dolognak, legalábbis addig, amíg meg nem tudtuk, hogy egyáltalán álmodhatunk ilyesmiről. Vagyis, hogy Stallone, Statham, Jet Li, Lundgren és a többiek egy mozgóképen belül aprítják szecskává a lókötőket. Öröm volt nézni, ahogy ráncba szedtek mindenkit (noha ők sem voltak ráncok híján), és a ’80-as, ’90-es évek akciófilmjeire jellemző egysoros beköpések, bikaerős csúzlik, böhöm bökők és dagadó bicepszek mellett visszahozták nekünk a klasszikus akciófilmek atmoszféráját. S, mivel a film szó szerinti bombasiker lett, és Hollywood nem szűkölködött a az egykori szűkszavú hullagyártókban, még a folytatásra is rá lehetett tenni egy lapáttal.
Ismét mozikba csábít hát minket a Cavinton-különítmény, ráadásul olyan arcokkal felturbózva, mint például Chuck Norris, aki természetesen egy Chuck Norris-viccet is elsüt, avagy Jean-Claude Van Damme, aki rögvest a főgenya karakterét happolta el, és aki a jól ismert spárgából szökkenő repülőrúgásával „köszöni” meg híveinek 25 évnyi rajongásukat. A fiatal- (Liam Hemsworth) és a női (Yu Nan) réteg is kapott egy-egy képviselőt, ráadásul az első részben egy rövid, ám annál viccesebb jelenet erejéig felbukkanó Bruce Willis és Schwarzi is megkapták a maguk rombolnivalóját a filmvégi töltényparádéban. Szóval, ami működött az első részben, az működik most is, talán csak az újdonság varázsa fog hiányozni. A szóra sem érdemes történet már két éve sem izgatott senkit, ez ügyben most sincs fejlődés. Stallone ráadásul ezúttal átpasszolta a rendezői stafétát Simon Westnek (a forgatókönyvet azért még mindig ő jegyzi félig), akinek csupán első, Con Air – A fegyencjárat című akciójára emlékezhetünk vissza felszisszenés nélkül. West szerencsére nem rondít bele az örökségbe, hozza a buta ám szórakoztató formulát. Negatívumként még tán annyi róható fel az alkotóknak, hogy az első küldetés egy fokkal feszesebb volt, illetve, hogy a film startja-béli üdítően zúzós és véres akciójelenetet a későbbiekben már nem tudták überelni. Ez a „nem a fináléban sütjük el a legtöbb puskaport” típúsú hozzáállás egyébként gyakori hiba az akciófilmeknél. A feláldozhatók 2. végső haddelhaddjában azért javít a helyzeten, mikor Sly, Schwarzi és Willis egyszerre tüzelnek, és ha a klasszikus akcióra fogékony nézők nem vigyáznak, könnyedén eltalálhatják a könnyzacskóikat is. Szóval felesleges itt sztorit és karakterábrázolást számon kérni, mikor ennyi akciófilmes utalás, koponyarobbantó skuló, zsigerforgató penge és acélos ököl száll kereszte-kasul a vásznon. S végül így lesz A feláldozhatók 2.-ből is az első részhez hasonlóan egy igazi, tökös macsózúzda.

103 perc, amerikai

The Expendables: A feláldozhatók 2., 4.5 out of 5 based on 10 ratings
Reviewed by Echte on 29 August 2012

Szólj hozzá!