Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 5    

A password will be emailed to you.

tehrantaboo01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Teheráni tabuk

2018.02.08. (Tehran Taboo) Napjaink Teheránjában járunk. Az élő szereplőket mintázó animációban négy fiatalember sorsa rajzolódik ki egyre megdöbbentőbb részletességgel: mindannyian elkeseredetten keresik a szabadságot és boldogságot, miközben az elnyomó iszlamista társadalom tabuit feszegetik.

KRITIKA

Megragadó animációs stílusba csomagolt, szélsőségesen felkavaró látlelet az iráni mindennapokról.

Kovács Gellért

tehrantaboo01Nem véletlenül kedvelték Cannes-ban Ali Soozandeh rendezését – ha van a bátorságnak és az őszinteségnek teteje, akkor ez az alkotás igen közel kerül hozzá. Orális szexszel indít a film: egy nehéz helyzetben lévő fiatalasszony keres így pénzt a megélhetéshez, s miközben ő az alkudozó taxist kényezteti, a hátsó ülésen a nő néma kisfia bámul ki az ablakon, látszólag érzelemmentesen. Teheránban vagyunk, a rádióban pedig épp néhány perce beszélt arról egy férfi, hogy „a nő orrát a Mindenható Isten pontosan úgy teremtette, hogy tökéletesen megfeleljen a csadorviselés követelményeinek”.
Képmutatás, korrupció, súlyos titkok, állandó elnyomás és fenyegetettség. De itt is megpróbálnak a fiatalok „szabadok” lenni, Irán is változik, éjszakai klubokban szól a modern zene, a mosdóban még gyors menetek is megeshetnek – az persze más kérdés, hogy utána vissza kellene műteni a szűzhártyát. Soozandeh sok szálon mutat be minden bizonnyal tipikus ottani sorsokat, amelyek persze átszövik egymást, az izgalmas színekkel dolgozó képi világ pedig Richard Linklater animációs filmjeire (Az élet nyomában, Kamera által homályosan) emlékezteti az embert. A forma hatásosan szolgálja a témát: a Teheráni tabuk valóban olyan, mint egy indokoltan hatásvadász, realista képregény, amelybe azért bőven beférnek az elgondolkodtató szimbólumok is. Nem könnyű végignézni, de mivel a szereplők történetei pillanatok alatt közel kerülnek hozzánk, az empátia felülírja azt, hogy mennyire kényelmetlen szembesülni ilyen töményen egy egész nép kilátástalanságával.

voxmeter075

90 perc, osztrák-német

Reviewed by Echte on 07 February 2018

Szólj hozzá!