Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 7    

A password will be emailed to you.

olympushasfallen01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (2 votes cast)

Támadás a Fehér Ház ellen

2013.04.04. (Olympus Has Fallen) Asher elnök (Aaron Eckhart) találkozóra készül a dél-koreai miniszterrel, és annak védelmi parancsnokával. Azonban a Fehér Ház ellen indított váratlan légitámadás az egész kabinetet a vendégekkel együtt az elnök földalatti bunkerébe kényszeríti. És végül a megbeszélés egy kiszámíthatatlan kimenetelű terrorba fordul át.
Mike Banning (Gerard Butler) testőr volt korábban, de egy tragikus autóbaleset során súlyos hibát vétett, ezért eltávolították az elnök mellől. Ahogy híre megy, hogy az államfő veszélybe került, a félelmet nem ismerő Banning egyből a helyszínre siet. A dél-koreai terroristák az amerikai katonák visszavonulását követelik, és egy veszélyes nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek. Mivel a Pentagonnak egyre fogy az ideje, csak egyetlen esélyük maradt a túlélésre.

KRITIKA

Az alapötlet, mely szerint „egy ember vadászik le egy épületbe vackolt komplett terrorista csoportot” töretlen népszerűségnek örvend – a jövőben (Dredd) és egy távol-keleti lepukkant maffiózó tanyán (A rajtaütés) is működőképes volt – miért is lenne pont a Fehér Ház kevésbé alkalmas arra, hogy törjenek-zúzzanak benne egy jólesőt?

Arányi Zsuzsanna

Ne feledkezzünk meg a receptet népszerűvé tévő Die Hardról sem – ugyan az ikonikus fehér atlétát majd csak Channing Tatum ölti magára a nyáron érkező, meglehetősen hasonló történettel bíró Roland Emmerich-filmben (White House Down).
A Támadás a Fehér Ház ellen egy régimódi akciófilm, modern látványtechnikával. Amikor az amerikai elnököt (Aaron Eckhart) és a kabinet fontos tagjait túszul ejtik észak-koreai terroristák, Mike Banning (Gerard Butler) titkos ügynök – az államfő korábbi testőre, akit egy baleset miatt íróasztal mögé tuszkoltak – az egyetlen ember, aki képes megakadályozni, hogy a félresikerült találkozó nukleáris katasztrófába torkolljon.
A sablonos történeten alapuló film meglepően jól sikerült: a szereplők egytől-egyik remekül hozzák a rájuk osztott figurát, Butlernek még azt is simán „megbocsátjuk”, ahogy ezerszer látott módon megkomponálva, epikus zenére verekszi át magát a törmelékeken, és azt is elnézzük, hogy az amerikai zászló az Egy Gyűrű babérjaira tör (már ami a közelik számát illeti). Hogy miért? Mert a film tagadhatatlanul szórakoztató. Dinamikus, változatos (van itt lövöldözés, robbantás, közelharc), és nem markol sokat: a lélekmelengető patriotizmustól eltekintve „csak” egy jó akció mozi akar lenni – és ez maradéktalanul sikerül is neki. Ennek hála a konkurenciát nem fásultan, hanem kíváncsian várjuk.

120 perc, amerikai

Támadás a Fehér Ház ellen, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 03 April 2013

Szólj hozzá!