Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 1    

A password will be emailed to you.

szuleinkszexualisneurozisai01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Szüleink szexuális neurózisai

2015.12.31. (Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern) Amikor a mentálisan sérült tinédzser, Dora anyja úgy dönt, lányának nincs szüksége többé arra, hogy gyógyszereit szedje, a fiatal élete azonnal kivirágzik. Dora fokozatosan felfedezi önmagát, érzéseit, a szexualitást, az őt körülvevő világot, s függetlenedése hirtelen veszélyes helyzeteket szül. Az anyja mindent megtesz lánya védelmében: a család mindennapi élete pedig közben darabokra hullik: Dora beleszeret egy férfiba, és teherbe esik tőle.

KRITIKA

A Lukas Bärfuss azonos című, tabudöntögető darabja alapján készült mozi rendkívül érdekes kérdést feszeget: vajon egy értelmi fogyatékos ember mennyire élhet teljes értékű életet? Tervezhet családot, vagy, ha magát még el is tudja látni, vajon rá lehet bízni egy másik életet?

Oblath Ádám

szuleinkszexualisneurozisai01Dora értelmi fogyatékos lány Németországban, akinek tizennyolcadik születésnapján anyja úgy dönt, hogy ideje elhagyni a különböző gyógyszereket. Dora szép lassan önállóságot kap a saját élete fölött, persze a szülei folyamatos támogatásával. A probléma akkor kezdődik, amikor a lány először találkozik a szexualitással. Onnantól kezdve figyelme erősen erre a témakörre összpontosul, ráadásul az első aktus sem sikerül éppenséggel szépre. A problémát csak tovább tetézi, amikor Dora terhes lesz.
A téma nem egyszerű, de a film ügyesen bogozza ki a kérdéseket. Dora nincs gyámság alatt, a törvény értelmében teljesen döntésképes felnőtt, aki ezzel együtt sok dolog jelentőségét nem fogja fel. Így az anya tehetetlen frusztráltsága rendkívül hihető, ráadásul ironikus, ahogy egyre nagyobb őrülettel éli meg azt, hogy nagymama lesz, és az egészen addig türelemmel kezelt lánya nem érti, mi a probléma azzal, hogy nő benne egy új élet. Ami mégis hiányzik, az az, hogy a mű nem nagyon mer állást foglalni. A két szembenálló idea, az anya, aki egyre nehezebben képes elfogadni lánya kicsapongását és az apa, aki folyamatos támogatást nyújt, erőtlenek. Ráadásul az egészen a film háromnegyedéig logikával építgetett érveket elengedik, hogy egyszerűen az érzések alapján folyjék tovább a cselekmény, ami egy ilyen kényes téma esetében túl kényelmes megoldás. De ezzel együtt is egy fontos filmről van szó.

 

voxmeter075

A Szüleink szexuális neurózisai a Magyar Filmadatbázisban!

90 perc, német-svájci

Reviewed by Echte on 30 December 2015

Szólj hozzá!