Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 7    

A password will be emailed to you.

szivvellelekkel01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Szívvel-lélekkel

2017.04.20. (Réparer les vivants) Három fiatal szörfözik felszabadultan a háborgó francia óceánon. Néhány órával később a hazaúton baleset történik. A tizenéves Simont a Le Havre-i kórházba szállítják, de hamar kiderül, hogy élete már csak illúzió: szüleinek döntést kell hoznia. Eközben Párizsban egy középkorú asszony szervátültetésre vár, hogy új esélyt kaphasson az élettől.

KRITIKA

Az emberiség egy része hajlamos az emberi lelket az emberi szívhez kötni, így még más szerveink cseréjét egy vállrándítással elintézzük, a szívtranszplantációt jókora misztikum övezi.

Tóth Csaba

szivvellelekkel01Katell Quillévéré filmje leginkább arra hivatott, hogy ezt a misztikumot megszűntesse, és elmagyarázza a nézőnek, hogy egy ilyen műtét mit is jelent pontosan. A rendező ehhez egy sajátos módszert választott: a filmjében bemutat egy szívműtétet minden érintettjével együtt, már onnantól kezdve, hogy a mű elején megismerhetjük azt a tinédzsert, aki egy autóbaleset miatt kómába kerül, és a szüleinek kell döntenie arról, hogy fiuk szívdonor lehessen. Megismerjük a nőt, aki az új szívre vár, megismerjük az orvosokat, akik kioperálják a szívet, valamint azokat is, akik helikopterrel elszállítják, sőt, belenézhetünk magába a transzplantációs műtétbe is.
Quillévéré mozija alaposan körbejárja a témát, és bár sok szempontból nagyon realisztikus megközelítésű, egy pillanatra sem próbál dokumentaristának tűnni. A rendező bátran használja az érzelmeket, nem riadva vissza a melodrámai eszközöktől sem, és a gyászoló szülők, vagy az új szívet befogadni készülő páciens jeleneteinél olykor átlép a giccshatáron. A Szívvel-lélekkel akkor a legjobb, amikor az orvosok és ápolók világát mutatja be. Ezek a pillanatok élnek igazán: hitelesek, okosak, sőt, néha még viccesek is. A film a hibái ellenére a célját szerencsésen teljesíti: sikerül közelebb hoznia a nézőhöz a szívtranszplantációs műtétek bonyolult világát.

voxmeter065

103 perc, francia-belga

Reviewed by Echte on 19 April 2017

Szólj hozzá!