Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 1    

A password will be emailed to you.

loveless01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Szeretet nélkül

2018.02.01. (Nelyubov) A szürke hétköznapok és az embertelen nagyváros visszafordíthatatlanul felemésztette Zsenya és Borisz házasságát. Csak a közös gyerekük sorsa és a közös lakás eladása maradt kínzó kérdésként köztük, már mindketten az új kapcsolataik boldogságát várják. A nagyon feszült utolsó napok állandó veszekedései közben észre sem veszik, hogy mióta nem látták 12 éves fiúkat. A bürokratikus rendőrséghez hiába fordulnak, ezért az állam szerepét magukra vállaló önkéntesek segítségével indulnak a kisfiú keresésére. Útjuk során letaglózó mélységeiben ismerhetjük meg napjaink Oroszországában a boldogságot keresők kilátástalanságát.

OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb idegen nyelvű film: Oroszország)

KRITIKA

Az gondoltam, hogy a bivalyerős Leviatán után az orosz Andrej Zvjagincevtől kapunk majd egy újabb masszív Putyin-rendszerkritikát, de a Szeretet nélkül sokkal inkább egy thriller hangulatával átitatott családi dráma lett. Méghozzá bivalyerős.

Csákvári Géza

loveless01Andrej Zvjagincev kegyetlenül pontos művész. Kedvenc témája a humanizmus halála, az ember elállatiasodása, az ösztönlény, amely elsősorban a saját érdekeit nézi. Ha úgy tetszik, a történetei középpontjában az önzés áll, ebben a világban pedig csakis a legerősebb maradhat fenn. Így ne csodálkozzunk azon, hogy ezekben az alkotásokban nincs megnyugtató lezárás, a kedvünket bearanyozó happy end. Marad a zaklatott lelkiállapot. Ez most sincs másként, a Szeretet nélkül egyszerre tud gyönyörű, lenyűgöző illetve nyugtalanító, hovatovább kifejezetten frusztráló lenni.
Egy házaspárra fókuszál a történet: Zsenya és Borisz élete akár problémamentes is lehetne, hiszek pénzük van bőven. Már a pillantásukból és a mozdulataikból is érződik a pénz szaga – igen, van ilyen – és egyfajta csehovi elvágyódás. Az orosz irodalom óriását nem csak megidézi Zvjagincev, hanem tovább is gondolja, értelmezi a klasszikus formulát. A csehovi hős megvadítása egészen eredeti fordulat: az elvágyódás mellett mellett megvannak az eszközeik ahhoz, hogy tovább, de még inkább átlépjenek egymáson. És egy törékeny lélek ebbe beleroppan. A házaspár, Zsenya és Borisz szívből gyűlölik egymást, mindkettőjüknek már van új szerelme, így minél előbb válnának. A probléma a tizenéves gyerekük, Aljosa, akit egyikük sem akar, így árvaházba adnák. Ebben meg is egyeznek. Ezután következik egy váratlan kamerafahrt, és a kisfiú arcát látjuk. Nem lehet elég ideig megfigyelni az érzelmi sokk hatásait, loveless02a néma sikolyt és a könnyeket, amivel a fiú elszalad a lakásból – soha az életben nem fogom elfelejteni ezt a jelenetet, érzelmileg egyszerre semmisít meg és háborít fel. Aki ezt csinálta, innentől kezdve a világ legveszélyesebb rendezője a szememben – irtó óvatos leszek vele a jövőben.
Zvjagincev persze képes fokozni a tétet. A kisfiú ugyanis soha többé nem jön vissza. Vajon életben van? Esetleg elrabolták? És miért lett egyszerre fontos az érzelmileg kiüresedett szülőknek? Már, ha az lett egyáltalán. Ebben a filmben nem a konkrét cselekmény a fontos, hanem a szituációk által keletkező folyamatos érzelmi manipuláció. Kicsit olyan, mintha folyamatos feszélyeznének. Utoljára ezt az elementáris erőt a rendező Elena című filmjénél éreztem, de most olyan, mintha a tipikusan meghökkentő igazságtalanságokat szofisztikáltabb szintre emelte volna. Mintha Csehov mellett beemelte volna Bergman filmjeinek morális nagyságát – biztos vagyok benne, hogy a Jelenetek egy házasságból jelentős inspiráció volt Zvjagincevnek. Miközben a filmtörténet egyik legfeszültebb drámáját nézzük, az orosz direktor olykor még beveti a gyilkos iróniát is. Ebben a társadalmi rendszerben nincs boldogság. De nem hagyom magam, Zvjagincev ad is egy lehetőséget a reménynek. Hogy mi az? Na, azt látni, hovatovább, érezni kell.

voxmeter090

127 perc, orosz-francia-német-belga

Reviewed by Echte on 31 January 2018

Szólj hozzá!