Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 11    

A password will be emailed to you.

pasta01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Szerelem, pasta, tenger

2011.01.27. (Mine vaganti) Az olasz tésztagyáros család két reménysége – Tommaso és Antonio – mindketten másképp képzelik el az életüket, mint ahogy felmenőik szeretnék, s ebből komoly galiba támad a családi asztal körül. Tommaso nagy bejelentésre készül: tudatni tervezi szüleivel, hogy homoszexuális, és tőlük távol, Rómában, íróként szeretné folytatni az életét. Így Antonióra marad a hagyományosan családi üzlet, a tésztaüzem vezetése, de legszívesebben ő is menekülne a feladat elől. Valamelyiküknek azonban áldozatot kell hozni. A fiúk döntéseit a sokat látott nagymama segíti, akinek szív dolgaiban mindig is megvolt a határozott véleménye. S ha ő nem lenne elég meggyőző, megérkeznek a már amúgy is hangos családi villába Tommasso római barátai, akik szintén befolyásolni szeretnék az események alakulását.

KRITIKA

Ferzan Özpetek ismét a szerelem lehetőségeit vizsgálja, ismét egy édesbúsan szép filmben.

Villányi Dániel

A török születésű, Olaszországban alkotó rendező a szenvedélyekkel teli, élénk színekkel festett melodrámáiról ismert – amelyek mindig csordultig vannak érzelemmel. Az életmű sikerültebb darabjai (Törökfürdő, Tudatlan tündérek) esetében a történet keretei megtartják ezt a rengeteg érzelmet, és jelentős élményhez juttatják a nézőket, a kevésbé sikerült filmek (Szent szív, Az utolsó hárem) esetében pedig a dramaturgiai réseken elkezd kifelé csöpögni a sok „emozione”.
A Szerelem, pasta, tenger története a hazatérés toposzából indít: az ifjú Tommaso meglátogatja a kisvárosban élő családját, hogy bejelentse: ő a fiúkat szereti, és semmi kedve átvenni a családi bizniszt. Mielőtt azonban ezt megtehetné, a bátyja is bevallja a család előtt, hogy meleg. Az apa összeomlik, a báty elmenekül, Tommaso pedig csöndben marad, és egy olyan életet kezd el élni, amilyet a legkevésbé sem akart. Ám a megoldás kulcsa közel van: a szókimondó nagymama és egy réges-régi szerelem történetében rejlik.
Özpetek filmje leginkább a sorsszerű döntésekről és élethazugságokról szól, és mint nála mindig, most is a szerelem mozgatja a világot. Noha kedvelt témái és rendezői eszközei néhol már modorosnak hatnak, de filmjét a hangulata, humora, és kiváló szereplői nem hagyják veszni. És még az érzelmek is csak egy icipicit csordulnak túl benne.

110 perc, olasz

Szerelem, pasta, tenger, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 26 January 2011

Szólj hozzá!