Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 5    

A password will be emailed to you.

szerelemmasodiklatasra01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Szerelem második látásra

2019.07.11. (Mon inconnue) Raphael és Olivia első találkozása a gimiben szerelem volt első látásra. 10 év boldog házasság és sikeres írói karrier mellett Raphael élete tökéletes; legalábbis ő így gondolja. Önmaga sikerességétől megrészegülve észre sem veszi, mennyire elhanyagolja feleségét. Egy viharos estén a probléma felszínre kerül és veszekedésbe torkollik. Másnap reggel Raphael egy párhuzamos világban ébred, amelyben ő egy nőtlen középiskolai tanár átlagos életét éli, a híres és gazdag Olivia pedig nem is ismeri őt. Vajon sikerül-e másodszor is meghódítania imádott szerelmét?

KRITIKA

Egy kicsit sem makulátlan szerelem törékeny ragyogása, avagy a Derült égből apu rendezőjétől ennél kevesebbet vártunk, de még így is kicsivel többet ígér, mint ami végül lesz belőle.

Kovács Gellért

szerelemmasodiklatasra01Az utóbbi 20 év egyik igazán szomorú európai jelensége, hogy a francia vígjáték egyszerűen képtelen visszatalálni önmagához – pontosabban ahhoz a formájához, amellyel évtizedekkel ezelőttig milliónyi rajongót talált magának. A harsány, úgynevezett franciás filmkomédia minőségi szempontból gyakorlatilag halott: egymást érik a mozikban az iszonyú kínos, vagy éppenhogy elviselhető marháskodások, s bár akadnak kivételek, valamint frappáns alapötletben is tudnak néha ígéreteset villantani, még az olyan, egyébként szerethető filmek is kifulladnak legkésőbb a folytatásra, mint például amilyen a Bazi nagy francia lagzik volt. Azt ugyan nem állíthatjuk, hogy a dramedy lenne a végleges menekülőút, s az Életravalókhoz hasonló filmekből sem tudnak évente készíteni egyet a franciák, de mintha ez a félkomoly, kesernyésebb műfaj jobban menne nekik mostanában.
Hugo Gélin filmje hosszú idő óta az első francia vígjátékszerűség, amely közben azt éreztem, esélyes lehet arra, hogy Hollywoodban remake készüljön belőle. Ez persze nem valami díj, vagy minőségjelző, de volt idő, amikor szinte minden második odavaló vígjátékkal megtörténhetett ilyesmi – ma már mintha a franciák is inkább a tengerentúli trendekkel loholnának. A Szerelem második látásra (amely természetesen egyetlen ponton sem azonos a 2008-ban bemutatott Dustin Hoffman-Emma Thompson romkommal, a Last Chance Harvey-val, amelynek magyar címe megegyezik Gélin filmjének angol és magyar címével, s a francia, a Mon inconnue egyébként nagyjából annyit tesz, hogy Én ismeretlenem) azzal együtt felkeltheti az álomgyári stúdiók figyelmét, hogy maga is bőven merít igencsak ismert filmekből, olyanokból, mint szerelemmasodiklatasra02például az Egy makulátlan elme örök ragyogása, vagy az 50 első randi, hogy tényleg csak kettőt említsek – mégis képes arra, hogy találjon valamiféle gondolati rést, ahol nagyjából eredetinek tűnhet.
A sztori főhősei Raphael (François Civil) és Olivia (Joséphine Japy), akik még a középiskolában szerettek egymásba, aztán össze is házasodtak. Kapcsolatuk azonban a férfi hibájából kihűlt, de erre csak akkor eszmél rá igazán (mármint arra, hogy ő lehetett a hunyó), amikor egyszercsak egy párhuzamos valóságban találja magát – ahol szinte minden úgy alakult az életében, ahogy az neki kicsit sem kényelmes. Míg „előző életében” nagyon sikeres író volt, itt erről szó sincs, egykori felesége azonban világhírű zongoraművész. És a két ember nem is ismeri egymást. Mi Raphael (új személyazonossága szerint: Zoltán!) szemszögéből követjük az eseményeket, így vele együtt szurkolunk annak, hogy igaza legyen, s ha sikerül újra meghódítania egykori nejét (akit ebben a verzióban Shadow-nak hívnak), vissza tudjon térni a megszokott „eredeti” életdimenziójába.
Na de valóban az volt az igazi? Illetve valóban ők voltak az igaziak egymásnak? S valóban egyenlő esélye van egy nőnek is a szerelem és a karrier megtartására? Hugo Gélin igyekszik érdekes választ adni az örök kérdésre, vagy legalább másféle megvilágításba helyezni azt, de igazán mélyen nem mer belemenni a témába, s így a Szerelem második látásra végül csak szerethető tud lenni, feledhetetlen semmiképp.

voxmeter070

117 perc, francia-belga

Szerelem második látásra, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 10 July 2019

Szólj hozzá!