Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 7    

A password will be emailed to you.

bladerunner03
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.7/5 (17 votes cast)

Szárnyas fejvadász 2049

2017.10.05. (Blade Runner 2049) 2019-ben a replikánsok után vadászó szárnyas fejvadászok egyike különös felfedezést tett. Harminc évvel később egy másik fejvadász, az LAPD tisztje, K (Ryan Gosling) egy másik titokra lel. Egy olyan rejtélyre, amely ha felszínre kerül, felforgathatja mindazt, ami a földi társadalomból még megmaradt. Az ügy érdekében fel kell kutatnia a rendőrség egy régi emberét: Rick Deckardot (Harrison Ford): Csakhogy Deckard 30 évvel ezelőtt eltűnt, és senki nem tudja, hol bujkálhat. Azt is csak néhányan sejtik, hogy miért…

2 OSCAR-DÍJ 2018
(Legjobb fényképezés: Roger Deakins; Legjobb vizuális effektek)

3 OSCAR-JELÖLÉS 2018
(Legjobb látvány; Legjobb hangkeverés; Legjobb hangvágás)

KRITIKA

Ess, eső, ess! Denis Villeneuve filmcsodája mérföldkő a hollywoodi folytatások történetében. Replikáció helyett folytatta a 35 éve befejezett (félbehagyott?) mondatot, s olyan bámulatos, magasztos, reménykeltő sci-fi utazássá bővítette Ridley Scott alapvetését, amelynek összetett hatása felülmúlja a képzeletet.

Kovács Gellért

bladerunner01Mit lehet tenni egy filmmel, amely hatalmas klasszikusnak számít, s jelentőségét pedig mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a mai napig vitákat ingerel? Hosszú, lassú, túl mély? A Szárnyas fejvadász egyszerre merte feltenni az emberiség legnagyobb filozófiai kérdéseit, közben pedig olyan látvánnyal szolgált, amire azóta sem tudott rálicitálni a zsáner. Hogyan lehet folytatni egy ilyen popkulturális fenomént?
Elsősorban úgy, ahogy nem gondoltuk, hogy összejöhet. Az egy (lényeges) dolog, hogy Hampton Fancher és Michael Green forgatókönyve az egyik legjobb, amit mostanában nagyköltségvetésű produkció számára írtak: K (Ryan Gosling) odüsszeiája minden pillanatban fordulatos, felkavaró és lebilincselően izgalmas, s tán sosem volt ilyen aktuális. Fejvadászunk szinte meditatív tempóban sétál egy nem csak annak kommunikált, de valóban megrendítő titok nyomában, szemkápráztató módon feltárul előttünk az a földi világ, ami, mióta nem jártunk benne, csak monumentálisabb, bánatosabb lett – s igen, ez ugyanaz a hely, amit Ridley Scott megismertetett velünk, ahol legalább olyan szájtátós élmény körülnézni, mint amennyire hátborzongató, indiszkrét érzés abban az alternatív jövőben létezni, ahol kételyeink, ősi félelmeink laknak. Amelyekkel még mindig hihetetlen a vásznon szembesülni.
Vajon álmodhatnak a rajongók ennél szebb folytatásról? Villeneuve tökéletes koncentrációval követi a pazar történetet, a járgányok, a városkép, a kihalt külterületek, a nem ismert tartományok a lehető legmagasabb vizuális színvonalon veszik birtokba a filmet (Roger Deakins, Isten áldjon!), s döntik két vállra azt a nézőt, aki elfogadja, hogy egy sztorival rendelkező, sztárokkal operáló nagyköltségvetésű mozifilm is lehet transzcendens élmény.
bladerunner03A Szárnyas fejvadász 2049 nem akar másmilyen lenni, mint az eredeti, nem akar rálicitálni, nem akar előtte hajlongani – a része akar lenni. Még a beugró Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch egyértelműen Vangelis zenéjére rímelő, sőt, számos alkalommal konkrétan megidéző score-ja sem a szalutálásról szól, sokkal inkább az egységességről. Ez a film ugyanis azt kívánja elérni, hogy egybeolvadhasson az eredeti Szárnyas fejvadásszal, s ennél többet egy folytatás valóban nem is akarhat. Nincs ennél ambiciózusabb törekvés. S nincs ennél csodálatosabb megvalósítás!
Nem csak hosszabb cikket, de egész könyvet lehetne arról írni, hogy Villeneuve hogyan bánik a színészeivel, s Gosling, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Harrison Ford, Jared Leto és tényleg mindenki mennyire a helyén van, hogy mennyi meglepő, kockázatos jelenet van ebben a filmben, s hogy tulajdonképpen mennyire megfogalmazhatatlan, hogy miért is ennyire megható. Hogy mennyire képes az aggyal a szívhez szólni.
A Szárnyas fejvadász 2049 elapasztja a szavakat, kiszárítja a torkot, s egy hatalmas könnycseppet indít útjára az arcon. Ha hagyjuk, elragadja az embert, s olyat mutat kívül s belül, amit elhinni is alig vagyunk képesek, nem hogy befogadni.

voxmeter100

163 perc, amerikai-brit-kanadai

Szárnyas fejvadász 2049, 4.7 out of 5 based on 17 ratings
Reviewed by Echte on 04 October 2017

Szólj hozzá!