Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 10 + 7    

A password will be emailed to you.

szabaduszok01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Szabadúszók

2019.03.14. (Le grand bain) Bertrand a negyvenes éveihez közeledve úgy érzi, nem találja helyét a világban. Már közel két éve nem talál munkát, gyerekei pedig a világ legnagyobb lúzerének tartják és hát nem is nagyon tudna velük vitatkozni ezen. Bár felesége végtelenül türelmes vele, a férfi úgy érzi, teljesen kicsúszott a lába alól a talaj. Egy nap megpillant egy hirdetést, amelyben amatőr szinkronúszó csapatba keresnek tehetséges jelölteket. Úgy dönt, belevág, és ez a döntés örökre megváltoztatja az életét.

KRITIKA

Nemcsak Hollywoodban készülhet ugyanarról a témáról két film is egy éven belül.

Tóth Csaba

szabaduszok01Tavaly nyáron Férfiak fecskében címmel került a magyar mozikba egy angol film egy depressziós, életközépi válságba esett férfiról, aki egy férfi szinkronúszó csapatba belépve találja meg újra az értelmet és a boldogságot az életben. Márpedig a most mozikba kerülő Szabadúszók is pontosan erről szól, csakhogy angol nevek helyett francia és belga sztárokat (Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde és Virginie Efira) láthatunk benne, mégsem a Férfiak fecskében remake-jéről van szó. A helyzet egyszerűen az, hogy mindkét filmet ugyanaz a 2010-es dokumentumfilm, a Men Who Swim inspirálta, ami azt mutatta be, hogy egy csomó középkorú svéd férfi hogyan találta meg az örömöt abban, hogy ők együtt szinkronúszó csapattá váljanak.
Érdekes módon a két film egymástól teljesen függetlenül készült, mégis olyanok, mintha egyetlen koponyából pattantak volna ki. Ugyanúgy a tagok szomorú magánélete és az uszodában érzett öröm közti kettőség bemutatására játszanak, talán a legfőbb különbség, hogy a franciáknál az edzőnő karaktere valamivel izgalmasabb, és a medencés jelenetek örömét Gilles Lellouche (Narco) rendezőnek jobban sikerült visszaadnia, mint az angol kollégájának. Magyarul: a francia verzió egy bolhafingnyival jobb lett, picivel több poén ül benne, és a karakterei is szerethetőbbek, de aki látta az angolt, azért túl sok újdonságot ne reméljen tőle! A kétórás játékidő viszont bőven túl hosszú ehhez a sztorihoz.

voxmeter065

122 perc, belga-francia

Reviewed by Echte on 13 March 2019

Szólj hozzá!