Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 6    

A password will be emailed to you.

sully01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sully: Csoda a Hudson folyón

2016.09.08. (Sully) 2009 januárjában az egész világ egy csoda lázában égett: egy kiváló pilóta, Chesley “Sully” Sullenberger (Tom Hanks) meghibásodott repülőgépével New York szívében, a Hudson folyó fagyos vizére szállt le, és így megmentette 155 utasa életét. De miközben a világ hősként ünnepelte a kapitányt, és a híradások mind kivételes ügyességéről és lélekjelenlétéről szóltak, vizsgálat indult. És amire a vizsgálat során fény derült, az egyáltalán nem a pilóta megbecsülését szolgálta. Sőt, azzal fenyegetett, hogy soha többé nem vezethet repülőgépet…

 OSCAR-JELÖLÉS 2017
(Legjobb hangvágás)

KRITIKA

Felemelő történet egy zuhanás történetéről.

Villányi Dániel

sully01Igazából csoda, hogy Tom Hanks és Clint Eastwood eddig még soha nem találtak egymásra, ismerve mindkettejük vonzódását a megtörtént esetekből készülő filmek és a hétköznapi amerikai hősök iránt. Akik „csak teszik a dolgukat” (ahogyan ezúttal is elhangzik), de olyan nem hétköznapi körülmények közé kerülnek, hogy a tetteik jelentőssé, sőt, életfontosságúvá és egyben szimbolikussá válnak. Ha pedig az ember megfelelően teszi a dolgát minden körülmények között, és szilárd morális iránytűvel rendelkezik, akkor bárkiből lehet hős (Amerikában) — üzeni Eastwood és Hanks számos filmje, köztük az első közös, azaz a Sully – Csoda a Hudson folyón is.
Az említett csoda igazából 208 másodperc története: ennyi idő alatt kellett 2009 januárjában egy New Yorkban felszálló utasszállító pilótájának eldöntenie, hogy mindkét hajtómű leállása után mihez kezdjen, majd végrehajtania az akciót: ő pedig felmérte, hogy máskülönben a városra zuhannak, így a Hudson folyóra tette le a gépet. Ami szintén kockázatot jelentett, hiszen egy ilyen kényszerleszállást nem szokás túlélni — ebben az esetben viszont mindenki megmenekült. A hősies csoda után mégis vizsgálat indult Sullenberger pilóta ellen, megkérdőjelezve a kockázatvállalását és a döntései helyességét.
Eastwood és Hanks ennek a rövid és csodás történetnek a történetét meséli el, tökéletes összhangban egymással, magától értetődő és sallangmentes egyszerűséggel, ugyanakkor sully02rendkívül hatásosan és időnként kimondottan felemelő módon. Egyedül talán az hibádzik a filmjükben, hogy mintha csúszkálna a fókusz: mit is akar igazából elmesélni ez a mozi? Ha a főhős szembenézését önmagával és az életével, a kétségek gyötrő hatását és a határhelyzet okozta egzisztenciális válságot, akkor abban nem mélyedünk el igazán. Ha a hihetetlen landolás és az ahhoz kapcsolódó események rekonstruálását sokféle szemszögből, akkor a résztvevők mikrosztorijaiból csak villanásokat kapunk, és a film nem használja ki az eltérő nézőpontok lehetőségét sem. Ha a vizsgálati eljárás igazságtalanságát és ez elleni küzdelmet, akkor az egy elég lapos sztori, mindösszesen egyetlen fordulattal, amikor is mindenki hirtelen és őszintén jó fej lesz (olyan személyes élményekre hivatkozva, amiken az öt perccel korábbi genyózásuk idején is már túl voltak). Mintha az alkotók is érezték volna, hogy egyik téren sincs több ebben a történetben, hozzákölteni meg valódi sztori tisztelete miatt nem akartak, így aztán jött egy kicsi ebből, egy kicsi abból. Ezt támasztja alá a film időkezelése is, amely mintha csak azért ugrálna az idősíkok között, mert így fel lehet valamivel dobni egy amúgy egyszerű történetet.
Emiatt viszont legalább jó sokszor láthatjuk azt az ominózus 208 másodpercet, és nem lehet megunni: sem a benne összesűrűsödő feszültség és emberi dráma miatt, amit Eastwood és Hanks is a szakmai tudásuk legjavát adva mutatnak meg — sem a fantasztikusan kivitelezett látvány miatt, melynek révén aprólékosan láthatjuk, amint végre egy repülős vészhelyzetnek jó vége lesz New Yorkban.

voxmeter075

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

96 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 07 September 2016

Szólj hozzá!