Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 3    

A password will be emailed to you.

styx01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Styx

2018.11.22. (Styx) A film az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában debütált és a Lux-díj finalistái között szerepel, valamint az Europa Cinema Label (Berlinale) díjjal is rendelkezik. Rike, egy középkorú európai doktornő, aki tökéletesen mintázza meg mindazt, amit a nyugati emberről gondolunk: intelligens, magabiztos, eltökélt és határozott. Régóta dédelgetett álma, hogy egyedül keljen útra vitorlásával az Atlanti-óceánon fekvő Ascension-szigetre. Az álomnyaralás gondolata hamar szertefoszlik, amikor egy hatalmas vihar után egy léket kapott halászhajó mellett találja magát. Emberek százai vannak életveszélyben. Rike olyan problémával szembesül, amelynek megoldását nem tanítják egyetemeken. A rendező egy jóléti társadalomból kiszakadt nő történetén keresztül egy aktuális társadalmi problémára hívja fel a figyelmet. Benedict Neuenfels – aki az Oscar-díjas Pénzhamisítókat is fényképezte – kompozíciói kiválóan érzékeltetik, hogy milyen kiszolgáltatott is az ember a természet erőivel szemben. Susanne Wolff lenyűgöző alakítása pedig felkiáltó jel civilizációnk közönyének tarthatatlanságára.

KRITIKA

Európa lelkiismerete egy negyvenes német mentősnő.

Tóth Csaba

styx01Rike mentősként dolgozik, de mivel ezt nem Magyarországon teszi, hanem Németországban, a fizetéséből arra is futja, hogy kivegyen némi szabit, és egy vitorlással egyedül vágjon neki a tengernek. A békés hajókázást először egy csúnya vihar, majd egy találkozás szakítja meg egy rozoga, a süllyedés szélén álló halászhajóval, ami teli van afrikai menekültekkel. Rike rádión kér segítséget, de szigorúan kiadják neki parancsba, hogy ne avatkozzon közbe, mert az túl veszélyes. Csakhogy egy fiú átúszik a halászhajóról a vitorlására…
Wolfgang Fischer meglehetősen ravasz rendező. Bár a filmje látszólag egyetlen nyugati nő sorsszerű találkozását mutatja be a harmadik világgal, ennél itt jóval többről van szó. Rike lelkiismerete itt Európa lelkiismeretének metaforája: szeretne segíteni a hajótörötteken, de tudja, hogy túl kicsi a hajója, alig néhányan férnének el rajta, és ha odamegy, tömegek próbálnának átszállni hozzá. Valószínűleg rengetegen halnának meg a mentőakció közben, és még a saját életét is veszélybe sodorná. Ugyanakkor emberek, sőt, gyerekek tömegei szenvednek a halál küszöbén tőle néhány száz méterre, így nem tud ölbe tett kézzel ülni, és várni, hogy meghaljanak. Ahogy a való életben, a Styxben sincsenek kész válaszok és könnyű megoldások, ráadásul a film a Rike vitorlására átúszó fiú karakterén keresztül arcot ad a szenvedőknek: a nő nem tud többé csupán arctalan tömegként gondolni rájuk.

voxmeter075

94 perc, német-osztrák

Reviewed by Echte on 21 November 2018

Szólj hozzá!