Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 11    

A password will be emailed to you.

starwars01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.9/5 (25 votes cast)

Star Wars: Az ébredő Erő

2015.12.18. (Star Wars: The Force Awakens) Idén a Lucasfilm és a rendező J.J. Abrams együtt kalauzolják el a nézőket egy messzi-messzi galaxisba.

 5 OSCAR-JELÖLÉS 2016
(Legjobb vágás; Legjobb zene: John Williams; Legjobb hangkeverés; Legjobb hangvágás; Legjobb vizuális effektek)

KRITIKA

32 évet kellett várni arra, hogy a Csillagok háborúja Hanostul, Csuvistul, Millennium Falconostul, Tie Fighterestül, rohamosztagostul, Leiástul és droidostul végre felébredjen tetszhalott állapotából. J.J. Abrams: köszönjük!

Szöllőskei Gábor

starwars01Nem nehéz úgy írni a Star Wars – Az ébredő Erőről, hogy közben ne áruljunk el cselekménycsavarokat, hiszen az immáron Disney égisze alatt készülő VII. rész alkotói gondoskodtak a sokrétűségről. Az előzményekből köszönjük, elég volt, ideje, hogy tovább gördüljön a régi sztori! Nem kis kihívás állt Abramsék előtt, hiszen vissza kellett hozni a klasszikus trilógia hangulatát, miközben azt is szükséges volt szem előtt tartaniuk, hogy az új rész a modern kor követelményeinek is megfeleljen, vagyis ne csak a Darth Vader sisakban pózoló kemény rajongói mag találja meg a számítását, hanem mindenki más is elolvadjon a gyönyörűségtől. Mivel J. J. 2009-ben már sikeresen defibrillált egy sci-fi-franchise-t (Star Trek), így jogosan reménykedhettünk abban, a Star Wars sincs rossz kezekben. Igazunk volt. Az ébredő Erő nagyjából olyan, mint amire az előzetesek és a várakozások alapján számítani lehetett. Friss, pergő, humoros, megható. Remélem, senki sem bizakodott abban, hogy a filmtörténelem non plus ultrája robog majd ki a Disney-istállóból, a túlmisztifikálás ugyanis veszélyes terep. Pláne, ha alapvetően egy sci-fi-fantasy kalandfilmről beszélünk. Abrams nem is vallott kudarcot, hiszen a VII. rész magán hordozza mindazokat a jegyeket, melyek miatt könnybe lábadt szemekkel bámulta anno a ’80-as évek apraja-nagyja az űrben küzdő jediket, űrzsiványokat és rohambiliseket. Ezúttal régi és új karakterek elegyednek, a Lázadók helyett Ellenállás van, a Birodalom helyett Első Rend, és már az előzetesekből lejött, hogy Luke helyett Rey, R2-D2 starwars02helyett BB-8, Vader helyett Kylo Ren… hoppá, máris úgy érezzük magunkat, mintha az Egy új reménybe csöppentünk volna, csak 38 évvel később. Ez nem is véletlen, Az ébredő Erőben ugyanis annyi az utalgatás a régi szépre és jóra, mint galaxisban a csillag. Szerencsére egyáltalán nincs lenyúlás-szaga az egésznek, tisztán érződik az alkotók alapanyag iránti tisztelte. Itt-ott azért félő volt, hogy a film túlontúl epizodisztikus szerkezetűvé válik, ám szerencsére végül összeáll egy egésszé (amennyiben egy trilógia nyitódarabját egésznek lehet tekinteni), és bár nyitva hagy néhány kérdést, nagyon jól tudjuk, hogy igazából csak most vette kezdetét az újabb bolygóközi buli. Az ébredő Erő tehát egy majdnem kifogástalan blockbuster, ami amúgy híján van a vakmerő újításoknak, ennélfogva valamennyire biztonsági játékot játszik. Ám az nem vitatható el tőle, hogy bár tele van humorral, elkerüli az infantilis, bugyuta poénokat, hogy bár szinte non-stop az akció, videojátékszerű haddelhadd helyett kézzelfogható díszletek és gyönyörűen kivitelezett terepeken zajlik a móka, valamint, hogy bár sok karaktert mozgat, a régiekből nem csinál bohócot, az újakat pedig ripsz-ropsz megszeretteti velünk (Ridley, Boyega, Driver és Isaac sem hoznak ránk szégyent). Egy Star Wars névre hallgató réges-régi és messzi-messzi legenda VII. részének pedig pontosan ez a dolga.

voxmeter090

135 perc, amerikai

Star Wars: Az ébredő Erő, 3.9 out of 5 based on 25 ratings
Reviewed by Echte on 16 December 2015

Szólj hozzá!