Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 10    

A password will be emailed to you.

startrek01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.5/5 (10 votes cast)

Star Trek: Mindenen túl

2016.07.21. (Star Trek Beyond) A Gene Roddenberry átal kreált és J.J. Abrams által 2009-ben újraindított, világszerte népszerű Star Trek sorozat várva várt új része Justin Lin (Halálos iramban sorozat) rendezésében tárja elénk az Enterprise űrhajó és elszánt legénysége újabb nagyszabású útját. A Mindenen túl kalandja során ez Enterprise az űr felfedezetlen zugaiba merészkedik, ahol egy új, titokzatos ellenséggel találkoznak, és ez a találkozás komoly próbára teszi a legénységet, és mindazt, amit a Föderáció jelent.

 OSCAR-JELÖLÉS 2017
(Legjobb maszk)

KRITIKA

Az Enterprise ezúttal visszatér oda, ahová való, a végtelen világűrbe, Justin Lin pedig nem teketóriázott: sallangoktól és túlbonyolítástól mentes vérbeli akció-sci-fivel kedveskedett rajongóknak és a franchise-tól eddig távol maradóknak egyaránt.

Szöllőskei Gábor

startrek01Ha bármilyen negatív kritika is érte J. J. Abrams előző két Star Trek-filmjét, akkor az annyiban merült ki, hogy kevésbé illeszkednek a klasszikus sorozat és a egész estés kalandok szellemiségéhez: vagyis hőseink ahelyett, hogy távoli galaxisok és nem ismert tartományok felfedezésével lennének elfoglalva, minduntalan valamilyen ellenük (vagy a Csillagflotta ellen) irányuló személyes bosszút kell kivédeniük (noha ez a tematika nem egyszer került középpontba az eredeti brancs és az új nemzedék idején is). Nos, Simon Pegg és Doug Jung forgatókönyvírók most épp ezért visszakanyarodtak ahhoz a Star Trekhez, amiért anno százezrek voltak hajlandók megtanulni klingonul, vagy parancsnoki híddá alakítani a szobájukat. Ehhez az egyszerűbb, de vegytiszta Űrszekerek-eszméhez pedig valóban jó választás az eddig Halálos iramban-filmekkel (szám szerint néggyel) megedződött tajvani Justin Lin rendező, akitől merész dolog lett volna elvárni mély karakterábrázolást, ám nem is ezért szerződtették. A változatos és tökös akciók az ő asztala, ebbéli tehetségét pedig ezúttal is bizonyítani tudta, tán jobban, mint eddig bármikor.
Kedvenc tányérhajónk a Sötétségben végén ötéves küldetésre indult a világűrbe. Kb. három esztendő elteltével vesszük fel újra a fonalat (ekkorra az Alice Eve által játszott Dr. Carol Marcus valamilyen furcsa oknál fogva szőrén-szálán eltűnt), amikor a posztjába kissé belefáradt Kirk és szintén bágyadt startrek02emberei megérkeznek a Yorktown nevű óriási és gyönyörűen kivitelezett űrbázisra, hogy feltöltsék készleteiket. Aztán persze érkezik a kötelező segélykérés, és a bagázs máris egy idegen bolygón találja magát, miközben egy Krall nevű förmedvény és hasonlóan jóképű pribékjei vadásznak rájuk.
Egy biztos: a Mindenen túl egy hamisítatlan Star Trek-kaland, amit inkább azok fognak értékelni, akik jól ismerik és még jobban imádják Gene Roddenberry kreálmányát, azok pedig talán valamivel kevésbé, akik csak az előző két epizódra kaptak rá. Az előbbi halmaz tagjaként én kifogástalanul szórakoztam a látottakon, noha elismerem, hogy a dialógusok és a figurák közti interakciók ezúttal kevésbé működtek. Ez azonban szerencsére nem hagyott bennem hiányérzetet, bőven kárpótolt ugyanis az az univerzum iránti tisztelet és ismeret, amit Peggék beinjektáltak a sztoriba. Számos remek utalás, érdekes új figurák, apróbb cselekmény-csavarok, valamint az utóbbi évek egyik legdögösebb űrbéli akciójelenete álltak csatasorba azért, hogy az újkori Star Trek-filmek egységes trilógiaként múlják felül az eddigi és kicsit inkább tévéfilmes jellegű mozis megmozdulásokat. Justin Lintől pedig nagy szó, hogy nem rondított bele ebbe a törekvésbe, és bár Abrams emlékezetesebb történeteket dobott össze, a Mindenen túl sem vall szégyent, ne féljünk hát felpattanni sokadik alkalommal is a USS Enterprise-ra!

voxmeter075

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

122 perc, amerikai

 

Star Trek: Mindenen túl, 3.5 out of 5 based on 10 ratings
Reviewed by Echte on 20 July 2016

Szólj hozzá!