Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

startrek01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.5/5 (15 votes cast)

Sötétségben: Star Trek

2013.05.16. (Star Trek Into Darkness) Amikor az Enterprise legénységét hazahívják, kiderül, hogy egy a szervezeten belülről jövő megállíthatatlan erő felrobbantotta a flottát, és mindent, amit a flotta képviselt, és ezzel a világunkat válságba sodorta. Kirk kapitánynak személyes elszámolnivalója is van, elindítja az embervadászatot a háborús zónába, hogy elkapja az embert, aki maga egy tömegpusztító fegyver. Miközben hőseinket beszippantja az élet és halál világméretű sakkjátszmája, szerelmek kerülnek veszélybe, barátságok szakadnak szét, és áldozatokat kell hozni az egyetlen családért, ami Kirknek maradt, azaz a legénységért.

OSCAR-JELÖLÉS 2014
(Legjobb vizuális effektek)

KRITIKA

J.J. Abrams piedesztálra emelte a Star Trek univerzumot: visszahozta a mozivászonra a széria legjobb gonoszát, Khant és mindent bevetett, hogy elkészítse a tökéletes blockbustert. Sikerült neki.

Csákvári Géza

Amikor J.J. Abrams 2009-ben leporolta és felújította az eredeti (ős) Star Treket, újra életet lehelt a franchise-ba. Ezt senki sem vitatta. Azonban a keményvonalas rajongók szívükhöz kaptak a párhuzamos valóságban tapasztalt szentségtörések miatt. A Sötétségben viszont úgy tökéletes ahogy van: egyrészt makulátlanul összerakott blockbuster, ám a Kirk, Spock és Bones régi kalandjait ismerő szakértők is elégedettek lehetnek, mivel ad absurdum minden idők egyik legfineszesebben összrakott remake-jéről is beszélhetünk.
Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy az eredeti, vagy a szériák gyarapodása után csak TOS (The Original Series) legénységnek becézett csapat legjobban sikerült kiküldetése az 1982-es, Nicholas Meyer rendezte Khan haragja volt. Ez az operai nagyságú sci-fi rendhagyó módon Az alvó oroszlán című TOS-széria epizódjának közvetlen folytatása volt. Kirk és csapata a késő huszadik század génmanipulált szuperemberére, Khanra (Ricardo Montalban karizmatikus alakítása és kigyúrt mellizma ma már legendásnak számít) egy elhagyott űrhajóban talált rá annak idején, majd miután kiderült, hogy ki is valójában a magát művelt úriembernek kiadó Khan, egy bolygóra száműzték. A Khan haragja több, mint egy évtizeddel később játszódott, amikor kiszabadul a bolygóról, és véres bosszúhadjárat indul Kirk és legénysége ellen, melyet csak óriási veszteség(ek) árán tudnak visszaverni.
J.J. Abrams második Trek-mozija a reboot után rögtön a legjobb rendelkezésre álló alapanyaghoz, röviden, a Khanhoz nyúlt. Persze az alapfelállás más, mint a Meyer-verzióban, lévén, hogy a párhuzamos valóságban minden másképp is történhet, mint korábban. Ezzel az alapigazsággal kezd életveszélyes, de zseniális dramaturgiai játékba Abrams és írói csapata: mivel Kirkék még nem ismerik Khant, most újrakezdődhet a viszonyrendszer. A szuperembert alakító Benedict Cumberbatch pedig nemhogy felnő a feladathoz és az elődjéhez, de egészen más arcát mutatja a sátáni gonosznak, miközben Montalban gesztusait is sikerrel megidézi. Ezen felül az új verzióban a dramaturgiai játékba az is belefért, hogy konkrét utalások és jelenet-szegmensek is bekerüljenek a Meyer-változatból az újba (még a legendás “Khaaaan”-üvöltés is), igaz egy kicsit megkeverednek a karakter-cselekedetek – ugyanakkor a figurák maradnak azok, akik. Kirk a test, Spock az agy és Bones a szív (igaz, most Scotty gépész is hangsúlyosabb szerepet kap), ők hárman pedig együtt felérnek egy szuperemberrel, sőt egy szuperhőssel is. Abrams mintha az első film óta megtanulta volna becsülni az előzményeket (és megfontolni a kritikákat), és az akció mellett visszahozta a Trek-univerzum drámai, erkölcsi és filizófiai élét is. A Sötétségben – Star Trek mindazonáltal azoknak is boldog perceket fog okozni, akik eddig nem igazán mélyedtek el az előzményekben. Alanyi jogon elsöprő film, felejthetetlen moziélmény.

132 perc, amerikai

Sötétségben: Star Trek, 4.5 out of 5 based on 15 ratings
Reviewed by Echte on 15 May 2013

Szólj hozzá!