Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 9    

A password will be emailed to you.

YouWereNeverReallyHere01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sosem voltál itt

2018.05.17. (You Were Never Really Here) Joe háborús veterán, és egykori FBI-ügynök. Karrierje során olyan dolgokat látott és tett, amik lényegében tönkretették az életét. Amikor épp nem az öngyilkosság gondolata marcangolja, különböző megbízásoknak tesz eleget, otthonról megszökött, eltűnt vagy emberkereskedők kezére jutott lányokat szabadít ki. Egy napon azonban olyan megbízást kap, mely sokkal veszélyesebb, mint bármi, amivel eddig szembe kellett néznie.

KRITIKA

Megrázó portré az egykori tengerészgyalogosról, aki úgy küzd meg a démonjaival, hogy szembenéz velük.

Hungler Tímea

YouWereNeverReallyHere01Az egyik legegyedibb képi gondolkodású rendező, a skót Lynne Ramsay mozijában minden együtt van, ami miatt már régóta kedveljük őt (Beszélnünk kell Kevinről, Ellopott siker): fragmentált szerkezet; erős, metaforikus, a cselekményt magyarázó képek; a hangsáv kreatív használata; morális szempontból megosztó történet. A sztori most azonban nem olyan „fordulatos”, mint a korábbi filmjeiben, fontosabb inkább az a lelki út, amit a főszereplő, Joe (Joaquin Phoenix), az egykori katona és ex-FBI-ügynök bejár. A lényeg az ő emberportréja, amit a nézőnek kell összeraknia kisebb-nagyobb fragmentumokból, a bevillant emlékképekből, hangfoszlányokból és az eközben párhuzamosan zajló cselekményből. A férfit elsőre nézhetnénk igazi pszichopatának – idős édesanyjával él, a szekrényben önmagát fojtogatja, és a „foglakozása” sem mindennapi: gyereklányokat szabadít ki pedofilok karmaiból, miközben nem fogja vissza a belőle feltörő agressziót sem. Ahogy azonban haladunk a filmidőben előre, fokozatosan ráébredünk, hogy valójában egy múltbeli traumákkal terhelt, sebzett, szenvedő lélek vergődését látjuk, akit egyetlen érzelmi kötelék tart csak életben, az anyja iránti szeretet. Joe agresszív, gyilkosságokkal teli jelene másról YouWereNeverReallyHere02sem szól, mint a múltbeli traumái feldolgozásáról: minden egyes gyerekben önmagát menti meg újra meg újra; minden egyes elkövetőben azokkal száll szembe, akik valamikor a létezésében, a biztonságérzetében fenyegették.
A Jonathan Ames könyvéből született filmben Joe monoton, egykedvű létezését egy új megbízás kavarja fel: egy szenátor arra kéri, szabadítsa ki a 16 éves lányát (Ekaterina Samsonov) a bordélyból, ahol fogva tartják. A megbízás azonban félresiklik, a nem várt események pedig kihatnak Joe életére is: egyszerre kell megoldania és feldolgoznia az új szituációt, miközben a film zárlata azt sejteti, sorsfordító pillanat ez a számára, az élete elindulhat akár egy másik irányba is.
Lynne Ramsay a film noir, a bosszúmozi keretein belül, annak tematikus elemeit felhasználva egy emberi portrét festett a vászonra, így az, aki műfaji filmet vár, csalódni fog. Az a néző viszont, aki hajlandó megérteni és megismerni egy fokozatosan feltárulkozó, a fájdalmát idővel már nem elfojtó, hanem szabadjára engedő sebzett embert, nagyszerű filmmel és színészi játékkal lesz gazdagabb.

voxmeter075

A Sosem voltál itt a Magyar Filmadatbázisban!

89 perc, brit-francia-amerikai

Reviewed by Echte on 16 May 2018

Szólj hozzá!