Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 5    

A password will be emailed to you.

snoopy01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Snoopy és Charlie Brown: A Peanuts film

2015.12.24. (The Peanuts Movie) Charlie Brown, a világ talán legismertebb, legkerekebb fejű lúzere, a kisiskolás, akinek soha, semmi sem sikerül, belevág élete legnagyobb, legkockázatosabb vállalkozásába: meg akarja szólítani az osztályukba érkezett új lányt. Próbálkozását izgalmas és fordulatos kalandok kísérik: osztálybuli, táncverseny, jéghoki, a Háború és béke egy különösen vastag változat, valamint egy titokzatos módon tökéletesre sikerült dolgozat is része a hajmeresztő történetnek – miközben Charlie kutyája, Snoopy légi csatába keveredik ősi ellenségével, minden pilóták legveszélyesebbikével, a Vörös Báróval.

KRITIKA

Charles M. Schulz rajzolt gyermekeit is utolérte a számítógépes animáció. De ők még ezt is túlélték, mi több, győztesként jöttek ki belőle!

Kovács Gellért

snoopy01Jó érzés leírni: Steve Martino (Horton, Jégkorszak 4 – Vándorló kontinens) rendezése nem feltétlenül a célcsoport kegyeit keresi, hanem egyszerűen csak elhiszi, hogy a minőség mindig találhat magának híveket. Mert Peanuts-földön a helyzet 60 esztendeje változatlan: a kölykök (akik sose nőnek fel, de ezt persze nem tudják), vagyis Charlie, Lucy, Linus, Peppermint, Franklin, Sally és a többiek zabálnivaló komolysággal élik mindennapjaikat; suliba és könyvtárba járnak, játszanak és okoskodnak, kiborulnak és összeborulnak. Bájosan analitikus, ellenállhatatlanul humoros történeteiken generációk nőttek fel az Egyesült Államokban és a világ számos másik pontján is – bár az kétségtelen, hogy míg Amerikában a komplett kisvárosi univerzum épült be a köztudatba, addig sok helyütt még mindig inkább csak a cukiságot látják Schulz szellemileg és szellemességben igen nagyra nőtt karaktereiben.
Charlie Brown és saját párhuzamos dimenziójában is rendre kalandozó, „képzelt” kutyabarátja persze mifelénk is népszerű, mondjuk leginkább csak figuraként – pólón, ágyneműn, kifestőkön és gyorséttermi ajándékként. Az odakint nemzeti kincsként kezelt Peanuts-filmek közül a magyar nagyközönség szinte csak az 1972-es Snoopy, gyere haza! címűt ismeri, amit a nyolcvanas évek végén nagy sikerrel vetített a televízió. Na de most itt van ez a mozi, melynek minden esélye megvan arra, hogy az itthoni gyerekekkel is alaposabban megismertesse e bűbájosan intelligens, mozgó snoopy02képregénycsodát.
Már az animátorok munkája is rendkívül tiszteletteljes és míves, Snoopyék kicsit se tűnnek műanyagnak: Schulz stílusának markáns kétdimenziós hatását sikerült megőrizniük, mégpedig úgy, hogy a karakterek inkább tűnnek gyönyörű bábfiguráknak, mint pixelekből összerakott utánzatoknak. A végeredmény szemkápráztató és autentikus. Alighanem jót tett a filmnek az is, hogy Schulz fia és unokája íróként és producerként felügyelte a projektet: A Peanuts film nem erőltet semmiféle modernizálást, sehol egy mobiltelefon, vagy táblagép, igaz, a széria jazzes kísérőtémái mellett néhány mai popdal azért megszólal – viszont keresve se találnánk hangsúlyos, görcsös utalgatást aktuális trendekre, vagy popcornmozis hóbortokra: e helyen még mindig az irodalom és a történelem számít a legnagyobb menőségnek. Az epizodikus szerkezetet is megtartották; a sorozat szabályainak megfelelően a felnőttek csak hangban vannak jelen, de úgy is csak viccesen blablázva. És a történet is arról szól, amiről szinte mindegyik Peanuts-sztori: hogy nincs fontosabb annál, mint szerelmesnek lenni, segíteni egymáson, szeretni és tisztelni a másikat. Vagyis a jóra törekedni. Na de lehetne ennél szebb üzenete egy mesének? Ugye, nem?

voxmeter085

 

93 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 23 December 2015

Szólj hozzá!