Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 9 + 4    

A password will be emailed to you.

sicario01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)

Sicario 2: A zsoldos

2018.06.28. (Sicario: Day of the Soldado) Egy kíméletlen drogháborúban nincsenek szabályok… Miután a mexikói kartellek terjeszkedése egyre nagyobb méreteket ölt az Egyesült Államok területén, Matt Graver (Josh Brolin) különleges ügynök újabb véres küldetésre indul: ismét szövetkezik a hidegvérű kolumbiai bérgyilkossal, Alejandróval (Benicio Del Toro), aki évekkel ezelőtt bosszút esküdött, amikor a kartell emberei megölték a családját. A terv: Alejandrónak el kell rabolnia Isabela Reyest (Isabela Moner), a hírhedt drogbáró tizenéves lányát, hogy brutális viszályt robbantsanak ki az egymással vetélkedő kartellek között. Ám az akció kimenetelét veszély fenyegeti, és a lány sorsa az elszánt kolumbiai kezébe kerül…

KRITIKA

Bizakodásra adott okot, hogy a forgatókönyvet továbbra is Taylor Sheridan jegyezte, a rendezésre pedig a Gomorra sorozatváltozatának direktorát, Stefano Sollimát nyerték meg. A Sicario 2 – A zsoldos azonban nem az a sötét hangulatú, atmoszférikus bűnfilm lett, amiben titkon reménykedtünk – sokkal inkább bevezető darabja egy lehetséges franchise-nak.

Hungler Tímea

sicario01Az első részből megismert hadviselés, vagyis, hogy kavarj egy jó nagyot, ezzel gyengítve az ellent, továbbra is alap a Sicario folytatásában. A piszkos munkákra szakosodott kormányzati „tanácsadó” és CIA-ügynök, Matt Graver (Josh Brolin) a mexikói-amerikai határnál virágzó és komoly terrorveszéllyel fenyegető embercsempészetet azzal próbálja megregulázni, hogy kartellháborút robbant ki Mexikóban. Ehhez megkapja az amerikai adminisztráció beleegyezését is (persze csak úgy, ha nem derül ki, hogy szemet hunytak felette). A kormányzat még abba is belemegy, hogy Matt és csapata, természetesen az egykori kolumbiai ügyésszel, Alejandro Gillickkel (Benicio Del Toro) kiegészülve elrabolja a Reyes-kartell vezetőjének lányát, Isabelt (Isabela Moner), azt a látszatot keltve, hogy egy rivális kartell követte el a bűncselekményt.
Mindeközben egy másik cselekményszálat is felveszünk a filmben: a texasi határvidéken lakó amerikai állampolgárságú tinédzser, Miguel (Elijah Rodriguez) a könnyű kereset reményében hagyja, hogy a kartell beszervezze az embercsempészetbe. E két fő szál egy ponton végképp összegabalyodik, még tovább bonyolítva az eseményeket és morális döntések elé állítva a szereplőinket.
sicario02Ha elengedjük Denis Villeneuve 2015-ös filmjét, azt kell mondjuk, a Sicario 2 – A zsoldos – alanyi jogon – olyan egy pontig, mint egy realitásban gyökerező politikai akcióthriller, amely nyomokban még hipnotikus elődjére is emlékeztet. Műfajában nem kimagasló, de a közepesnél jobb alkotás. Fő problémája nem is abból ered, hogy egy immár klasszikusnak számító mozival összehasonlítva elbukik. A gond inkább az, hogy a második rész lényegében tálcán felkínál – a két tinédzser szereplő középpontba állításával – egy egészen más, méghozzá megrázó, az első rész szellemiségéhez nagyon is hű végkifejletet. Ráadásul a „csodával” egyenértékű (de inkább kínos) fordulatig minden ennek a végnek az irányába mutat. Az utolsó negyedórában azonban a stáb a következetesség és a hitelesség helyett a könnyebb utat választja, és hollywoodi dramaturgiával szabotálja a filmet. Ezzel pedig lehet, hogy megágyaz a lehetséges folytatásoknak, viszont egy erősen közepes, sablonos alkotássá silányít egy jobb sorsra érdemes mozit.

voxmeter065

122 perc, amerikai-olasz

Sicario 2: A zsoldos, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 27 June 2018

Szólj hozzá!