Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 10    

A password will be emailed to you.

shazam01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.8/5 (6 votes cast)

Shazam!

2019.04.04. (Shazam!) Mindannyiunkban ott bujkál a szuperhős – de van, akiből elő is jön. Billy Batson 14 éves, egy árvaházból kerül nevelőszüleihez, és nem a legnépszerűbb srác az iskolában…de Shazam, az ősöreg, különleges erejű varázsló mégis kiválasztja. Amikor a srác hangosan kimondja: a varázsló nevét, átalakul. Igazi szuperhős válik belőle, annak minden kellékével: testhezálló, köpönyeggel kiegészített ruha, különleges eszközök, rendkívüli erő és meghökkentő képességek. Billy fokozatosan fedezi fel, mi mindent tud, és közben elkövet néhány nagy baklövést… de aztán rá kell jönnie valamire. Az új helyzet hatalmas buli, de van benne valami nehéz: hogy nincs szuperhős főgonosz nélkül. És a vadonatúj, gyerekből lett hősnek nemsokára már a világ megmentésén kell ügyködnie – közeledik a világvége, és neki egy óriási csatában kell bizonyítania, hogy nem véletlenül került a szűk, piros kezeslábasba. A DC-univerzum egyik legnépszerűbb figurájáról készült film izgalmas és látványos, mint az óriásköltségvetésű szuperhősfilmek és közben tele van poénnal!

KRITIKA

Végre! A DC elbűvölő szuperhősfilmje nemcsak a címbe foglalt varázsszót mondja ki, de azokat is, amelyekről eddig szinte tudomást sem vett a cég.

Kovács Gellért

shazam01Humor, érzelmek, imádnivaló karakterek egy minden pillanatában ismerős, de attól még nagyon is jóleső coming of age filmben – ezt tudja David F. Sandberg (Amikor kialszik a fény, Annabelle 2 – A teremtés) képregénymozija, s bizony már az is egészen csodás érzés, hogy egy DC-produkció után az ember dicsérni kezdi a rendezőt, s nem arra gondol, hogy vajon miféle számító franchise-megfontolásból történt itt, ami történt – hanem egyszerűen csak hálás azért, hogy élvezett egy filmet.
Mérföldkő hát a Shazam!, hosszú évek kínlódása után igazi felüdülés, amely nem csupán az 1939-ben startolt, eredeti rajzolt kockákhoz hű szellemiségében, de intelligensen, szívből-lélekből idéz (akárcsak egy-két pazar geg kedvéért) olyan filmklasszikusokat is, mint a Segítség, felnőttem!, a Kincsvadászok, vagy (mivel Philadelphiában járunk), a Rocky, esetleg, de ez már lehet véletlen is, A sebezhetetlen. Szóval, bár – ízlésesen és szellemesen – elég sokat foglalkozik Batmannel és Supermannel is, tehát nem titkolja, hogy kötődik a DC univerzumához, pontosabban tényleg abban a világban játszódik, ahol a többi film, de elsősorban magával és saját hőseivel foglalkozik. Mert ők érdemlik meg igazán a törődést.shazam02
S ezek a hősök bizony árva gyerekek, tündéri, vicces, remekül instruált gyerekszínészek (Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Faithe Herman, Jovan Armand), akiket Sandberg nagyon tud használni, s közben azt sem felejti el, hogy a Shazamot alakító Zachary Levinek is komoly jutalomjáték megformálni egy srácot, aki úgy vált szuperhőssé, hogy közben fogalma sincs, mihez kezdjen ezzel a csodával. Ettől lesz a köpenyes vigyorgóból igazán különleges szuperhős, a filmből pedig szívmelengető akcióvígjáték, amely egyébként egy másodpercre sem változik gyermekded marháskodássá – s nem csak azért, mert olykor-olykor igazán elszabadul benne az erőszak, s a Shazam ellenfeléből, a csak egy leheletnyit karikatúraszerű Sivanából (Mark Strong) kiugró démonok is elégségesen félelmetesek, hanem azért is, mert ennek a filmnek egyszerűen van tétje.
És ez a tét nem más, mint a mi szórakoztatásunk, amit most nem hülye lassításokkal és kékben úszó, modoros komolykodásssal, vagy csiricsáré divatbemutatóval igyekszik elérni a DC, hanem jó forgatókönyvvel, átélhető történettel s csak egy kicsit túlpörgetett fináléval. A Shazam! olyan blockbuster, amely nem terméknek látszik, hanem, s hatalmas boldogság ezt leírnom: igazi mozinak!

voxmeter085

132 perc, amerikai

Shazam!, 3.8 out of 5 based on 6 ratings
Reviewed by Echte on 03 April 2019

Szólj hozzá!