Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 8 + 9    

A password will be emailed to you.

TheLegendofKingSolomon
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Salamon király kalandjai

2017.09.28. (Being Solomon/The Legend of King Solomon) A 17 éves, meglehetősen szertelen Salamon király nemrég örökölte meg a trónt apjától, Dávidtól, azonban még nem érett meg az uralkodása, mindenből viccet csinál, és idős tanácsadójára is csak ritkán hallgat. Különleges képességét (ért az állatok és növények nyelvén) is csak csínytevésre használja. Legjobb barátja Tobi, a sivatagi róka, aki minden mókában hű társa. Mindeközben Jeruzsálem városa rendkívüli eseményre készül: Balkis, Sába királynőjének érkezésére. A terv a két fiatal összeházasítása. Ám mielőtt az esküvőre sor kerülne, Hadad, Edóm utolsó királyának a fia ront elő a tömegből, és esküt tesz, hogy apja bűnéért, Edóm lerombolásáért, bosszút áll Salamonon. Bosszújához megidéz egy démont, Salamon pedig a sivatag közepén találja magát, távol az országától. A királyfi és Tobi útnak indulnak, hogy visszaszerezzék a trónt, ám útjuk során számtalan kaland vár rájuk.

KRITIKA

Milyen fiatal volt az a király, akit nagyon bölcsnek ismerünk? Nos, erre próbál meg a gyerekek számára szórakoztató választ adni ez az izraeli-magyar produkció. És sajnos a hangsúly a próbálkozáson van.

Kovács Gellért

TheLegendofKingSolomonS valóban: a Böszörményi Gyula irodalmi forgatókönyvéből készült mese emberesen igyekszik, hogy tanulságos, vicces és nagyon mai nyelven szóló legyen. Albert Hanan Kaminski rendezésének tulajdonképpen mind a 80 perce a stáb görcsös próbálkozásáról szól. Lehet, hogy a srácokat nem érdekelné egy klasszikus modorú bibliai történet, ezért hát tegyünk kísérletet: pörgessük meg kicsit, Salamon legyen nagyarcú művagány, aki legalább olyan hiú, mint egy plázába siető újgazdag mai fiú. Legyen! Működik? Nem igazán. Nagy Ervin hiába hozza rutinból is remekül az ilyen típusú karaktereket, a szinkron nem elég hozzá. Mint ahogy az is csak inkább feszengést eredményez, mint mosolygást, hogy a kötelező cukiállat, az állandóan poénkodó kisróka a film folyamán jó párszor elmondja – igaz, választékosan –, hogy ő most bizony hányni fog. És az milyen szellemes már, hogy a róka rókázik, ugye.Maga a történet is szeretne „mai”, vagyis látványos és mozgalmas lenni, néha kissé félelmetes, de bizony az animáció minősége is inkább a tévébe való, mint mozivászonra, sőt, bizonyos képernyős mesék 2017-ben ennél jóval többet tudnak kidolgozottságban, ötletességben. Szinte mindenben.
Ezzel együtt nem idegesítő a Salamon király kalandjai, mert szíve azért van neki, viszont sok izgalommal nem szolgál. Végig lehet nézni. De egy olyan animációtól, amelyben nagy erőkkel benne voltak a magyarok, ennél sokkal többet várnánk.

voxmeter040

80 perc, magyar-izraeli

Reviewed by Echte on 27 September 2017

Szólj hozzá!