Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 6    

A password will be emailed to you.

rubenbrandt01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Ruben Brandt, a gyűjtő

2018.11.15. A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet, derül ki a Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés magyar animációs akció-thrillerből. Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el. Milorad Krstić egyedi látványvilágú akció-thrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A 4K-ban készült animációs alkotásban a köznapi és fantázia szülte formák keverednek, ahol mindvégig extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és mindig újra töltődő izgalom köti le a néző figyelmét.

KRITIKA

Milorad Krsticnek köszönhetően a magyar filmgyártáshoz köti a világ az év egyik legkülönlegesebb animációs filmélményét. Ami a Ready Player One-nak volt a nyolcvanas évek popkultúrája, itt a képzőművészet rajongóit repíti a mennyországba. De az is prímán érzi majd magát, aki „csak” a szórakozásért ül be a moziba!

Kovács Gellért

rubenbrandt01Több évtizedes sirám, hogy az egész estés magyar animációnak annyi. Bár vannak próbálkozások, de sehol egy Vuk, vagy – s ezt a filmet alighanem vagánysága okán előszeretettel emlegetik egy lapon a Ruben Brandttel – egy Macskafogó. S tessék, egy szlovén és szerb származású, Magyarországon élő moziőrült festő, multimediális képzőművész összehozott egy finoman szólva is karakteres, összetételét nézve meglehetősen kísérleti, működését tekintve maradéktalanul élvezetes, minden pillanatában könnyen befogadható zsáneranimációt. Egy heist-filmet, amely ugyan bőven számít a műveltségünkre is, de elsősorban a szívünket rabolja el.
A film legnagyobb találmánya valóban az, hogy úgy tud műfaji lenni, hogy elhivatottságához makacsul ragaszkodik. Nem köt olcsó kompromisszumokat: a címszereplő műgyűjtő története, akinek a hasonló produkciók írott és íratlan szabályai szerint összerakott csapat segít beszerezni a számára rejtélyes okokból fontos képeket, pont annyira fordulatos, látványos és dögös, mint azok a filmek, amelyekben a csibész mosolya és fondorlatossága jóval lényegesebb, mint az az akármi, amit meg akar magának szerezni. A Ruben Brandt, a gyűjtő tulajdonképpen egy szellemes, látványos akciófilm, ám mindegyik robbanás, autós rubenbrandt02üldözés, bunyó előtt, közben és mögött ránk kacsint számtalan képzőművészeti és filmtörténeti utalás, megcsavart és a film stílusához igazított tisztelgés – ha tudunk és akarunk, akár még jegyzetelhetünk is közben, ám készüljünk fel arra, hogy mire visszanézünk a vászonra, félő, hogy lemaradunk legalább tíz darab, újabb hommage-ról és art-viccről.
De ha nem arra figyelünk, s esetleg hidegen hagy minket, hogy mikor bukkan fel a legváratlanabb sarkon valami híres festmény, szobor, vagy mozitörténeti pillanat poén szinten megjelenített változata, vagy akár annak töredékrészlete, a Ruben Brandt, a gyűjtő a legfontosabbal egyébként is elkaphatja a grabancunkat. Mégpedig azzal, ahogy ügyesen átgondolt – nem véletlenül hitchcocki modorú – sztoriját konkrétan és szellemi értelemben is áthatja az az alázatos, magas hőfokú szenvedély, amellyel Krstic fordul, úgy általában a művészetek felé. Nem csak üzenni szeretné, hogy a képzőművészet menő, hanem meg is győzi nézőjét erről, szónoklatok nélkül, pusztán a mozi erejével. Azokat meg, akiket erről nem kell győzködni, minden bizonnyal lenyűgözi kifinomultsága, bátorsága és persze az, amilyen tévedhetetlenül, magával ragadóan teljesíti küldetését. S mindeközben megajándékoz minket egy vadiúj animációs klasszikussal.

voxmeter085

96 perc, magyar

Ruben Brandt, a gyűjtő, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 14 November 2018

Szólj hozzá!