Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 6    

A password will be emailed to you.

romazuri01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.7/5 (3 votes cast)

Romazuri

2017.06.08. (Á bras ouverts) Vajon te hogy reagálnál, ha egy kilenctagú roma család a szomszédodba költözne? És ha a kertedbe? Majd a nappalidba? A ROMAZURI (Á Bras ouverts) című francia vígjátékban ez történik ugyanis a felesége szoknyája mögött élő, mérsékelten sikeres, szabad szellemű íróval, Jean Etienne Fougerole-lal (Christian Clavier), akinek új könyve, a Tárt karokkal aktuális témát boncolgat: nyújts segítséget a rászorulóknak! Egy tévévita során egy harcias újságíró felszólítja Fougerole-t, hogy a nagy szavak helyett mutasson példát! A műsoron fellelkesülve másnap reggel egy kilenctagú roma család jelenik meg Fougerole villája előtt, akiket a jómódú család ezek után kénytelen mosolyogva, tárt karokkal vendégül látni. A vendégeskedés lassan együttéléssé nyúlik, megannyi mulattató helyzetet szül, és olyan változásokat hoz az elit franciák életébe, melyeket legvadabb álmaikban sem gondoltak volna…

KRITIKA

Philippe de Chauveron a magyar keresztségben Bazi nagy francia lagzik (mikor lesz már vége ennek a trendnek?) címet kapó filmje volt a legnépszerűbb mozi 2014-ben Franciaországban, a rendező ezért úgy gondolta, újfent előrukkol egy (romantikus) komédiával, amelyben a sztereotipiákkal játszik el.

Arányi Zsuzsanna

romazuri01Főszereplőnek ismét a franciák nagy kedvencét, Christian Clavier-t tette meg, aki élvezettel ripacskodik Jean Etienne Fougerole, a mérsékelten sikeres, melldöngetően liberális, a felesége oldalvizén evező író szerepében. Amikor új könyvét népszerűsítve felül egy provokációnak, és kijelenti, hogy ő tényleg annyira filantróp, hogy befogadna egy roma családot magához, ha a szükség úgy hozná, még nem sejti, hogy Babik és népes famíliája hamarosan bolond rokonostul, eladósorban lévő lánygyermekestül és disznóstul költözik be az úri kúria falai közé.
A karakterek két lábon járó karikatúrák – itt mindenki megkapja a magáét, de a kliséket nem kiforgatták, hanem elképesztően túltolták. Az álszent szélsőliberális, a bohém, valahol mégis csak karót nyelt feleség és persze a romák, akik amellett, hogy hangosak, dalolnak és simliskednek, rendes emberek. A l’art pour l’art inkorrektséget sikerül egy indiai rabszolgával csúcsra járatni, de a filmnek egyáltalán nem ez a habkönnyű vígjátékhoz képest szokatlan merészség a hibája, sőt, ha nem csak egymásra dobálják a sztereotipiákat, hanem okosan építkeznek, ez egy egészen bravúrosan kivitelezett nevettetés lehetett volna – a hangsúly azonban ezen az utolsó fél mondaton van. A Romazuri – az ötletes magyar címet leszámítva – egyszerűen nem vicces, csak borzasztóan harsány.

voxmeter055

92 perc, francia-belga

Romazuri, 2.7 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 07 June 2017

Szólj hozzá!