Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 11 + 1    

A password will be emailed to you.

rodin01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rodin: Az alkotó

2017.11.09. (Rodin) Párizs, 1880. A 40 éves Auguste Rodin megkapja élete addigi legkomolyabb megbízását. Nekifog A pokol kapuja című monumentális alkotásnak, melynek néhány szobra, A csók és A gondolkodó legismertebb művei lettek. Életének társa évtizedek óta Rose Beuret, ám egy napon találkozik az ifjú Camille Claudellel. A tehetséges tanítvány hamarosan a segédje lesz, majd a szeretője. Szenvedélyes évek következnek a kölcsönös csodálat és bűnrészesség jegyében. Szakításuk után Rodin fáradhatatlanul dolgozik tovább. Egyszerre szembesül az elutasítással és a rajongással, melyeket szobrainak érzékisége provokál. Balzacot mintázó óriási szobra, melyet élete végéig nem ismernek el, minden kétséget kizáróan a modern szobrászat kiindulópontja. A Rodin általa alkotott szobrok jelentős része roppant érzéki, az általa megformált testek a maguk finomságával rengeteg mindent kifejeznek. A filmben miközben megismerjük Rodin életét, vívódásait, alkotói módszereit, a kor művészeti kontextusa is felvillan: megjelenik többek között Rilke és Stefan Zweig is. Jacques Doillon életrajzi hitelességű nagyjátékfilmjének aktualitását az adja, hogy az egyetemes szobrászművészet egyik legkiemelkedőbb alakja, Rodin 100 éve, 1917-ben halt meg.

KRITIKA

Mintha az alkotók egy iskolai tankönyv életrajzi cikkelyét próbálták volna meg leforgatni.

Villányi Dániel

rodin01Még az is stimmel, hogy helyet kapnak benne beszúrásszerű idézetek az életrajz tárgyától, szépen kiemelve, hogy biztosan odafigyeljen rájuk a tanuló/néző — és ezek a mondatok még a film érdekesebb elemei közé tartoznak, mert Rodin a leveleiben valóban megfogalmazott néhány lényegi észrevételt a művészettel kapcsolatban. Jacques Doillon (Akárki megteszi, Az ifjú Werther) filmje viszont nem igazán fogalmaz meg lényegi észrevételeket Auguste Rodin, minden idők egyik legnagyobb szobrászának alakja, élete, művészete kapcsán. Felmondja a kötelező elemeket, aprólékosan korhűre kidolgozott, esztétizáló kiállításban, kevés gondolattal. Épp fordítva, mint azt a Rodin-szobrok teszik a tárgyukkal. Persze nem kell feltétlenül egy Rodin-filmnek ugyanolyan módon működnie, mint a Rodin-szobroknak, de némi drámát, konfliktust, erőt, esetleg fordulatokat azért elvárnánk tőle.
Jellemző, hogy hiába igazi színészóriás a címszereplő Vincent Lindon (Mennyit ér egy ember?, A bajusz), Rodin figurájával ő sem tud mit kezdeni ebben a filmben. Csak nagyvadként vonul, szuszog és nőket-szobrokat tapogat, mint aki annyit kapott összesen szerepértelmezésként és rendezői utasításként, hogy „te most egy óriási művész vagy”. És miközben számtalanszor elhangzik a filmben szobrok kapcsán, hogy életre kelnek, ez sajnos épp Rodin figurájával nem történik meg.

voxmeter050

A Rodin – Az alkotó a Magyar Filmadatbázisban!

119 perc, amerikai-francia-belga

Reviewed by Echte on 08 November 2017

Szólj hozzá!