Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 6    

A password will be emailed to you.

robinhood01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robin Hood

2018.12.06. (Robin Hood) Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában… A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Notthingham-i seriff a szent háború égisze alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin és mór barátja, Little John (Jamie Foxx) az ártatlanok védelmében egy merész tervet eszel ki: ellopják a kincstár aranyát, és megdöntik a seriff uralmát. Robin kemény harcossá képezi ki magát John segítségével, majd álruhát ölt, és úgy fosztogatja a gazdagokat, és osztja szét az aranyat a szegények között. A népben remény ébred a titokzatos tolvaj láttán. De vajon a féktelen csuklyás nyilai elég gyorsak lesznek ahhoz, hogy egy hadseregnyi katonát legyőzzenek? Robin Hood legendája még csak most kezdődik… Egy elképesztően energikus, vadiúj történet bontakozik ki a Leonardo DiCaprio produceri irányításával készült filmben, ami a szuperlátványos akciókkal, a tökéletesen megkomponált, stílusos harci jelenetekkel, és az elmaradhatatlan romantikával az ősz egyik legszórakoztatóbb filmes élményének ígérkezik. A nagyrészt Budapesten forgatott ROBIN HOOD címszereplőjét a Kingsman-filmek sztárja, Taron Egerton kelti életre, mesterét Jamie Foxx, szerelmét pedig Eve Hewson (Kémek hídja) játssza. A további szerepekben A szürke ötven árnyalatából Jamie Dornan, és a Zsivány egyesből Ben Mendelsohn is feltűnik.

KRITIKA

Robin Hood a filmtörténet Hamletje. Klasszikus hollywoodi alapanyag, amelyet úgy tízévente elő lehet venni, és készíteni belőle egy-egy új verziót, elvégre a fiataloknak minden új. Nos, nagyon sajnálom azt a generációt, aki Otto Bathurst verzióján nő fel, mert ez a produkció kimeríti a totális tévedés fogalmát.

Csákvári Géza

robinhood01Pedig az egész olyan jól indul. Az előzmény előzménye, mondhatnám. Igaz, a 2010-ben Ridley Scott által jegyzett eredettörténettel a mostani mese köszönőviszonyban sincs, ám tényleg kellemes csalódás volt Taron Egerton fiatalosan suhanc Robin Hoodja Russell Crowe hálántéklüktetős ordibálásai után. De térjünk vissza az ifjú Robinhoz: a srác fülig szerelmes Marianba, mígnem jön a nottinghami seriff (Ben Mendelsohn) levele a besorozásról.
A háború azonban nem épp idilli módon alakul, mivel hősünk megpróbálja megmenteni az egyik legkeményebb mór harcos (Jamie Foxx) gyermekét a lefejezéstől. Nem sikerül, a katonatársai viszont vele nem tudnak végezni. Robin of Loxelyt ennek ellenére halottnak hiszik, és mire hazatér, a csodálatos életnek annyi, élete szerelmét pedig Will Scarlet (Jamie Dornan), a szegények szóvivőjének karjaiban találja. Viszont színre lép a háborút szintén túlélő mór szuperharcos, aki Johnként mutatkozik be. Igen, ő lesz Little John, aki kiválasztja Loxelyt, hogy legyen tolvaj, hogy a hatalom ne tudja tovább finanszírozni a háborúkat. Bűnnel a pacifizmusért – szép gondolat.
A történet innentől kezdve átmegy kétbitesbe, és az alkotók elsősorban az akciójelenetekre helyezték a hangsúlyt. Bár lehetett hallani, hogy a producerek – köztük Leonardo DiCaprio – egyfajta John Wick-féle stílust képzeltek el, és nyomaiban ez a szándék tényleg felfedezhető, de nekem sokkal inkább a Mátrix ugrott be, olyannyira irreálisak az akcirobinhood02ószekvenciák. Nem érdemes a fizikai képtelenségek taglalásába részletesen belemenni, de annyit elárulok: itt egy nyílvessző még egy puskagolyó erejénél is hatásosabb. Úgy hatolnak át péncélokon, sőt, falakon is, mint kés a vajon.
De nem is ez a legnagyobb probléma Ben Chandler és David James Kelly forgatókönyvével, hanem sokkal inkább az, hogy harminc perc után nem tudtak mit kezdeni a cselekménnyel. Így jöhettek a gigantikus klisék, mint például a Disney-rajzfilmbe illő főgonosz-monológok a nottinghami serifftől. Tudom, perverz dolog, de egészen elszórakoztatott Ben Mendelsohn ezekben a jelenetekben, elvégre egy zseniális színész még akkor is csillog, ha fullba engedik neki a ripacskodást.
Sokkal rosszabbul járt színész fronton Jamie Dornan, aki először a nép erőteljes hangja, megértő szerető, majd opportunista politikussá alakul át, ami tulajdonképpen érthető, ha megvárjuk a film végén bekövetkező, letaglózónak szánt fordulatot. Mivel ezt nem sikerült eredeti módon megoldani, ne csodálkozzon senki, ha egy idő után azt érzi, hogy Scarlet Harvey Dent, Robin Hood pedig Bruce Wayne alteregója, amit pedig látunk, kínos paródiája A sötét lovagnak. Röviden szólva: az új Robin Hood egy tehetség nélkül, ám annál arcátlanabbul összelopkodott fércmű.

voxmeter040

116 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 05 December 2018

Szólj hozzá!