Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 6 + 11    

A password will be emailed to you.

remelemlegkozelebbsikerulmeghalnod01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

2018.09.13. Eszter a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Kívülállóként szemléli kortársait, náluk sokkal többet jelent neki, hogy angoltanára külön figyelmet fordít rá. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, Eszter lába alól kicsúszik a talaj. Muszáj szembenéznie tinédzser korosztályával, azok hiúságával és saját csapongó érzelmeivel. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) az első magyar tini thriller, egy online zaklatásba forduló szerelem, pattanásig feszült története. Schwechtje Mihály az HBO Terápia című sorozatának harmadik évadában volt az egyik rendező, korábban számos kisjátékfilmet készített, legutóbbi rövidfilmje, az Aki bújt, aki nem jelenleg a mozikban is látható: A fa alatt című, többszörös díjnyertes izlandi fekete vígjáték kísérőfilmjeként. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) az első nagyjátékfilmje, amelyben a tehetséges fiatalok mellett olyan színészek tűnnek fel, mint Polgár Csaba, Mácsai Pál, Kardos Róbert, Rezes Judit és Schell Judit.

KRITIKA

A szerelmes tinithriller főszereplői saját bőrükön tapasztalják meg, milyen könnyű eltévedni a kibertér labirintusában, ha érzelmekről van szó.

Hungler Tímea

remelemlegkozelebbsikerulmeghalnod01Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmje egy fordulatos, hiteles mozi arról, hogy a technológia miként telepszik rá az emberi kapcsolatokra, hogyan táplálja, helyettesíti, befolyásolja, esetleg dönti romba azokat. Ez így elsőre meglehetősen szigorúan hangzik, de a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) ügyesen kikerüli azt, hogy egy, a cyberbullyingról, vagyis a netes zaklatásról szóló didaktikus tanmesévé váljon. Teszi mindezt úgy, hogy a lényegi mondanivalót olyan sztoriba csomagolja, amely önmagában is leköti a néző figyelmét. A váratlan dramaturgiai fordulatoknak köszönhetően a korábban látott eseménysorokat többször is kénytelenek vagyunk átértelmezni a filmidő során, ráadásul – életkorunktól függetlenül – könnyedén ráismerhetünk, így azonosulhatunk azokkal a középiskolai játszmákkal, kínokkal, vágyakkal és örömökkel is, amiket a szereplők megtapasztalnak.
A történet a mangákért és animékért rajongó, ábrándos tekintetű középiskolás, Eszter (Herr Szilvia) köré épül, aki a barátnőjével, Adrival (Lénárt Judit) nagy egyetértésben, amolyan igazi tini módjára rajong a remelemlegkozelebbsikerulmeghalnod02suli angoltanárjáért, Csababáért (Polgár Csaba). Az események akkor kezdenek felpörögni, amikor a tanár úr úgy dönt, otthagyja az iskolát, és külföldön vállal munkát. Ettől a ponttól kezdve a film a szerelem (vagy amit tinédzser szereplőink annak tartanak) különböző válfajait és fokozatait vonultatja fel, a legszélsőségesebb megnyilvánulási formáktól kezdve egészen a legkonvencionálisabb vonzalmakig.
És itt jönnek be azok a fordulatok, amelyeket semmiképpen nem árulnánk el – a lényeg, hogy a film nem riad vissza olyan kényes témáktól sem, mint a tabunak számító tanár-diák szerelmi viszony, vagy éppen a szexting és a zaklatás. A szerelmi történet origója Eszter ugyan, de kitüntetett szerephez jut a történetben két osztálytársa, Péter (Vajda Kristóf) és Beni (Rácz Dávid) is. Hogy hol húzódik a határ a rajongás és a szerelem, az ostrom és a zaklatás között, végig izgalmas kérdés marad. Mint ahogy azon is izgalmas elgondolkodni, hogy mit is érzünk valójában az egyik fiú kapcsán: sajnáljuk a gátlásos, kapcsolatra vágyó tinédzsert a vergődése miatt, vagy tartunk tőle, és legszívesebben azonnal telefonálnánk Quanticóba, hogy vegyék nyilvántartásba.
Mindez persze nem volna hiteles, ha a rendező nem talált volna a profik mellé figyelemre méltó tehetséggel megáldott amatőr színészeket is. A középiskolásokat megformáló szereplők magától értetődő, természetes játéka szintén kellett ahhoz, hogy a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című mozit ne csupán kellemes meglepetésként könyveljük el, de fontos, a Z generációhoz szóló filmnek is tekintsük.

voxmeter075

96 perc, magyar

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), 4.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 12 September 2018

Szólj hozzá!