Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 6    

A password will be emailed to you.

rampage01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Rampage: Tombolás

2018.04.12. (Ramapge) Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik – szintén bogaras – tudós segítségével kikísérletezi az ellenszert, és a szörny nyomába ered. A csatatér folyton változik, sőt, az ellenség is szövetségesekre talál: még két genetikusan módosított megaragadozó csatlakozik hozzá.
Ha Davis győz, megmenekül a majom, és megmenekülnek Amerika nagyvárosai. Ha veszít, nemcsak egykor legjobb barátjáról kell lemondania: hanem az egész világról.

KRITIKA

Nagy, buta, de szerethető.

Arányi Zsuzsanna

rampage01A film egy 1986-ban megjelent játékon alapul, amiben óriásmonstrumokkal kell nagyvárosokat lerombolni, mielőtt a katonaság fülön csípné az embert. Az adaptáció ebből a nem túlgondolt alapötletből a három gigászi szörnyet és tombolást tartotta meg, és szőtt köré hevenyészett történetet – a nagyobbnál is nagyobb ebben az esetben nem csak tagline, hanem nagyjából a forgatókönyv maga, megspékelve néhány összetett mondattal. A sztori szerint egy elvetemült nagyvállalat folytatja a korábban már veszélyesnek ítélt, ezért betiltott kísérletezgetést a génszerkesztéssel, aminek hála mutálódik egy alligátor, egy farkas és egy albínó gorilla – persze hogy nem valami cukiság, pedig megnéztük volna, ahogy egy gigantikus koala halálra pislogja valamelyik nagyvárost. Az albínó gorilla történetesen a San Diego-i vadrezervátum lakója, legjobb barátja pedig az őt kiskorában megmentő exkommandós, jelenleg főemlős-szakértő Davis Okoye (Dwayne Johnson), aki döbbenten veszi tudomásul, hogy védence, miután beszippantja a patogént, grizzlyt reggelizik, aztán amikor késik a tízórai – szerintem tök jogosan – szétkapja a ketrecet. A növekedés, a szuperszonikus sebességű regenerálódás mellett ugyanis az agresszió is az anyag velejárója. A három monstrumot a gonosz multicéget vezető testvérpár Chicagóba „hívja”, így az állatszörnyek egyetlen célja lesz elpusztítani a várost.
A Rampage – Tombolás kicsit olyan, mint egy egész estés Do The Harlem Shake kihívás. A szereplők az elején még csak diszkréten lötyögnek, aztán beindul az irgalmatlan zúzás és hirtelen vége lesz az egésznek. A film már-már olyan bájosan dobja sutba a logikát, mint a Halálos iramban-széria jobban sikerült darabjai. Meg sem próbál úgy tenni, mintha el akarná rejteni a nézők elől, hogy tisztában van vele, mennyire rampage02nem érdekel senkit bárminemű – ha nem is tudományos, de értelmes – magyarázat bizonyos „fordulatokra” (miért kellettek ehhez a forgatókönyvhöz négyen?!), mert úgyis arra várunk, hogy a mutálódott megaalligátor tankokat csócsáljon. Ennek megfelelően minden megoldódik pillanatok alatt, aminek nem a tomboláshoz van köze, mondjuk egy óriáscég meghackelése a hűtő termosztátjával – ez végül is jogos, nem érünk rá, a város nem fogja magát lerombolni. A Rampage-ben sok szándékoltan B-filmes elemet találunk, de nem eleget: ha már olykor átlépi a vállalhatóság határát a hülyeségével, jobb lett volna, ha végig fullba nyomja a bugyutaságot, így a végeredmény meglehetősen kaotikus, helyenként azonban igen csak szórakoztató lett. A káosz okozója a műfaji elemek egymás után dobálása (sci-fi-horrorként induló akció-vígjáték) mellett az, hogy a karakterek is olyanok, mintha más filmekben játszanának. A szöszi, aki az elején tudatja, hogy kapható lenne egy kis Sziklamászásra, meg az érte epekedő srác beférnének egy tinikomédiába, a Malin Akerman és Jake Lacy által játszott testvérpár pedig mintha az Austin Powersből szabadultak volna – karikatúra mindkettő, ahogy a sorsuk is. Jeffrey Dean Morgan a cowboy lelkű titkos ügynök szerepében hozza Negan jólelkű unokatesóját: időnként besétál egy jelenetbe, és monologizál, meg jópofáskodik egy sort. A box office talizmán Dwayne Johnson ezúttal is kedvelhető, bár ikonikus szemöldökfelhúzásának kíséretében ezúttal haloványabb egysorosok hagyják el a száját. A bromance azonban itt is nagyon jól áll neki, még akkor is, ha annak másik résztvevője ebben az esetben egy albínó főemlős, aki időnként lejátssza őt (hála a gorillát mo-cap technológiával alakító Jason Lilesnak és a VFX csapatnak).
Szóval se eleje, se vége, egy nagy káosz az egész, de vannak benne gigantikusra nőtt verekedő mutánsállatok, a Sziklának meg bemutat egy albinó gorilla, és néha ennyi is elég – legalábbis, ha pont ennyit vártunk.

voxmeter065

107 perc, amerikai

Rampage: Tombolás, 2.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 11 April 2018

Szólj hozzá!