Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 12    

A password will be emailed to you.

ralphbreakstheinternet01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ralph lezúzza a netet

2019.01.10. (Ralph Breaks the Internet) A Rontó Ralph folytatásában hátrahagyjuk a játéktermet, hogy felfedezzünk egy ismeretlen, végeláthatatlan és izgalmakkal teli világot: az internetet – amit Ralph talán nem ront el teljesen. A videojátékok bajkeverője, Ralph, és a szintén kívülálló Vanellope von Cukk kockázatos utazásra indulnak a világhálóra, hogy kerítsenek egy pótalkatrészt Vanellope játékához, a Sugar Rushhoz. Ez a hely azonban cseppet sem olyan lesz, mint amire számítanak…

OSCAR-JELÖLÉS 2019
(Legjobb animációs film)

KRITIKA

A video game-ek egyik legrettegettebb gonosza és a geekparadicsom egyik megkerülhetetlen kalauza, Rontó Ralph újra lehuppan a lerombolandó háza tetejéről, ám most nem egy másik játékba menekül. Ezúttal be(világ)hálózza őt az internet.

Szöllőskei Gábor

ralphbreakstheinternet01A Disney animációs stúdiója már több alkalommal is bizonyította, hogy a Pixar nélkül is pazar, több esetben Oscar-díjat is érdemlő produkciókat képesek összebarkácsolni, amelyek ovist, sulist és melóst is képesek lekötni, szórakoztatni (pl. Hős6os, Zootopia – Állati nagy balhé). A Rontó Ralph 2012-ben került a mozikba A hercegnő és a béka, az Aranyhaj és a nagy gubanc, valamint a Micimackó után. Minden bizonnyal a megelőző évek tündérmesés beöntései után egyfajta fiúsabb felüdülésnek szánta Ralph-ékat az Egérgyár, ami óriásit szippantott az akkortájt már erősen dívó retróőrületből, és persze a milliárdos üzletnek számító videojátékok rajongóinak is próbált kedvezni. Ráadásul Vanellope von Cukknak és játékának, a Sugar Rush-nak hála a leányok és nők is találhattak maguknak imádnivalót benne. A film sikerrel is teljesítette a teljesítenivalót, s az Aranyhaj után a második legtöbbet kereső produkciója lett a stúdiónak. A technikai fejlődés pedig villámgyors, így hat évvel később a Disney fejesei már joggal gondolhatták, Ralph-nak új kaland dukál, hiszen a virtuális világ megannyi jól ismert és izgalmas hozzávalóval bír. A Ralph lezúzza a netet épp ezért az internet birodalmába hoppanálja Ralph-ot és Vanellopét, akik hat évvel az első epizód történései óta a legjobb barátok. Ám történik egy kis baleset,a Sugar Rush pedig játékkormány nélkül marad. Amennyiben pedig ezt nem tudják pótolni (persze retro hiánycikkről van szó), a ralphbreakstheinternet02játéktermes fickó örökre lekapcsolja Cukkék autóversenyét. Ezért hát irány az újonnan bekötött WiFi nevű valami, ahol elvileg van egy eBay nevű izé, ott talán megkaphatják az áhított alkatrészt. Az internet óriási, színes, borzasztó gyors és sokszor veszélyes kavalkádja azonban próbára teszi hőseink addig kikezdhetetlen barátságát.
A Ralph lezúzza a netet talán legfőbb erénye, hogy tisztán érezhető a létjogosultsága, nem árasztja a „valahogy folytassuk, mert siker volt”-szagot. Hőseink nagyon vicces és jókora utaláscunamival (az internetre, a popkultúrára és természetesen magára a Disney-re) tarkított kalandokban fürdőznek, amelyek ráadásul a kissé kaotikus első egy óra után a mű második felére meglepően sötétté és drámaivá is válnak. Phil Johnston és Rich Moore rendezők (utóbbi az első résznek is társdirigálója volt) ügyesen lavíroznak a humor, a mondanivaló és a fan service között, bár az kétségtelen, hogy a kisebbekre könnyen ráhozhatja a frászt több elem, pl. a finálébeli vírusszörny ámokfutása. A Ralph és Vanellope közti (szigorúan) baráti kapcsolat bemutatása pedig pixari finomságról és érettségről tanúskodik. Ráadásul nem átallanak még egy szarkasztikus musicalszámot is beiktatni a játékidő felénél: itt tényleg mindenki megkapja a magáét. A Ralph lezúzza a netet egy szórakoztató, az első rész szellemiségéhez hű, az örökségéhez pedig abszolút felérő folytatás, ami tovább öregbíti az animációs csúcsstúdió méltán pazar hírnevét.

voxmeter085

112 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 09 January 2019

Szólj hozzá!