Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 3    

A password will be emailed to you.

destroyer01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pusztító

2019.01.24. (Destroyer) A Pusztító egy napjaink Los Angelesében játszódó thriller, amelyet a város jellegzetes ködje burkol be és heves akciók fűtenek. Erin Bell, a Los Angeles-i Rendőrség nyomozója tizenhat évvel ezelőtt beépült a rettegett Silas bűnbandájába a kaliforniai sivatagban. Amikor a társaság egyik brutális balhéja rosszul sült el, Erin lebukott, Silas pedig elmenekült. Sok évvel később azonban újra felbukkan: merészebb és veszélyesebb, mint valaha, és a történelem legnagyobb bankrablását tervezi. Erin pedig eltökéli, hogy ezúttal nem hagyja kicsúszni a keze közül.

KRITIKA

A bizonyíték, hogy Nicole Kidman egy olyan szerepet is képes tökéletesen eljátszani, ami első – sőt, akárhányadik – ránézésre egyáltalán nem neki való.

Tóth Csaba

destroyer01Nicole Kidmanről ugyan régóta tudjuk, hogy sok mindenné tud átalakulni, sőt, annak az ellenkezőjévé is, de a porcelánarcú szépségről biztosan nem egy kiégett, alkoholista, a nőiességét szép lassan elveszítő, önpusztító életet élő rendőr képe ugrana be, akinek az arca úgy fest, mint aki párszor elaludt odakint a nyári napon, a szemei pedig olyan táskásak, hogy azt hihetnénk, minden éjszaka a kocsija ülésén alszik. Amikor a Pusztító elkezdődött, kapásból megkérdőjeleztem Karyn Kusama (A meghívás) rendező döntését: biztosan érdemes a sztereotípiákkal gyökeresen szembemenve egy látszólag karakteridegen szerepet ráosztani Kidmanre pusztán azért, hogy a színésznő alakíthasson egy nagyot? Félő volt, hogy a film beleesik a „nézd már, ott a híres színésznő, és mekkorát játszik” típusú mozik csapdájába, ahol az átalakulás látványossága teljesen maga alá temeti magát a filmet. A film elején még valóban éreztem ezt, de egy idő után láttam, hogy Nicole Kidman valóban elveszett a szerepben: sokkal több volt a maszknál és a sminknél, egyszerűen átalakult, én meg azon kaptam magam, már nem azzal vagyok elfoglalva, hogy a maszk és a smink mögött keresem a színésznőt, hanem egyszerűen csak figyelek a karakterre és arra a sötét, titokzatos ügyre, ami sok-sok évre nyúlik vissza Erin Bell múltjában.destroyer02
Találnak egy hullát a csatorna mellett, és a jelekből a kéretlenül feltűnt hősünk arra következtet, hogy egykori ellenfele, a Sons of Anarchy-szerű bandát vezető Silas újra visszatért, és itt lenne az ideje levadászni. A Pusztító cselekménye párhuzamosan két idősíkon játszódik. A jelenben a lepusztult Erin keresi fel azokat, akik egykoron Silas bandájához kötötték, akikhez annak idején beépített zsaruként került be. Látszólag mindenki gyűlöli őt, még a saját lánya is, és ezt a tudomására is hozzák. Aztán ott vannak a flashbackek, amikből kiderül, hogy valaha Erin Bell is egy normális, viszonylag boldog nő volt, aki nem ment át a masszív alkoholizmus és kialvatlanság csúnyítókúráján, és itt jön a képbe, hogy Karyn Kusama mégiscsak jól döntött Kidmannel. A színésznő ugyanis egyszerre képes visszaadni a karaktert fénykorában és a teljes lepusztultság szélén is. A két szál persze folyton kiegészíti egymást: lassan, de biztosan jutunk el odáig, hogy megtudjuk, mi sodorta Erint annak idején az önpusztítás útjára. Bár a forgatókönyv próbál fordulatokat is bevetni, a Pusztító története egy tipikus LA noir, a zsáner sokszor használt, ezért jól ismert eszköztárával, ami leginkább az egyes jelenetek (a bankrablós vagy a farokverős szcénát nehéz lesz kitörölni a memóriánkból) szintjén tud egyedi és izgalmas lenni, az összhatás a túl sok ismerős elem miatt azonban már nem annyira erős. Erin Bell karaktere és Nicole Kidman alakítása viszont van annyira izgalmas, hogy egy ennél eredetibb sztorit is elbírt volna.

voxmeter070

121 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 23 January 2019

Szólj hozzá!