Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 1 + 10    

A password will be emailed to you.

predator01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.3/5 (3 votes cast)

Predator: A ragadozó

2018.09.13. (The Predator) Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.

KRITIKA

Szórakoztató visszhang.

Arányi Zsuzsanna

predator01Quinn McKenna (Boyd Holbrook) a mesterlövészek átlagos munkanapját tölti (embereket lő fejbe), amikor nem messze a bevetése helyszínétől lezuhan egy űrhajó, rajta egy ragadozó utassal. A dörzsölt katona sejti, hogy harmadik típusú találkozása nem marad észrevétlen, ezért, hogy bebiztosítsa diliház nélküli jövőjét (hova máshova zsuppolná be a kormány nem kívánt információk birtokosaként), lenyúlja bizonyítéknak többek között az idegen sisakját, és elküldeti egy postafiókba. A csomag végül autista kisfiánál (Jacob Tremblay) landol, aki nem szeppen meg a földönkívüli technológiától… és ugye tudjuk, hogy mi történik, ha egy zseniális gyerek idegen lények kütyüjeit nyomkodja? Naná, hogy beindul. Közben McKenna egy csapat mentális problémák miatt leszázalékolt katona élén találja magát, és csatlakozik hozzájuk a tudós Dr. Bracket (Olivia Munn) is, aki legalább olyan tökös, mint a banda többi tagja, ha akciózásról van szó (biztos az orvosin is vannak szabad kreditek). Ők a kisfiút akarják megtalálni, miközben nyomukban van egy titkos katonai szervezet, és persze a ragadozó is… aztán még egy!
„A múltkor egyszer buzgón nyaltam a csajomat, odaszóltam neki: de nagy a p*nád, cicuskám… de nagy a p*nád, cicuskám! Megkérdezte, miért mondtad kétszer? Mire én: dehogy mondtam! Tudod… Csak a visszhang volt!” Ezt a dumát Hawkins karaktere nyomta le az 1987-es filmben, akit a mostani Predator – A ragadozó rendezője, Shane Black alakított, és tulajdonképpen saját moziját erre a poénra húzta fel, illetve annak két predator02alkotóelemére: a macsóságra és a suttyó-laza beszólásokra. A vér és egyéb testnedvek mellett a tesztoszterontól csöpög a film, tele van hol nagyszerűen, hol kevésbé sikerült egysorosokkal, illetve míg a ’87-es változatban csak Hawkins volt kicsit kettyós, a többiek csak maszkulin tojást reggeliztek tesztoszteron baconnel, addig az új filmben az (ex)katonák amellett, hogy egytől-egyig szuperférfiak, ráadásként zakkantak is – leszámítva a főszereplőt, bár végül is ő meg lenyúlja egy vérengző földönkívüli kütyüjét, ami valljuk be, elég nagy őrültség. A visszhang pedig a nagy egészt tekintve stimmel: a ’80-as évek akciófilmjeinek elemei hasznosulnak újra, iszonyú mennyiségű humorral felturbózva (olykor paródiáig túltolva). Az eredmény egy látványosan kivitelezett, B-kategóriás, szórakoztató blődség, ami minden bizonnyal rendesen kihúzza majd a gyufát a hardcore Predator-rajongóknál, a feszültség ugyanis teljesen feláldozásra került a poénok oltárán, és a Ragadozó-univerzum egyetlen momentuma sincs komolyan véve egy pillanatra sem. A tök egyszerű sztorival operáló mozi kissé kaotikus történetvezetéssel álcázza magát komplexnek, így hát néha ugyan logikai döccenőkkel és fejvesztve, de pörög rendesen a film. Ha azonban mindezekre felkészülve ülünk be a moziba (és analizáló énünket a pénztárnál hagyjuk), simán beszippant Black 18-as karikát kapott, mégis jó értelemben vett gyermeteg mozija: az egészen átsüt, hogy ezt egy olyan geek csinálta, aki imádott anno részt venni ebben a projektben, így hihetetlen lelkesedéssel vetette bele magát újra ebbe az univerzumba, és szabta saját ízlésére, hiszen ezúttal bábmesterként funkcionálhatott: szinte látjuk, ahogy kinyújtott nyelvvel játszadozik kettyós katona és ragadozó figuráival – és ha fogékonyak vagyunk rá, könnyen magával ragad a lelkesedése.

voxmeter060

A végső százalék a VOX írói által adott százalékok átlaga!

107 perc, kanadai-amerikai

Predator: A ragadozó, 3.3 out of 5 based on 3 ratings
Reviewed by Echte on 12 September 2018

Szólj hozzá!