Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 9    

A password will be emailed to you.

spidermanfarfromhome01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pókember: Idegenben

2019.07.04. (Spider-Man: Far from Home) Pókember nem pihenhet. Az már kiderült, hogy az ifjú pók (Tom Holland) egyedül is képes megmenteni a világot, és csoportban is megállja a helyét, de közben ő úgy érzi, hogy neki is jár mindaz, ami bármelyik középiskolásnak: és a haverjaival európai utazásra indul. De éppen, amikor végre élvezhetné mindazt, amit a baráti lazulás kínálhat, újabb kihívás elé kell néznie. A rejtélyes Mysterio (Jake Gyllenhaal) miatt új kalandba indul, és könnyen lehet, hogy Pókember, aki nagy nehezen próbálja a hátizsákos utazást a hősi küzdelemmel összehangolni, kénytelen régi Bosszúálló társaitól segítséget kérni. Az új Pókember-film, a Hazatérés szellemében folytatódik. Fiatalos, laza és csupa vicc, de közben nagyon látványos, és jó néhány Bosszúálló közreműködik benne.

KRITIKA

Tovább folytatódnak az infantilis Pókember kalandozásai a hormonokkal és a felelősséggel: Peter Parker európai vakációján inkább tini szeretne csak lenni, de ezt persze nem hagyják neki. Naná, hogy a gonoszok.

Csákvári Géza

spidermanfarfromhome01A csodálatos Pókember sokadik karakter-rebootjának egyik fő erőssége, hogy jelen formájában egyáltalán nem függ a Marvel Mozis Univerzum nagyjaitól. Nem igazi bosszúálló, mert, ugye még túl fiatal, ő a jövő nagy ígérete. Így totálisan logikus lépés volt Kevin Feige-től, hogy a Végjáték után vele folytassa a végtelenbe tartó szériáját a szuperhősökkel teletűzdelt alternatív Föld-valóságban. Az Idegenben ennek megfelelően egy influenszer-videóval kezdődik, amelyben azonnal közlik velünk, hogy hol és mikor is járunk: gyászoljuk a Végjátékban elhunyt szupereket, valamint arról is szó esik, mennyire kellemetlen, hogy egy csomó ember, akiket Thanos elcsettintett, öt évvel később ugyan visszatértek, de nekik ez olyan, mintha egyetlen másodperc telt volna csak el.
Az Idegenben ezután nem nagyon mélyed el ebben a szociológiai krízishelyzetben, amit látunk a mű expozíciójában, az egy nettó tinivígjáték. Ennek megfelelően Peter Parker (Tom Holland) legnagyobb baja, hogy miként is kéne befűzni MJ-t (Zendaya), és ez a skrupulus annyira leszedálja, hogy a legszívesebben félretenné a pókruhát. Hovatovább, még az sem izgatja, hogy Nick Fury érdeklődik iránta, a hívásait kinyomja, aki szemmel láthatóan rosszul viseli, hogy egy nyikhaj szuperhős úgy viselkedik vele, mint a legrosszabb rocksztár, aki csak bulizna az európai osztálykirándulásán. Hősködni Happynek (Jon Favreau) sincs kedve, sokkal inkább May nénivel (Marisa Tomei) sátorozna össze, de szegény legalább olyan béna a csajozásban, mint Peter Parker. Szóval megy itt a „tökölés” rendesen.
spidermanfarfromhome02A baj persze akkor is jön, ha senki sem kéri, már a kirándulás első állomásán, Velencében is jelentkezik: megjelenik egy úgynevezett elementál, aki jókora pusztításba kezd, de szerencsére megjelenik az akváriumfejű új hős, bizonyos Mysterio (Jake Gyllenhaal), aki úgy tűnik, képes a gyors és hatékony problémalikvidálásra. Ez pedig kapóra jönne mindenkinek, hiszen így végre van egy felnőtt, aki esetleg Vasember nyomdokaiba léphet. Fury is boldog lehet, hiszen lesz végre egy katonája, Pókember pedig a háttérbe húzódhat, és végre élheti a tinik mindennapi életét.
Persze a történet viszonyrendszere nem ilyen egyszerű, és bár a tizenévesen feltörő hormonok hatásai is leküzdhetetlenek, a hatalomvágy is az: szép lassan átíródnak a figurák addigi viszonyrendszerei, és ezzel egy időben az Idegenben műfajt is vált. Stabil léptekkel, percről percre haladunk a klasszikus szuperhős csetepaté-mozik hangulatához és eszköztárához. Ám mire eljutunk a kötelező fináléig, az európai turisztikai turné is belefér a cselekménybe: Berlin, Prága és dLondon sem jár jól, miután Parker osztálya betette oda a lábát. Az Idegenben számos pontján olyan, mintha ez lenne a Marvel európai kirándulós mozija, és legalább olyan kínosak tudnak lenni a kulturális cikizések, mint amit az Európai vakációban a Griswold család elkövetett. A látottak néha fájtak, de lényegében több, mint szórakoztató.

voxmeter080

129 perc, amerikai

Reviewed by Echte on 03 July 2019

Szólj hozzá!