Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 9    

A password will be emailed to you.

spiderman01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.4/5 (9 votes cast)

Pókember: Hazatérés

2017.07.06. (Spider-Man: Homecoming) Kamaszodni eleve nem könnyű, és Peter nem arról híres, hogy feltalálja magát. Nagyon vicces srác, mégsem tartozik a nagymenők közé. Nappal. Éjszaka azonban övé a nagyváros, és nemcsak utcaszinten. Különleges szerkóban lendül felhőkarcolóról felhőkarcolóra, nem lehet meglépni előle és nem könnyű legyőzni. Eddig legalábbis senkinek sem sikerült. De a Pókember most egészen új ellenségekkel találkozik, és úgy tűnik, még a szokásos humora is kevés lehet hozzá, hogy életben maradjon. Az új bajban új szövetségesek után kell néznie.

KRITIKA

Otthon, édes otthon! A Bosszúállók galaxisába beinjektált új Pókember első önálló kalandjában bizonyítást nyer az az eddig is erős gyanú, miszerint a csodálatos és közkedvelt hálószövő akkor a legjobb, ha hazai terepen teng-leng.

Szöllőskei Gábor

A legnagyobb rajongók minden bizonnyalspiderman01 e évtizednyit öregedtek a kíváncsiságtól, mióta bejelentették, hogy Peter Parker visszakerül oda, ahová való: a Marvel kötelékébe. Az Amerika Kapitány – Polgárháborúban kaptunk is belőle egy kis ízelítőt a gyszuperhősök reptéri leszámolásában, és az igazat megvallva már akkor kifejezetten pozitív érzéseink voltak az új iránnyal kapcsolatban. Szerencsére a Hazatérés megerősítette ezeket. Talán ez a Peter Parker áll legközelebb ahhoz, akit Stan Lee és Steve Ditko 1962-ben eredetileg megálmodtak, vagyis nyoma sincs Tobey Maguire befelé fordulós/pityogós verziójának, sem Andrew Garfield szűkszavú hipszter renitensének. Tom Holland tökéletes választásnak bizonyult, hiszen csípőből hozza a nagydumás, lelkes és tettre kész tinit, aki tele van bizonyítási vággyal, de bizonytalansággal is. A karakter helyrebillentésével pedig már félig nyertek is a Hazatérés alkotói, ám szerencsére nem csupán eddig tartott a tudomány. Az alcím a Marvel istállóba való visszakanyarodást (is) jelenti, emellett pedig kapott a film egyfajta retro-hangulatot. Jon Watts rendező (Rendőrautó) ugyanis valamennyire megidézte a ’80-as évek John Hughes-filmjeinek (pl. Tizenhat szál gyertya, Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival) atmoszféráját, márpedig Hughes-nál akkoriban nem sokan tudtak többet a tinédzserek lelki vívódásairól, örömeiről, gondjairól, szerelemhez való hozzáállásukról. Pókember másodszor rebootolt gimis sztorija pedig tökéletes táptalajt adott ehhez. A Peter Parker-részek mellett szerencsére a hálóvetős etapok dinamikáját is sikerült spiderman02megfelelően belőni. A Vasember-, Thor-, Amerika Kapitány- és Bosszúállók-filmek, a közönség által már-már félvállról vett grandiózusságával (megint megmentik az egész világot, egész szigeteket emelnek a magosba stb.) némileg szembemenve Pókember kalandja egészen visszafogott. Kicsi Bosszúállónak kisebb kaland dukál, és ez üdítően hat az egész univerzum sorsán fordítani akaró comictömegek sorában. Parker ellenfele, Adrian Toomes, vagyis a Keselyű (Michael Keaton a másik oldalon is szórakoztató) egy halandó, és akár átlagosnak is mondható körmönfont bűnöző, aki Vasemberéknek egy percig nem lenne méltó nemezis, a hálóját bontogató Pókembernek azonban tökéletesen megfelel. Apropó, gonoszok… A Marvel-filmek rákfenéi. Eddig nem sok emlékezetes gazzal örvendeztettek meg bennünket Kevin Feige producer képregényfeldolgozásai, Toomes azonban szerencsére több lett egy durcás arccal bámuló, a maszk mögött alig felismerhető, könyörtelen és személyiség nélküli gyilkológépnél. Ő végre egy megfelelően árnyalt hús-vér karakter, aki rossz útra téved, és nem sok gátlás gyötri, motivációja mégis megalapozott. Az ilyen apró mozzanatok és hozzávalók emelik ki tehát a Hazatérést a nagy átlagból, és noha ezúttal sem kapunk Logan-szerű reformokat, így is az eddigi legjobb Pókember-menet a jussunk. Hagyjuk, hogy behálózzon minket!

voxmeter085

133 perc, amerikai

Pókember: Hazatérés, 3.4 out of 5 based on 9 ratings
Reviewed by Echte on 05 July 2017

Szólj hozzá!