Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 4 + 12    

A password will be emailed to you.

moneyball01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 2.8/5 (4 votes cast)

Pénzcsináló

2011.12.08. (Moneyball) Van, aki képtelen lemondani a győzelemről. Billy Beane (Brad Pitt) fiatal korában azt hitte, a baseball szupersztárja lesz, ám a pályán nem tudott felnőni az elvárásokhoz. Nem fordult el a sporttól, most az oaklandi csapatot vezeti – ám kevés pénzből gazdálkodik, és a tehetséges játékosait mind elszipkázzák a többet ajánló, nagyobb egyesületek.
Még szerencse, hogy nem a pályán dől el minden. Billy összeismerkedik egy fiatal matematikussal (Jonah Hill), akinek van egy vad elmélete: hatalmas adatbázisa és néhány statisztikai program segítségével meg tudja jósolni, kik azok a játékosok, akik nem kellenek senkinek, olcsók, mégis sikert hozhatnak.
A furcsa páros belevág a kockázatos kalandba. Olyanokat szerződtetnek, akikről mindenki lemondott, akik már maguk sem hisznek a győzelemben. A közönség nevet, a csapat vezetői lázadnak, a játékosok nem hiszik el, hogy mi történik velük.
Valami azonban megváltozik a pályán, és az már baseball történelem.

6 OSCAR-JELÖLÉS 2012!
(Legjobb film, Legjobb férfi főszereplő: Brad Pitt, Legjobb férfi mellékszereplő: Jonah Hill, Legjobb adaptált forgatókönyv, Legjobb vágás, Legjobb hangkeverés)

KRITIKA

Brad Pitt most biztosra megy.

Vörös Adél

Legalábbis, ha cinikusak akarnánk lenni és azt sugallnánk, hogy a színész az Oscarra hajt. Aktuális filmjének a rendezője ugyanis az a Bennett Miller, aki már a Capotéval bebizonyította jó ízlését, pontosságát és érzékenységét; a producerek közt találjuk azt a Scott Rudint, aki legutóbb a Nem vénnek való vidékért vihette haza az Akadémia díját; a filmet az Eredet Oscar-díjas operatőre, Wally Pfister fényképezte; a forgatókönyvírók egyike pedig a tavaly díjazott Aaron Sorkin. És ha mindez nem lenne elég, a kiváló szereposztásban olyan neveket találunk, mint az Oscar-tulajdonos Philip Seymour Hoffman. Brad Pitt tehát tényleg a legjobb társaságban van.
A Pénzcsináló nem a baseballról szól – persze, tulajdonképpen arról szól –, hanem sokkal inkább a karaktereiről, álmodozókról, álmokról és azok megvalósítóiról, családról, sikerről, de leginkább a siker iránti vágyról, kudarccal kombinálva. Katartikus film, köszönhetően mindazoknak, akiket az imént felsoroltam. Ugyanakkor nagyon visszafogott is. Látványosságát és hatásmechanizmusait tekintve Sorkin tavalyi filmje, a Közösségi háló a Pénzcsinálóhoz képest egy Avatar.
Aaron Sorkin sok sikertörténetet írt már, a Becsületbeli ügytől a Charlie Wilson háborújáig, filmjei mégis egyediek, történetei a karakterekre szabottak. Márpedig itt eléggé adottak voltak a figurák, a Pénzcsináló ugyanis – szintén – igaz történeten alapul. Az egykor ígéretes baseball-játékos, ma sportszakértő Billy Beane (Pitt) az oaklandi csapatot vezeti több-kevesebb sikerrel, inkább kevesebbel, mert nincs elég pénz a csapat zsebében. Mint a mesében, találkozik egytehetséges közgazdásszal (Jonah Hill végre komoly szerepben!), akitől pontosan azt hallja, amire szüksége van: újszerű stratégiával kell megvásárolni a játékosokat, hogy sikerre tudják vinni a csapatot a bajnokságon. Azonban vigyázat, ez most itt nem a Jerry Maguire! Noha nagyon kedvelem Cameron Crowe a sportügynökség kemény világát megéneklő filmjét is, Brad Pitt nem Tom Cruise, Aaron Sorkin sem Cameron Crowe és Renée Zellweger helyett is csak a zseniális, de kevésbé hamvas Robin Wright tűnik fel egy kisebb szerep erejéig.
Sorkin a tapló sportolók és menedzserek világában is képes elegáns, ugyanakkor életszerű dialógusokat kreálni. Pitt lezserül adja a sokdimenziós Beane-t, Miller pedig rendezőként igazolja saját 2005-ös, Capote utáni nyilatkozatát: „egy jó filmhez sok idő kell”.

133 perc, amerikai

Pénzcsináló, 2.8 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 07 December 2011

Szólj hozzá!