Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 12    

A password will be emailed to you.

pecsiszal01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pécsi szál

2019.05.09. Hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára? Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? A mediterrán klíma vagy a mecseki uránbánya sugárzása? A tettyei dombok visszhangja? Emma néni, a legendás karvezető? Vagy van valami a levegőben? Szabó Simon (Moszkva tér, Papírrepülők, Kölcsönlakás) Indiana Jonesként a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok. Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a legnagyobb pécsi zenei sztárokkal.

KRITIKA

Kispál és a Borz, 30Y, Punnany Massif, Halott Pénz… estig lehetne sorolni a sikeresebbnél sikeresebb pécsi zenekarokat. Hogy mi a titkuk? Erre keresi a választ Szabó Simon.

Soós Tamás

pecsiszal01Lévai Balázs, a zenés tévéműsorok (Dob+Basszus) és dokumentumfilmek (Engedem, hadd menjen, Három rohadék rockcsempész stb.) veteránja ezúttal a pécsi zenei életről forgatott filmet. Most viszont nem elégedett meg a hagyományos formákkal, és áldokumentumfilmként forgatta le a Pécsi szálat, ami a film legnagyobb előnye és hátránya egyben. Előnye, mert így elkerülik a szokásos dokufilmes kliséket, és Szabó Simon személyében a hazai zenei életben jártas, laza és vicces figurát küldhetnek Pécsre, hogy faggassa ki a zenészeket. És hátránya, mert a Pécsi szál végére épp ez a kitalált szál válik a legfárasztóbbá, amelyben Szabó Simon felesleges emberkísérleteket végez magán (30 óráig hallgat Halott Pénzt és Punnanyt, releváns eredmény nélkül), és egyre vadabb elméleteket gyárt arról, hogy mi is a pécsi siker záloga. Ami eleinte még szórakoztató (lásd a szívfacsaróan szép, persze kitalált izlandi mítoszt), az egy idő után erőltetetté, túlzottan abszurddá válik, és elveszi a figyelmet a lényegről: a zenészekről. Nagyon profin ejtik át a nézőt Lévaiék, de Pécsről és az ottani zenekarokról semmiféle egetrengető tanulsággal nem szolgálnak. Zenerajongóként kötelező kör a Pécsi szál, mert tele van azért apró érdekességekkel, és Lovasit vagy Beck Zolit mindig öröm nézni, de egy ilyen hálás témáról minden ötletességgel együtt is lehetett volna jobb filmet forgatni.

voxmeter065

73 perc, magyar

Reviewed by Echte on 08 May 2019

Szólj hozzá!