Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 12    

A password will be emailed to you.

parazitakaparadicsomban01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paraziták a Paradicsomban

2018.09.27. Betti (Marozsán Erika) a négy évvel korábbi balesetben súlyosan megsérült férjével él együtt. Ringó (Kovács Krisztián) tolószékbe került, ezért felesége mindenben segíteni próbálja. A férfi ezt egyszerre várja és utasítja el. Egyszer csak betoppan az életükbe Mulcser (Rába Roland), aki elütötte Ringót, és rájuk erőlteti a segítségét vezeklésül. Friderika (Pető Kata), Betti húga, aki komoly mentális problémákkal küzd, elmenekül otthonról, majd ő is beköltözik Betti és Ringó lakásába. A káosz akkor uralkodik el igazán, amikor megérkezik Friderika férje, Patrik (Porogi Ádám) is, hogy hazavigye a feleségét.

KRITIKA

Ha Magyarországon volna kultusza a művészien rossz filmeknek, akkor a Paraziták a Paradicsombanból simán lehetne egy új The Room.

Tóth Csaba

parazitakaparadicsomban01A rossz filmek többsége persze arra való, hogy a megtekintésük után a lehető legrövidebb időn belül elfelejtsük őket, de létezik egy olyan szint, ami már annyira rossz, hogy ezzel beleégeti magát az agyunkba, sőt, bizarr módon el kell ismerni, hogy a maga módján még szórakoztat is. Ezek a filmek nem érdemlik meg, hogy csak úgy eltűnjenek a posványban: egy szebb világban éjféli vetítéseken röhögnének a szereplőknek beöltözött rajongók, és együtt kiabálnák a dialógusokat a szereplőkkel. A két legismertebb példa talán Ed Wood 9-es terv a világűrből című munkája és Tommy Wiseau The Room című agymenése. Kasvinszki Attila Paraziták a Paradicsomban című filmje olyan szempontból nem illik a sorba, hogy forma, stílus és technika tekintetében egyáltalán nem amatőr: úgy néz ki, ahogy egy filmnek ki kell néznie 2018-ban, sőt, Győri Márk operatőr (Varga Katalin balladája, Víkend) képei kimondottan átgondolt vizuális világról tanúskodnak. Akár még azt is mondhatnám, hogy a Paraziták a Paradicsomban jól néz ki, és elég dinamikusan vágták ahhoz, hogy a film egyszer se üljön le. A gond itt nem ezzel van. Kasvinszki munkája leginkább a történetvezetés és karakterfejlődés teljesen ad hoc jellegével, valamint az elképesztően ripacs színészi játékkal veteti észre magát. Utóbbi már csak azért is nagy szó, mert a rendező első filmjéhez egyébként klasszis színészek csatlakoztak. Elég nyilvánvaló, hogy Rába Roland, Marozsán Erika vagy Pető Kata masszív túljátszása nem véletlen, és nem lettek rosszabb színészek az elmúlt években, hanem egy rendezői koncepció része, de egy olyan koncepcióé, ami az istennek sem akar rendesen működni.
parazitakaparadicsomban02Nem ismerem Marius von Mayenburg eredeti színdarabját, ami alapján a film készült, így nem tudom, mi származik pontosan tőle, és mi az, amit a forgatókönyvírók tettek hozzá/vettek el belőle, de az biztos, hogy amit ebben a bő nyolcvan percben kapunk, egy óriási katyvasz. Nyilvánvalóan nem Magyarországon járunk (tengerpart stb.), mégis mindenki magyarul beszél, de ezt még engedjük el, fogjuk az univerzális mondanivalóra! Az már picit zavaróbb, hogy a karakterek egytől egyig rendkívül ellenszenvesek, és a motivációik is teljességgel érthetetlenek. A terhes feleségével nem törődő yuppie-ból hogyan lesz egyik pillanatról a másikra nyálcsorgató (ebben a filmben rengetegen csorgatják a nyálukat), koszos, kivert kutyaként viselkedő, moslékevő csöves? A nő miért tapos halálra (!) egy ajándékba kapott kiscicát, aminek fél perccel korábban még örült? Hogy kerül a filmbe teljesen váratlanul egy szoftpornós, leszbikus szexjelenet? A nő miért nem hagyja el az őt állandóan, minden létező módon megalázó, tolószékes férjét? A pincérnő szexuális zaklatásának jelenete mit keres a filmben? Miért alkotnak párokat olyan emberek, akik között a kémia legkisebb jele sem tapasztalható? Napestig tudnám sorolni a kérdéseimet, de minek? A Paraziták a Paradicsombant szatírának szánták, de ez a film nem okosan kikacsint ránk, hanem csak ordenáré módon ordibál. Szinte percenként érkeznek benne a „most mi a f*sz van?” pillanatok, amitől egyrészt borzalmassá válik, másrészt a maga egyedi módján borzalmasan szórakoztatóvá. A filmre adott százalék itt csak a hagyományos szórakozást kedvelőknek szól, ugyanis a bűnös élvezeti értéke jóval efelett van.

voxmeter020

90 perc, magyar

Reviewed by Echte on 26 September 2018

Szólj hozzá!