Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 12 + 8    

A password will be emailed to you.

out01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Out

2017.06.15. (Out) Ágoston, a középkorú mérnök egy leépítés során elveszíti munkáját. Rövid gondolkodás után egy új állás reményében útnak indul a Baltikumba. Családját, feleségét és lányát hátrahagyva, egyedül vág neki élete új kihívásának. Új munkahelyén azonban nem tudnak az érkezéséről, és azzal kell szembesülnie, hogy átverte őt a munkaközvetítő. Ágoston nem adja fel, bármilyen munkát elvállalna az idegen országban, hogy ne valljon ismét kudarcot. Útkeresése során számos szürreális élmény, és valószínűtlen találkozások egész sora éri. Ágoston pedig nem akarja elfogadni, hogy szép lassan külföldön is meghiúsulnak az álmai és a reményei.

KRITIKA

A szlovákiai magyar Kristóf György első filmje egy társadalmi-családi drámából induló road movie, a lett pusztaságba helyezve, több, de inkább kevesebb sikerrel.

Szalkai Réka

out01A szlovák-magyar-észt-lett-lengyel-orosz koprodukcióban készült film alaphelyzete számos kelet-európai családban ismerős jelenség: apuka elveszíti az állását, és egy másik országban talál csak munkát. A család otthon marad, a papa külföldön, könnyes búcsúk, Skype-beszélgetések és több ezer kilométeres távolság, míg anya és a gyerek otthon vigadnak, apuka kint sanyarog, és küldi haza a pénzt. Hősünk, Ágoston esetében mindez azonban másképp alakul: miután Szlovákiában bezárnak egy gyárat, történetesen az ő munkahelyét, úgy tűnik, csak Lettországban talál munkát: ez viszont puszta szemfényvesztés, a cég, ahol dolgozna, nem is létezik. Végül kis kenőpénzért cserébe mégis intéz magának állást, de onnét a külföldiekre féltékeny helyi alkalmazottak kiutálják. Eddig a film teljesen úgy halad előre, mint egy korrekt tévéfilm, vagy akár még a hetvenes-nyolcvanas évekbeli társadalmi, családi drámákhoz is hasonlíthatnánk, kis Ken Loach-os vagy éppen Mike Leigh-s beütéssel az egyszerű, kétkezi munkás iránt érzett empátia és a szociális érzékenység tekintetében. Ezután kezdődik viszont Ágoston odüsszeiája, amely indul azzal, hogy a férfi a tengerparton találkozik egy rejtélyes szőke nővel, aki egy kitömött nyúllal járkál a táskájában, aminek még a fülét is levágták, a neve viszont Lev. Egy vad éjszaka után a diszkóban a nő eltűnik, Lev Ágostonnál marad. Nemsokára a férfi találkozik egy félig maffiózó-félig csupán egy egyszerű, vidéki macsó jellegű out02figurával, akivel közös érdeklődése, a horgászat hozza össze, de utána a pecázás helyett egy vad, vodkával és gagyi zenével átitatott, a lett férfi agyonszilikonozott szőke cicababájával hármasban eltöltött éjszaka jön. Ágoston új barátainak azonban nem tetszik, hogy a magyar férfi egy kitömött, fületlen nyúllal járkál, ezért egy rövid csetepaté után minden dolgától (Leven kívül) megszabadítják, és kidobják a pusztaságba, ahol aztán másnaposan ébred. De hálistennek mégse adja fel, eljut egy kikötőig, ahol végre találkozik magyarokkal, akik segítik abban, hogy magára és újra munkára találjon. Most biztos többeknek egy éles kérdés hasít a fejébe: mi ez a sületlenség? Pontosan az, kicsit értelmetlen, indokolatlan történet, ahol az abszurdabb elemeknek nincs igazi kifutása, és amiben több ponton nem értjük: a film elején viszonylag ügyesen bemutatott példás családapa és szerető férj, a kapitalista társadalom és gyári gépesítések áldozata miért nem megy haza Szlovákiába, vagy legalább próbálkozik meg egy másik országban munkát találni, végül is Lettország se nem a világ közepe, se nem a gazdasági bevándorlók álma…

voxmeter055

Az Out a Magyar Filmadatbázisban!

88 perc, magyar-francia-cseh-szlovák

Reviewed by Echte on 14 June 2017

Szólj hozzá!