Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 5    

A password will be emailed to you.

earlyman01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Ősember: Kicsi az ős, de hős

2018.02.15. (Early Man) A kicsit sem bátor kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor. Az Öreg és törzse beletörődnek a sanyarú száműzetésbe, ám az ifjú és ügyetlen Öcsi hű társával, Kutylaccal mer nagyot álmodni és megpróbálják felvenni a kesztyűt. Ha beválik a nem túl kigondolt tervük, visszakapják szeretett otthonukat. De ha elbuknak, akkor örökre a bányákban fognak dolgozni…

KRITIKA

A stop motion technika egyik utolsó zászlóvivőjeként számon tartott Aardman stúdiótól származott annak idején a Croodék ötlete, de a DreamWorksszel való szakításuk miatt végül nem ők csináltak belőle filmet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy lemondtak volna arról, hogy egy saját ősemberes filmmel jelentkezzenek.

Tóth Csaba

earlyman01Míg a Pixart leginkább azért szeretjük, mert sokszor felnőttes, komplex témákat és érzelmeket képesek szenzációsan feldolgozni egy gyerekfilmben, addig az Aardman bumfordian bájos figurái pont az egyszerűségük miatt állnak közel a szívünkhöz, meg persze azért, mert a bristoli filmgyártó cég gegcsapata az egyik legjobb a világon. Az Ősembert sem azért érdemes megnézni, mert sok újdonságot árulna el a prehisztorikus korról, hanem azért, mert Nick Park (Wallace és Gromit atyja) és csapata úgy telitömte a filmet poénokkal, hogy minden percre jusson legalább egy-két röhögnivaló. Ezek többsége arra fut ki, hogy Parkék elképzelték, hogyan lehetne a kőkorszakban és a bronzkorban helyettesíteni a mai technológiákat. A futballban a visszajátszás itt például bábozással történik, a Skype helyettesítője pedig egy üzenetvivő madár, ami nem papíron leírva adja át az üzenetet, hanem egyszemélyes színházként, pontosan ugyanazokkal a gesztusokkal és hangsúlyokkal mondja fel, ahogy azt neki elmondták. Talán leírva nem hangzik hasfalat remegtetőnek a dolog, de a filmet látva garantáltan röhögni fogsz, méghozzá nagyon.
earlyman02A film sztorija meglehetősen szokatlan, pontosabban nem ezt várnánk egy kőkorszaki filmtől, de pont ez benne a jó. Adott egy elég buta ősemberekből álló törzs, akik annak idején ugyan feltalálták a focit, de azóta elfelejtették, hogyan kell játszani. Amikor a bronzkor fejlettebb emberei elfoglalják a völgyüket, az egyetlen esélyük az otthonuk visszaszerzésére az, ha a focimániás fémimádókat a kedvenc játékukban, futballban győzik le. Innentől kezdve az Ősember azon sportfilmek kedvenc fordulataira épít, amikben egy esélytelennek tartott csapat száll szembe a nagyágyúkkal, és nem is próbál csavarni a jól ismert recepten. Azért sem, mert itt tényleg nem a sztori a lényeg. Minden egyes történés igazából csak apropóul szolgál a gegcsapat brillírozásához, és ez az a film, ahol érdemes minden apróságra odafigyelni, mert könnyen egy-egy rejtett poénra bukkanhatunk. A film végig vicces, de azt már most garantálom, hogy amikor majd 2018 végén megpróbálsz visszaemlékezni, hogy min röhögtél a legtöbbet a moziban idén, a disznós masszázsjelenet biztosan eszedbe fog jutni. A filmet én még eredeti nyelven, magyar felirattal láttam, és számos remek, angol nyelvű szójáték, illetve pazar akcentus hallható benne, amit nem tudom, hogyan tudnak majd magyarítani, de szerencsére feliratos változatban is látható lesz.

voxmeter080

89 perc, brit-francia

Ősember: Kicsi az ős, de hős, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Reviewed by Echte on 14 February 2018

Szólj hozzá!