Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 7 + 9    

A password will be emailed to you.

napszallta01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 3.3/5 (4 votes cast)

Napszállta

2018.09.27. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje. 1913 nyara, Budapest – a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

KRITIKA

Suttogások és sikolyok, avagy szuggesztív pokol a boldog békeidőkben.

Szöllőskei Gábor

napszallta01A cannes-i nagydíj, a Golden Globe és az Oscar után mi lehet a teendője egy elsőfilmes rendezőnek? Nos, mesélni tovább. Arról a témáról és arról az éráról, ami foglalkoztatja az alkotót. Nemes Jeles László több kollégájával ellentétben (pl. Gavin Hood, Susanne Bier, Florian Henckel von Donnersmarck) az idegen nyelvű film kategóriájának akadémiai díja után nem csábult el nagyobb költségvetésű és nemzetközileg ismert sztárokkal megpakolt hollywoodi produkciók ígéretétől, helyette maradt Magyaroszágon, csupán az időben ment vissza valamelyest. Egészen az 1910-es évek első felébe, amelyre már erősen rávetült a közelgő I. világháború baljós árnya. A dualizmus korszakában, a Monarchia utolsó éveiben mégsem a politikai csatározások és a háborúhoz vezető okok kerültek előtérbe a Napszálltában, hanem egyéni sorsdrámák, amelyekhez csupán lehengerlő és szó szerinti háttérként szolgál a XX. század eleji budapesti miliő.
Itt bóklászik éjt nappallá téve Leiter Írisz (Jakab Juli), aki a sztori elején Triesztből egy kalapkészítő mester kezei alól érkezik a magyar fővárosba, hogy a nevét viselő, egykor szülei tulajdonában lévő kalapszalonban dolgozzon. Az igazgató Brill Oszkár azonban először elküldi a fiatal lányt, aki nem sokkal később rádöbben, van egy bátyja, akinek létezéséről eddig nem tudott, és aki valami borzalamasat tett, mert senki sem hajlandó a nevét a szájára venni. Írisz eldönti, mindenképp megkeresi fivérét, de nincs könnyű dolga. Egyrészt, mert nehezebben tudja kiszedni az infókat az emberekből, mint Dustin Hoffman és Robert Redford Az elnök embereiben, másrészt mert nő volt a XX. század elején…
Nemes rendezési stílusa több szempontból is megidézi a Saul fiát. A legszembetűnőbb az a bizonyos követés: Röhrig Géza helyett ezúttal szinte végig az igéző tekintetű Jakab Juli napszállta02nyomában liheg Erdély Mátyás kamerája, így vele együtt vakít el minket is a napfény, ha Írisz kilép a szabadba egy ajtón, vagy rémülhetünk meg, ha hirtelen útját állja valaki a poros utcán. Emelllett pedig talán többet is sugdolóznak ebben a filmben, mint a Saul fiában. És bár könnyen értelmezhető nyitányt kapunk, később a fenti kifejezésmódoknak köszönhetően egyfajta lázálomszerű tripbe bonyolódunk, amelyben nem teljesen érteni, hősnőnk épp hova megy (mert állandóan megy valahova), mit csinál, mit akar elérni, és az őt körülvevő emberek reakciói sem feltétlenül erősítik a realitás érzését. Nem könnyen emészthető és értelmezhető tehát a Napszállta, de érdemes tenni vele egy próbát, mert az egyik legprofibban elkészített mozgókép, ami valaha legördült a magyar gyártósorról: hihetetlen részletességgel megmunkált és megkoreografált, hosszú snittek sora, amelyekben csupán a többnyire homályosabbra vett hátteret kémlélve is fantasztikus részletességel rajzolódik ki, hogy milyen lehetett Magyarországon élni, dolgozni és boldogulni, mielőtt minden felemésztett az egymással acsarkodó nemzetek négyéves csatározása.

voxmeter075

142 perc, magyar-francia

Napszállta, 3.3 out of 5 based on 4 ratings
Reviewed by Echte on 26 September 2018

Szólj hozzá!