Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 3 + 12    

A password will be emailed to you.

muppets01
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Muppets

2012.01.12. (The Muppets) Walter, a világ legnagyobb Muppet-rajongója. Amikor megtudja, hogy a gonosz olajmágnás Tex Richman (Chris Cooper)le akarja rombolni a Muppet Színházat, testvérével, Garyvel (Jason Segel) és annak barátnőjével, Maryvel (Amy Adams) elhatározzák, megszerzik a színház megmentéséhez szükséges 10 millió dollárt és összehozzák A Valaha Volt Legnagyobb Muppet Jótékonysági Akciót. A Muppetek azonban szétszéledtek, mind saját útjukat járják: Topi Maci egy renói kaszinó tribute bandájában, a Moopetsben játszik, Miss Röfi teltkarcsú-divatszerkesztő a párizsi Vouge-nál, Animal egy Santa Barbara-i klinika dühterápiás kezelésén vesz részt, Gonzó pedig feltörekvő építőipari vállalkozó. Elindulnak tehát, hogy összetrombitálják a régi bandát és egy utolsó show-ra összeállítsák a régi csapatot.

OSCAR-DÍJ 2012
(Legjobb betétdal)

KRITIKA

Érdekelhet még valakit egy olyan film, amiben a főszerepet bábok játsszák? Akkor mindenképp, ha Breki, Miss Röfi, Topi Maci, Rowlf és társai térnek vissza a vászonra.

Nagy István

Előre is bocsánat az egyes szám első személyért, de én mindig furcsa rángatózásba kezdek, ha egy filmben a szereplők nekiállnak énekelni, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az egyetlen kivételt a muppetek jelentik, amihez nyilván hozzájárul egy jó adag gyerekkori nosztalgia is, ám a Jim Henson által megálmodott bábok pont azzal a céllal lettek annak idején megalkotva, hogy a Szezám utcával ellentétben a felnőttek is jól szórakozzanak.
A meglehetősen hosszú, tizenkét éves szünet után elkészült új Muppets film nemcsak a széria felélesztése, hanem egyben amolyan tribute is, és a történet is arról szól, amit James Bobin rendező és stábja véghezvitt – a Muppets-univerzum feltámasztásáról. A sztorira nem sok energiát pazaroltak a készítők, de ez nem is olyan nagy baj, hiszen Brekiéket mindig is a vidámságukért, a lelkesedésükért, a direkt béna poénokért és a dalokért szerettük a leginkább. Csak a rend kedvéért: egy Smalltown nevű kisvárosban (értitek, Smalltown) éldegél egy Muppet-szerű örök bábgyerek, Walter, valamint humán testvére, Gary (hogy ők hogy lehetnek tesók, ezt nyilván felesleges boncolgatni). Utóbbi menyasszonyával kiegészülve eljutnak Kaliforniába, és nagy Muppet rajongók révén elmennek Brekiék lepattant múzeumába, ahol véletlenül megtudják, hogy egy Tex Richman nevű üzletember (értitek, Richman) meg akarja venni az épületnek otthont adó ingatlant, mert alatta olaj található (nyilván csak az alatt a ház alatt, az olaj már csak ilyen). Ezt persze már nem lehet annyiban hagyni, és be is gyűjtik nagy kedvenceiket, akiknek csupán pár napjuk marad arra, hogy összetákoljanak egy épkézláb show-t, no és hogy ezáltal szert tegyenek tízmillió dollárra, amivel a sajátjuk maradhat az ingatlan.
Ez így leírva nyilván nem hangzik túl jól, és a sztori a nagy veterán Frank Oz tetszését sem nyerte el, aki életében először nem vett részt Muppets mozifilmben (persze ennyi erővel a Star Wars prequeleket is visszautasíthatta volna). Viszont a filmből olyan szintű vidámság és retró nosztalgia árad, hogy lehetetlen bármi rosszat is mondani róla. Oké, a két vérgenya kritikus, Waldorf és Statler kaphatott volna egy kicsit nagyobb szerepet, de ez a legnagyobb kritika, amit a VOX recenzora megenged magának. Ugyanis Breki önfeledt felkonfjai, Miss Röfi lehengerlő szerelmi vallomásai, Topi Maksa Zoltánt alulmúló poénjai, Rowlf laza zongorázása és Animal eksztatikus dobolása ezredszerre is magával ragadó. Biztosan találkozunk még velük, a régi sorozatot pedig türelmetlenül követeljük DVD-n!

103 perc, amerikai

Muppets, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Reviewed by Echte on 11 January 2012

Szólj hozzá!