Login | Register
Forgot your password?

Math Required!
What is the sum of: 2 + 11    

A password will be emailed to you.

missionimpossible01
Our Rating
Your Rating
VN:F [1.9.3_1094]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)

Mission: Impossible – Utóhatás

2018.08.02. (Mission: Impossible – Fallout) A legjobb szándékok is visszaüthetnek később… A nagysikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames) néhány ismerős szövetségessel (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan) együtt fut versenyt az idővel egy balul elsült küldetés után… Henry Cavill, Angela Bassett és Vanessa Kirby is csatlakoztak a szereplőgárdához, a rendezés pedig újfent Christopher McQuarrie érdeme.

KRITIKA

Ha van visszatérő eleme a Mission: Impossible-filmeknek, az az árulás; és így a hatodik részre adja magát a kérdés: hányszor lehet valakit árulással vádolni, menekülésre kényszeríteni? Hányszor lehet a teljes IMF-et megszüntetni, vagy törvényen kívülivé nyilvánítani? És vajon hatodszorra elhiszik-e a nézők? A válasz pedig meglepő módon az, hogy igen, elhisszük.

Forgács W. András

missionimpossible01Mert a Mission: Impossible – Utóhatás egészen pontosan erre épít: vajon Ethan Hunt tényleg macska-egér játékot játszik a mindenütt ott levő, de láthatatlan Apostolokkal, vagy az egész csak az ő fejében létezik? Az Utóhatás ugyanakkor annyira nem akarja függőben tartani a kérdést: Ethan Hunt igenis az előző részben valamennyire felszámolt Szindikátus utódjával fog megküzdeni, akik mindenre képesek a “fennálló rend” elpusztítása érdekében – mindenesetre, mint lehetőség, valóban érdekes. Ennek boncolgatására azonban nincs nagyon idő, az egymás utáni akciószekvenciák között, amelyek látványosak, hosszúak, és szó szerint földön-vízen-levegőben történnek. Nem gyakran állítok ilyet, de ehhez a filmhez bizony jól fog jönni az IMAX: a képek csodálatosak, és főleg a sziklapárkányon lévő finálénál fog a legjobban működni. A Mission: Impossible-sorozat mindig is igyekezett megkülönböztetni az egyes epizódokat mind képileg, mint történetileg – az Utóhatásban belelátunk egy kicsit Ethan Hunt (rém)álmaiba és talán a harmadik rész óta itt áll a legélesebb válaszút elé, amikor is választania kell a küldetés sikere és a szerettei között. Mindezt az előző részez képest nem egy külső erő okozza, mint inkább Hunt eddigi tettei.
missionimpossible02Nem tudok nem arra gondolni, hogy a Mission: Impossible-széria szépen csendben Jason Bourne orra alól elemelte a Bond-serleget; amíg a 007-es volt az udvari szállítója a lélegzetelállító akcióknak és világléptékű kalandoknak, senki nem érhetett a nyomába. Az Utóhatás azonban anélkül szárnyalja túl Daniel Craig elmúlt tíz évét, hogy akár egy pillanatra is megpróbálná magát Őfelsége titkos ügynökének tettetni. És nem csak a látványos mutatványokban: ha valamiben a korábbi részek gyengébbek voltak – és itt most a Fantom protokollra pillantok leginkább rosszallóan – az az ellenfelek papírvékonysága. Ezek után meglepő, hogy az előző rész érdekes, ugyanakkor szemtől szemben kevésbé fenyegető Solomon Lane-jét már-már blofeldi magaslatokba emeli Sean Harris színészi játéka és a forgatókönyv. Az Utóhatás visszafogottan ugyan, de elég sok érdekes univerzális kérdést is felvet – vajon a mai brutális világunkban tényleg van-e létjogosultsága az IMF-féle álarcosbálnak, és nem célravezetőbb-e szó szerint mindenkit halomra lőni? Persze mindezek alárendelt szerepet játszanak a látványhoz, de ma már azért is hálásak vagyunk, ha egy film meg tudja haladni a Halálos iramban-sorozat “mi egy család vagyunk” filozófiai mélységeit. Az Utóhatás pazar szórakozás, és valószínűleg a leglátványosabb kémkaland – meglátjuk, hogy a következő Bond-filmet rendező  Danny Boyle válaszolni tud-e a kihívásra.

voxmeter095

147 perc, amerikai

Mission: Impossible - Utóhatás, 4.2 out of 5 based on 5 ratings
Reviewed by Echte on 01 August 2018

Szólj hozzá!